Patricija Brekte-Pannetjē (Pannetier) rada savu Visumu Siguldā

Siguldā zeme un visums saplūst Patricijas Brektes-Pannetjē gleznās. Izstāde “Neiedomājamais Visums / Unimaginable Universe” ver durvis uz visu redzamo un neredzamo mākslā un mūsos, šeit ikviens skatītājs iegrims tukšuma, visuma, pilsētas un zvaigžņu saspēlē. Izstāde kultūras un mākslas telpā “Siguldas devons” aplūkojama no 2023.gada 16. decembra līdz 2024.gada līdz 20. janvārim, “Neiedomājamais Visums / Unimaginable Universe” apvieno gan mākslinieces jaunākās gleznas, gan iepriekšējo gadu veikumu.

Jaunāko gleznu sērijā par iedvesmas avotu ir kalpojusi vieta, kur māksliniece Patricija Brekte-Pannetjē dzīvo pašreiz – tā ir Siguldas pilsētas ainava ar Gauju, tiltu, mežiem, pilīm, aizsargtorni, bobsleja trasi, bet - sakombinējot to visu ar Visumu. Braukājot siltajās vasaras naktīs ar velosipēdu un supojot apkārtējos Vidzemes ezeros un upēs, pētot zvaigznes un plašo debesu apvārsni, māksliniecei radās ideja uzgleznot savas sajūtas par tukšumu un attēlot pilsētas ainavu, apvienojot to ar nezināmo kosmosa pasauli.

Tā ir mākslinieces interpretācija par Visumu. Viņas gleznās neiedomājamais Visums attiecas uz visu redzamo un neredzamo kosmosu kopumu. Tas ietver zvaigznes, planētas, galaktikas, tukšumu un visu to, kas ir atrodams mums zinātniski izskaidrojamajā pasaulē un arī aiz tās, un mākslinieces darbos tas ietver arī zemūdens pasauli un vietas, kurās viņa ir bijusi un kuras ir uzgleznojusi savos iepriekšējos darbos.

Gleznot pilsētas ainavu un kombinēt to ar neskaitāmiem punktiņiem, tādējādi interpretējot zvaigznes un planētas, uzburot savu kosmisko ainavu, izmantojot lielus melnus laukumus kā neskarto tumsas plašumu, kur ir maz vai nav nekādu vielu, zvaigžņu, planētu vai kādu citu kosmisku objektu – tas ir fascinējoši un ļauj neierobežoti un radoši izpausties brīvi izdomātās tēmas ietvaros.

Jaunākā gleznu sērija ir tapusi uz melna audekla, tas ir Patricijas Brektes-Pannetjē dialogs par piedzīvoto personīgo tukšumu, par ceļa meklēšanu un iziešanu no tukšuma. Tas ir tukšums Visumā, kas nav pilnīgs "nulles elementu" stāvoklis, bet atspoguļo atvērtās telpas un objektu klātbūtni - bez telpas aizpildījuma. Tā ir intīma saruna par tukšumu, kuras laikā - gleznojot tiek analizēta tukšuma nozīme no fizikas, kosmoloģijas un mākslinieces personīgā viedokļa.

Tā ir pētniecība un zinātkāre, jo kosmosa izpēte un zinātnes atklājumi ir lielisks veids, kā attēlot cilvēka iekšējās pasaules attīstību, izmantojot kosmosa elementus. Tā ir kosmosa mistika un neskaidrība, kas māksliniekam piedāvā iespēju pārdomāt cilvēka vietu un mūsu planētas nelielo lomu kosmosa milzīgajā plašumā.

Mākslinieces darbos ir attēlotas sajūtas vizuālā estētikā. Kosmosa skaistums, spilgtie krāsu kontrasti un neierastā formu un struktūru daudzveidība piedāvā izcilu vizuālu materiālu, no kura māksliniece uzbūrusi savu skatījumu. Gleznojot pazemināta horizonta ainavas un kombinējot tās ar kosmosu, darbos atklājas mākslinieces iztēle, emocijas, intereses un filozofiskās pārdomas par Visumu, tukšumu un cilvēces būtību. Gleznās izmantoti kosmosa motīvi un simboli pārspīlētā lielumā, lai skatītājs nojaustu dabas varenību.

Kosmosa tēma Patricijas Brektes-Pannetjē mākslā atspoguļo gan zinātniskas, gan emocionālas perspektīvas. Mūsu saprašana par Visumu joprojām ir ierobežota, mums joprojām ir daudz jautājumu, uz kuriem vēl nav atbilžu. Tāpēc māksliniece tās ir vēlējusies izgleznot - debess jumā. Gleznu iedvesmas avots - Visums, plašais un sarežģītais kosmosa veidojums, dažkārt pārsniedz cilvēka izpratni un sniedz iespaidīgu perspektīvu par mūsu eksistenci un vietu šajā milzīgajā Visuma kopumā.

Patricija Brekte-Pannetjē (1981) beigusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu (1999), Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļu ar humanitāro zinātņu bakalaura grādu vizuāli plastiskajā mākslā grafikā (2004)  un LMA mutivizuālās glezniecības nodaļu ar humanitāro zinātņu maģistra grādu vizuāli plastiskajā mākslā glezniecībā  (2008). Strādājusi par gleznošanas un grafikas pedagogu, Siguldas Mākslu skolā “Baltais Flīģelis”, par muzejapedagogu Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un  šobrīd strādā MIKC NMV Jaņa Rozentāla mākslas skolā par pedagogu un izglītības metodiķi, kā arī kopš 2006.gada vada savu mākslas studiju Art Studio Peahen, kura 2017. gadā pārcēlās uz Siguldu, tajā cauru gadu notiek aktīvas gleznošanas nodarbības gan bērniem, gan pieaugušajiem, bet vasarās tiek organizētas Grafikas Vasaras Skolas un radošie gleznošanas cikli "Uzglezno Siguldu un vidi ap to".

Izstāde “Neiedomājamais Visums / Unimaginable Universe” būs atvērta no 16. decembra līdz 2024. gada 20. janvārim, ieeja izstādē bez maksas. Izstāde apskatāma kultūras centra “Siguldas devons” darba laikā. Decembrī darba dienās no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00 un sestdienās no plkst. 10.00 līdz 16.00. Janvārī no otrdienas līdz piektdienai no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00 un sestdienās no plkst. 10.00 līdz 16.00. Izstāde tapusi ar Siguldas novada pašvaldības finansiālu atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.24144411sec.