Zvaigžņu festivālā uzstāsies viena no izcilākajām obojistēm pasaulē

Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā, kas notiks no 9. līdz 23. martam, kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri somu diriģenta Juhas Kangasa vadībā uzstāsies viena no pēdējo desmit gadu izcilākajām obojistēm pasaulē – franču māksliniece Selīne Muanē.

Festivāla koncertā “Mocarts. Vasks. Kangass”, 16. martā pulksten 18 koncertzālē “Lielais dzintars”,  Selīne Muanē atskaņos Volfganga Amadeja Mocarta Koncertu obojai un orķestrim, kas tapa 1777. gadā un joprojām tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem skaņdarbiem šī instrumenta repertuārā.

Līdz 1920. gadam Obojas koncerts tika uzskatīts par pazudušu, līdz austriešu diriģents un komponists Bernhards Paumgartners Zalcburgas Mocarta Universitātes arhīvā atrada ar roku rakstītu daļu komplektu un atklāja nozīmīgas līdzības ar 1778. gadā tapušo Flautas koncertu. Pēc nopietniem Mocarta vēstuļu un pašas mūzikas pētījumiem tika atzīts, ka skaņdarbs sākotnēji bija paredzēts obojai. Vienlaikus, šis koncerts ir plaši pētīts un atskaņots abās versijās – gan obojai, gan flautai.

Franču obojiste Selīne Muanē ir pieprasīta soliste un uzstājas ar vadošajiem orķestriem visā pasaulē.
Selīne Muanē dzimusi Francijas pilsētā Lillē, 1984. gadā, un ar izcilību absolvējusi Parīzes Nacionālo augstāko Mūzikas un dejas konservatoriju (Conservatoire National Supérieur de Musique et Danse de Paris) un 23 gadu vecumā ieguva vadošās obojistes vietu prestižajā Drēzdenes Valsts kapelā.

Muanē uzstājusies ar tādiem slaveniem diriģentiem kā Kristians Tīlemans, Zubins Meta, Klaudio Abado un Andris Nelsons. Viņa ir regulāra viešņa Vīnes Filharmonijas un Londonas Simfoniskā orķestra koncertos.

Franču mākslinieces pirmais solo albums ar Johana Sebastiāna Baha, Karla Filipa Emanuēla Baha, Bendžamina Britena, Lučiāno Berio un Eliota Kārtera skaņdarbiem obojai tika izdots 2012. gadā franču klasiskās un džeza mūzikas ierakstu kompānijas “Harmonia mundi” paspārnē un izpelnījās labas kritiķu atsauksmes.

Selīne Muanē spēlē Francijas kompānijas “Marigaux” izgatavotu oboju un angļu ragu. Šiem instrumentiem ir īpaši bagātīgs skanējums un elastīgums, ko mūziķe ļoti novērtē, jo tas ļauj brīvi izpaust sevi mūzikā: “Spēlējot šo instrumentu, es visur jūtos kā mājās.”

Biļetes uz 32. Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu, kas ar pieciem koncertiem norisināsies no 9. līdz 23. martam Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”, pieejamas “Biļešu paradīzes” tīklā https://www.bilesuparadize.lv/lv/organizer/50.

Šogad daudzo festivāla dalībnieku vidū klausītāji sastaps gan kanādiešu pianistu Luī Lortī, vācu vijolnieci Katrīnu ten Hāgenu un franču obojisti Selīni Muanē, gan somu diriģentu Juhu Kangasu, Valsts akadēmisko kori “Latvija” un starptautiski atzītus operdziedātājus, arī pianisti Aurēliju Šimkus un vēl citus izcilus skatuves māksliniekus.

Savukārt festivāla programmā šogad klausītājiem būs iespēja baudīt Friderika Šopēna, Volfganga Amadeja Mocarta, Pētera Vaska, Džuzepes Verdi, Sergeja Prokofjeva un Filipa Glāsa radītu mūziku. Koncertzāles “Lielais dzintars” Dzintara Jurgelaiša kamerzālē gaidāms kamerdžeza mūzikas vakars, kā arī klaviermūzikas solo vakars.

Festivālu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Liepājas pilsēta, SEB banka un Polijas Republikas vēstniecība Rīgā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4522841sec.