Bluķa vakars Siguldā

Jau tradicionāli laikā, kad dienas ir visīsākās un naktis visgarākās, Siguldas folkloras kopa SENLEJA, šogad 22. decembrī plkst. 18.30, aicina ikvienu piedalīties Bluķa vakarā Siguldā, lai kopīgi svinētu Ziemas saulgriežu svētkus.

Ikviens, kam svarīgs senais gadskārtu gads, aicināts kopā ar draugiem un ģimenēm pulcēties pie kultūras centra “Siguldas devons”, lai kopīgi dotos maskotā gājienā uz Stacijas laukumu, svinot gaismas jeb jaunās Saules atdzimšanas svētkus.

Kopā ar maskotajiem čigāniem tiks vilkts bluķis, simboliski savācot visu slikto, kas pa gadu sakrājies, sadedzinot to ugunskurā, teikti laba vēlējumi, zīlēta nākotne, dziedātas Ziemassvētku dziesmas, dejotas rotaļas un danči, tādējādi simboliski palīdzot tumsai uzvarēt gaismu un saulei atkal kāpt augstāk debesu kalnā.  Arī apmeklētāji tiek aicināti ierasties tradicionālās maskās, līdzi ņemt troksni radošus priekšmetus, ar ko skandināt gājiena laikā, kā arī pērno Jāņu vainagus, lai, tos dedzinot Bluķa vakara ugunī, svinētu dzīvības spēka uzvaru.

Ar Bluķa vakaru beidzas iepriekšējais un sākas jaunais Saules gads. Ziemas Saulgrieži ir pagrieziena punkts laika ritējumā, kad vistumšākajā gada brīdī atgriežas gaisma, lai atkal kliedētu tumsu un ar katru nākamo dienu tuvinātu pavasari. Bluķa vilkšana ir viena no aizraujošākajām Ziemassvētku tradīcijām, kam ir sena rituāla nozīme. Ziemassvētku laikā, ejot maskotos gājienos no sētas uz sētu, ļaudis, pārtopot citādos tēlos, tādējādi nodrošināja saikni ar aizgājušajām paaudzēm, vairoja veiksmi un auglību visplašākajā nozīmē gan sev, gan apkārtējiem.

Šajā vakarā katram būs iespēja ar labām domām  un vēlējumiem kopīgi palīdzēt Saulei nest gaismu savā mājā, sētā, novadā, valstī un pasaulē. Un sen zināms, ka gaisma tumšākajā laikā visvairāk atrodama katra pašā sirsniņā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57748604sec.