Graudaugus ikdienas uzturā iekļauj tikai puse māmiņu

Saskaņā ar AS „Rīgas Dzirnavnieks” un „Māmiņu klubs” veikto aptauju, tikai 56% māmiņu ikdienas ēdienkartē bērniem un ģimenei kopumā iekļauj graudaugus, kas ir nozīmīgākā produktu grupa uztura piramīdā. No aptaujātajām respondentiem 33% atzina, ka graudaugus ikdienas ēdienkartē iekļauj ik pāris dienas, savukārt 10% - tikai aptuveni reizi nedēļā.

Uztura speciālisti uzskata, ka bērniem veselības nolūkos ikdienas uzturā graudaugus būtu jālieto daudz vairāk un biežāk, nekā liecina aptaujas rezultāti.

Kopumā aptaujā piedalījās 403 respondentes – māmiņas ar bērniem.

Uztura speciālists: ikdienas uzturā graudaugus lietojam par maz

Graudaugi ir nozīmīgākā pārtikas produktu grupa, kas atrodas Uztura piramīdas pamatā un proporcionāli sastāda 50% no kopējā ikdienas pārtikas groza.

Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs: „Fakts, ka tikai nedaudz vairāk kā puse māmiņas ikdienas ēdienkartē regulāri iekļauj graudaugus, liecina par nepietiekamu graudaugu lietošanu. Taču tieši ar graudaugu produktiem jāuzņem vidēji puse no dienā nepieciešamās enerģijas, jo tie ir pilnvērtīgs ogļhidrātu avots. Tāpat graudaugi dod zināmu artavu olbaltumvielu apgādē, ir vērtīgs vitamīnu un minerālvielu avots, kā arī satur daudz šķiedrvielas, kas savukārt veicina gremošanas procesu. Jāņem vērā, ka galvenais priekšnosacījums veselīgam uzturam ir daudzveidība. Proti, ēst var visu, taču sabalansējot proporcionāli Uztura piramīdas „likumiem”.”

Diētas ārsts arī norāda, ka graudaugu produktiem ir arī zems tauku saturs, tādēļ lielais šķiedrvielu daudzums graudaugu produktos ļauj izjust sāta sajūtu, uzņemot mazāku kaloriju daudzumu. Turklāt, lietojot ikdienas uzturā pilngraudu izstrādājumus, piemēram, rudzu maizi vai auzu pārslu biezputru kā daļu no veselīgas ēdienkartes, ir iespējams izsargāties no daudzām hroniskām saslimšanām.

Anita Berķe, AS „Rīgas Dzirnavnieks” pārstāve: „96% no visām aptaujātajām māmiņām ar bērniem atzina, ka visbiežāk no graudaugiem pagatavotais ēdiens ir putras. Savā ziņā tas izskaidro, kādēļ graudaugu ēdienus ikdienas uzturā lieto nepietiekami – jo tos pagatavo vienveidīgi, galvenokārt kā putras. Tajā pašā laikā ir pieejami vairāk nekā 10 graudaugu veidi, no kuriem var pagatavot ļoti dažādus ēdienus. Piemēram, gada sākumā organizētajā graudaugu ēdienu recepšu konkursā māmiņas no visas Latvijas radīja vairāk nekā 150 dažādas, oriģinālas ēdienu receptes. Tātad māmiņām un sabiedrībai kopumā ir jāskaidro ne vien par graudaugu nozīmi ikdienas ēdienkartē, bet arī par to, cik daudz un dažādos veidos graudaugus iespējams pagatavot.”

Šī gada janvārī organizētā AS "Rīgas Dzirnavnieks" un "Māmiņu klubs" konkursa mērķis bija lauzt stereotipu par biezputrām kā vienīgo graudaugu pārslu ēdienu un mudināt dalīties radošos padomos un receptēs, kā līdzās tradicionālai un klasiskai vērtībai kā putra uzdrošināties pagatavot pat latviskus suši un citus netradicionālus un interesantus ēdienus no graudaugiem. Kopumā konkursā tika iesūtītas vairāk nekā 150 dažādas graudaugu ēdienu receptes, kurās izmantots kāds no deviņiem "Herkuless" graudaugu pārslu veidiem.

AS "Rīgas Dzirnavnieks" ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā ar ilgām miltu ražošanas tradīcijām. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus - visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Hercogs", "Herkuless" un "AXA". Uzņēmums ietilpst "Lantmännen" koncerna sastāvā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.03904414sec.