Ungāru mūzikas iedvesmots koncerts Koncertzālē «Cēsis»

Sestdien, 2023. gada 4. novembrī, Koncertzālē “Cēsis” izskanēs izcilā Ferenca Lista kamerorķestra koncerts. Orķestra, tā mākslinieciskā vadītāja un koncerta solista, čellista Ištvāna Vārdai (István Várdai), kā arī trio Sárközy sniegumā tiks atskaņoti gan ungāru komponistu darbi, gan tādu skaņražu opusi, kurus iedvesmojusi ungāru tautas mūzika. Koncertprogrammā skanēs Jozefa Haidna, Bēla Bartoka, Leo Vainera, Zoltāna Kodāja, Dāvida Popera un Johannesa Brāmsa skaņdarbi.

Lai arī Ferencam  Listam un Johannesam Brāmsam bija maz kopīga, bet viņus vienoja mīlestība pret ungāru tautas mūziku. Savukārt, pateicoties Bēlas Bartoka daiļradei, kurš sevi redzēja gan kā Brāmsa, gan kā Lista tradīciju turpinātāju, ungāru folklora piedzīvoja atdzimšanu aizraujoši modernā tonālā valodā. Šīs apburošās saiknes koncertā Cēsīs iedzīvinās slavenais Ferenca  Lista kamerorķestris. Līdzās - arī Sárközy Trio, kura repertuārā ir autentiska ungāru mūzika, bet cimbala ansambļa skanējumam piešķir īpašu tembrālo kolorītu. Savukārt klasiskas vērtības uzmirdzēs Jozefa Haidna Čellkoncertā Do mažorā, kas tapis laikā, kad komponists dzīvoja un muzikālos opusus radīja ungāru firsta Esterhāzi galmā.

Ferenca  Lista kamerorķestris jau vairāk nekā pusgadsimtu ir pastāvīga klasiskās mūzikas skatuves starptautiskās elites apvienība un pazīstams kā viens no labākajiem kamermūzikas žanra pārstāvjiem. Gadu no gada orķestris uzstājas nozīmīgākajās koncertzālēs kopā ar izciliem solistiem, kuri sajūsminās par darbu ar orķestri tā augstās precizitātes, daudzpusības un pielāgošanās spējas dēļ. Ferenca  Lista kamerorķestris lepojas ar to, ka ir Ungārijas nacionālais orķestris, kurš un pārstāv un popularizē ungāru kultūru visā pasaulē.

Ungāru čellists Ištvāns Vārdai, kuru Latvijas klausītājs iepazina pērn festivālā Čello Cēsis, savā radošajā darbībā apvieno spoža solista un izsmalcināta kamermūziķa kvalitātes. Plūcis laurus vairākos starptautiskos konkursos, tostarp ARD konkursā (2014) un Čaikovska konkursā (2007), kur vēlāk arī darbojies žūrijas sastāvā. Pirms dažiem gadiem Ištvans Vārdai kļuva par mācībspēku Vīnes Mūzikas un skatuves mākslas universitātē, kuru pats agrāk studēja. Viņš ir arī viens no kamermūzikas festivāla KaposFest veidotājiem. Kā solists savā repertuārā mūziķis iekļauj dažādu laiku un stilu darbus – no Baha līdz Sāriaho. Kopš 2020. gada Vārdai ir Ferenca Lista kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs.

Biļetes nopērkamas Koncertzāles “Cēsis” kasē, Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 05.05.2024 Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.7202301sec.