Liepājas muzejā atklāta izstāde «Jānis Sudmalis.Glezniecība»

Piektdien, 2024. gada 9. februārī Liepājas muzejā Kūrmājas pr. 16/18 mazajā izstāžu zālē tika atklāta Liepājas muzeja simtgadei veltīta muzeja dibinātāja un ilggadējā direktora Jāņa Sudmaļa (1887–1984) gleznu izstādi “Jānis Sudmalis. Glezniecība”.

Viens no lielākajiem Kurzemes muzejiem – Liepājas muzejs – šī gada 30. novembrī atzīmēs 100 gadu jubileju. Pieminot Liepājas muzeja simtgadi, un godinot muzeja dibinātāju un tā ilggadēju vadītāju Jāni Sudmali (1887–1984), Liepājas muzeja jubilejas gadā būs skatāmas vairākas izstādes, tostarp arī Jāņa Sudmaļa daiļrade.

Jānis Sudmalis bija lietišķās mākslas meistars, nopelniem bagāts skolotājs, tautas mākslas izpētes entuziasts, fotogrāfs un gleznotājs, kuru aizrāva Kurzemes bagātā etnogrāfija, arheoloģija un vēsture. Līdz ar to par būtisku savas dzīves uzdevumu Jānis Sudmalis uzskatīja nepieciešamību pētīt un vākt Kurzemes tautas mākslu un etnogrāfiju.

Izstādē “Jānis Sudmalis. Glezniecība” iepazīstam Jāni Sudmali kā gleznotāju. Izstādē skatāmie darbi tapuši Liepājā un tās apkārtnē. Mākslinieks gleznojis reālisma un impresionisma, vēlāk galvenokārt stingra reālisma tradīcijās ieturētas ainavas, klusās dabas un portretus.

Liepājas muzeja simtgades izstādē “Jānis Sudmalis. Glezniecība” skatāmas 45 Jāņa Sudmaļa gleznas un skices no Liepājas muzeja mākslas priekšmetu kolekcijas. Darbos iemūžinātas idilliskas lauku ainavas, ikdienas ritējums lauku sētās un pilsētas ielās. Tverts arī pilsētas industriālais pulss Liepājas ostā un ražotnēs. Gleznas un skices galvenokārt gleznotas eļļas tehnikā.

Jānis Sudmalis piedzima 1887. gada 28. novembrī Jāņa un Grietas Sudmaļu ģimenē Aizputes apriņķa Elkuzemes “Būdās”. 1984. gada 21. maijā J. Sudmaļa mūžs apraujas, atstājot un nododot nākamajām paaudzēm nozīmīgu mantojumu Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma kontekstā.

Izstāde Liepājas muzeja mazajā izstāžu zālē skatāma līdz 10. martam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44981599sec.