Mārtiņdienu atzīmē ar zoss cepeti

Latvijā tiek svinēta Mārtiņdiena. Svētki tradicionāli iezīmē brīdi, kad rudeni nomaina ziema, un to atzīmē ar gardu cepeti, Mārtiņdienas tirdziņiem un, protams, Mārtiņu vārdadienas svinībām. Pat tad, ja ģimenē vai tuvāko draugu lokā nav Mārtiņu, tie ir latviski un tradīcijām bagāti svētki un senie latvieši uzskatīja, ka Mārtiņos galda jābūt bagātīgi klātam. Senāk galdā tika celts gaiļa cepetis, jo gaiļa kaušana sekmēja zirgu labklājību. Mūsdienās gaiļa cepeti gan biežāk aizvieto zoss cepetis. Šī tradīcija nākusi no vāciski runājošām zemēm, tomēr jāatzīst, ka zoss cepetis tomēr ir ierastāks.

Viena no zoss cepeša pagatavošanas receptēm par godu Mārtiņdienai ir šāda: nepieciešama aptuveni 3 kilogramu smaga zoss, sāls, pipari, rozmarīns, timiāns, ūdens, dažādi dārzeņi, sviests un 1/8 l sarkanvīna.

Jo lielāka ir zoss, jo cepetis sanāk sulīgāks. Ja zoss ir saldēta, to vēlams atkausēt dienu pirms gatavošanas. Tad zosi kārtīgi nomazgā tekošā ūdenī un izņem iekšas un nosusina. Noņem redzamos taukus pie vēdera atveres, tos vēlāk var izmantot cepšanai. Zosi no iekšpuses un ārpuses pamatīgi ierīvē ar sāli un pipariem un visas svaigās garšvielas (rozmarīnu, timiānu u.c.) sasien pušķītī un ievieto zoss vēderā. Vienu timiāna zariņu jāpataupa mērcei. Cepeškrāsni sasilda līdz 200°. Dziļā cepešpannā ielej verdošu ūdeni, pieber tējkaroti sāls un ievieto atlikto timiāna zariņu. Nomazgā dārzeņus, rupji sagriež tos un ieliek pannā. Zosi ar krūtīm uz augšu uzliek uz restītēm. Mazā katliņā izkausē sviestu un apziež ar to zosi. Zosi uz restītēm ievieto iepriekš uzsildītajā krāsnī vidējā nodalījumā, zem tās liek pannu ar dārzeņiem, kur tecēs zoss tauki. Zoss jācep 200 grādu temperatūrā aptuveni 60-70 minūtes un ik pa laikam jāaplaista ar šķidrumu no apakšējās pannas. Beigās zosi uzmanīgi apgriež otrādi un cep vēl 20 minūtes, kā arī atkal aplaista ar cepšanas šķidrumu. Pašās beigās zosi vēlreiz apgriež, aukstā ūdenī iemaisa mazliet sāls un ar sālsūdeni nosmērē zosi. Pēc tam cep vēl 10 minūtes. Sālsūdens padara zosi kraukšķīgu un brūnu. Pēc izņemšanas no krāsns zosij pirms sadalīšanas dažas minūtes jāpastāv. No cepšanas šķidruma un sarkanvīna pagatavo mērci. Zosi pasniedz ar ceptajiem dārzeņiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Nikos Travel
,


1st-studio.com
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.73229504sec.