Cēsis – Vidzemes kultūras galvaspilsēta!

2011. gada vasara Cēsīs būs kultūras notikumiem bagāta, tā tiks pavadīta kino zīmē un Imanta Kalniņa jubilejas noskaņās.

„Jau maija vidū cēsnieki uzsāks dzīvesprieka pilnas un krāsainas svinības visas vasaras garumā!” informē aģentūras „Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” Kultūras centra nodaļas vadītāja Ruta Krastiņa.

Plašais kultūras norišu piedāvājums iesāksies jau 21.maijā ar gada krāšņākajiem viduslaiku svētkiem, kuru tēma veltīta sievietei viduslaikos. Pasākuma programma būs saistoša gan pieaugušajiem, gan bērniem, par kuriem šogad tiks domāts īpaši – pasākuma organizatori paredzējuši animācijas filmu darbnīcas par Cēsu aizbildni Sv.Katrīnu. Kamēr bērni darbosies filmu darbnīcā, pieaugušie varēs sekot līdzi maizes cepšanas norisei autentiskā viduslaiku maizes krāsnī, piedalīties viduslaiku kulinārijas meistarklasēs, vērot un izzināt vešerienes amata prasmes, meistara vadībā izgatavot Sv. Katrīnas, Jaunavas Marijas u.c. svēto aizbildņu amuletus – t.s. svētceļnieku zīmes, noklausīties interaktīvu stāstījumu par sievietes skaistumu un tā kopšanu viduslaikos, kā arī uzzināt jaunākās viduslaiku modes tendences. Savukārt pils Rietumu tornī tiks demonstrēta pasaulslavenā dāņu kinorežisora Bendžamina Kristiansena dokumentālā filma par misticisma un maģijas vēsturi – “Raganas” (1922). Tāpat svētku apmeklētāji varēs baudīt muzikālus priekšnesumus un vērot bruņinieku kauju uz tilta, kā arī baudīt īpašo Cēsu pils dārza noskaņu, piedzīvojot viduslaikus pa īstam.

Maija beigās Cēsīs tiks svinēti “Cēsnieku svētki”, kuros ikviens pilsētnieks un pilsētas viesis varēs līksmot trīs dienu garumā no 27.līdz 29. maijam. „Atslēgas vārdi šajos svētkos ir – sadarbība, atbalsts, prieks. Mēs paši par prieku sev, viens otram un savai pilsētai,” stāsta Ruta Krastiņa. Pasākumu programmā plānotas aktivitātes visplašākajai auditorijai, katrs sev varēs atrast ko piemērotu. Svētku programma piedāvā izzināt Cēsu Vecpilsētas namu vēsturi, piedalīties trešajos Ritma svētkos, lustēties Švāģer mūzikas festivālā 2011, pavadīt muzikālu dienu pie jauniešu skatuves Fonokluba zonā, izdejoties Ballīšu muzikantu festivālā un ballē Vienības laukumā.

Jūnijs Cēsīs ienāks ar retro- romantiskām noskaņām Cēsu Pils dārza svētkos, kad Pils dārzs elpos 20.-30. gadu noskaņās. Dāmas salonos, monopols, šahs, retro auto un dzīvā mūzika zaļumballē 11.jūnijā ikvienam apmeklētājam garantēs īpašu, lirisku lidojumu laikā.

Pēc Jāņu ielīgošanas pasākumiem, jūlijs cēsniekiem un pilsētas viesiem piedāvās īpaši krāšņu kultūras programmu. Jau 1.jūlijā Cēsis sveiks komponistu Imantu Kalniņu ar īpašu bērnu mūzikas koncertu Pils dārzā „Imkas sapņu grāmata”, kurā kopā ar Cēsu bērniem muzicēs Imanta Kalniņa bērni un mazbērni, savukārt 2.jūlijā Cēsu Pils parka estrādē notiks Imanta dienu koncerts, kurš jau gadiem ir pulcinājis Imanta Kalniņa mūzikas mīļotājus. Nedēļu vēlāk, 9.jūlijā, Cēsīs virmos kino gars. Kino forums “Arsenāls”, atzīmējot savu 25. dzimšanas dienu, Cēsīm gatavo īpašu notikumu – Arsenāla KINO nakti Cēsīs. Kino nakts ietvaros, brīvdabā, neparastās vietās tiks demonstrēts pasaules mēmā kino zelta fonds, kas tiks papildināts ar tapieru priekšnesumiem un dažādām performancēm teju vai visas nakts garumā. Aktīvākas un trokšņainākas izklaides piekritējiem, 9.jūlijs Amatas novada „Uplandos” dāvās lielisku iespēju – muzikālu piedzīvojumu Fonofestā. No jūlija vidus līdz pat augusta otrajai nedēļai Cēsīs norisināsies jau piektais Cēsu Mākslas festivāls. Unikāla iespēja nepilnās trijās nedēļās iepazīties ar laikmetīgās mākslas visdažādākajām izpausmēm četrās izstādēs, sešos muzikālos notikumos, teātra izrādē un kino seansos. Tradicionāli Cēsu mākslas festivāls noslēgsies ar Galā koncertu Cēsu pils parkā.

Vasaras beigas Cēsīs atzīmēs ar Vēsturisko filmu festivālu, kurš norisināsies Cēsu Viduslaiku pilī otro reizi. Festivāla tēma šogad būs sieviete viduslaikos. “Cēsu Livonijas laika pils ir viens no viduslaiku vēstures pieminekļiem, tas ir tīras vīrišķības simbols, bet filmu programmā iekļautās filmas aicinās skatītāju padomāt par to, kā šajā skarbajā vīriešu laikmetā – viduslaikos, dzīvoja sievietes”, šī gada ideju izklāsta festivāla direktore Elīna Kalniņa.

Ikviens gaidīts Cēsīs arī rudenī, kad Cēsu pils parks uzmirdzēs neparasti krāšņi, un no Cēsu Sv.Jāņa baznīcas torņa uz tuvāku un tālāku apkaimi pavērsies neaizmirstams skats! Dzejas dienas iezīmēs Aleksandra Čaka vārds un nelielās telpas aicinās izbaudīt nopietnās mūzikas koncertus rudens noskaņās.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,


Park Hotel Latgola
,


Ventspils TIC
,


Trakai TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.98001122sec.