Lidostas un lidsabiedrības aicina atcelt ES iekšējos COVID-19 ceļošanas ierobežojumus

Jauni pierādījumi liecina, ka ceļošanas ierobežojumi nespēja novērst COVID-19 izplatīšanos un būtu neefektīvi, ja nākotnē parādītos citi draudīgi slimības varianti.

Starptautiskā Lidostu padome Eiropā (ACI EUROPE) un Starptautiskā Gaisa transporta asociācija (International Air Transport Association, IATA) aicina atcelt visus atlikušos COVID-19 ierobežojumus ceļojumiem Eiropas Savienības (ES) iekšienē un Šengenas zonā, tostarp visas testēšanas prasības, nepieciešamību uzrādīt vakcinācijas apliecinājumu vai aizpildīt pasažieru atrašanās vietas noteikšanas veidlapas (Passenger Location Form, PLF). Minētais ietver arī obligātas masku nēsāšanas prasības atcelšanu lidojumiem pa vai starp valstīm, kurās šāda prasība vairs nav noteikta citās iekštelpās.

COVID-19, sevišķi tā Omicron variants, šobrīd jau ir izplatīts visā Eiropā, un iedzīvotāju imunitāte ir tādā līmenī, ka hospitalizācijas vai nāves risks ir ievērojami samazinājies, sevišķi vakcinētiem cilvēkiem. Valstis pieņem uzraudzības stratēģijas, lai nodrošinātu sabiedrības veselību, tāpat kā tās to dara attiecībā uz citiem koronavīrusa veidiem un infekcijas slimībām.

Daudzas Eiropas valstis ir atcēlušas vietējos COVID ierobežojumus, piemēram, nepieciešamību uzrādīt COVID sertifikātu, lai iekļūtu sabiedriskos pasākumos, vai prasību nēsāt maskas sabiedriskās vietās. Tiek pārtraukta arī kontaktu izsekošana, tādējādi PLF starptautiskiem ceļojumiem kļūst liekas. Tā kā Eiropas valstis atveras un atceļ ierobežojumus, ir tikai loģiski atcelt līdzīgus ierobežojumus arī gaisa transportam.

IATA un ACI EUROPE ir sniegušas papildu pierādījumus, lai atbalstītu gaisa transporta noteikumu saskaņošanu ar valstu tiesību aktiem. Pagājušajā nedēļā publicētie jaunie OXERA/Edge Health pētījumi liecina, ka pat tad, ja tiek atklāts jauns vīrusa variants un nekavējoties ieviesti ceļošanas ierobežojumi, tas inficēšanās augstāko punktu aizkavē tikai par,

ilgākais, četrām dienām. Patiesībā līdz brīdim, kad parādās jauns variants, tas tiek identificēts, un tiek ieviesti ierobežojumi, šis variants, visticamākais, jau cirkulē kopienās visā pasaulē. Scenārijā, kad ierobežojumi tiek atlikti uz nedēļu pēc identifikācijas, inficēšanās gadījumu maksimālais skaits uz 100 000 cilvēku aizkavējas ne vairāk kā par divām dienām. Ievērojamais sociālais un ekonomiskais kaitējums, ko rada negatīvā ietekme uz gaisa satiksmi, neatsver šos nenozīmīgos ieguvumus veselības jomā.

"11. martā aprit tieši divi gadi, kopš PVO paziņoja, ka COVID-19 ir globāla pandēmija. Šajā laikā mēs esam redzējuši arvien vairāk pierādījumu tam, ka ierobežojumi uz robežām ir neefektīvi. OXERA un Edge Health jaunākais pētījums apstiprina, ka līdz brīdim, kad tiek identificēts bīstamais variants un ieviesti ierobežojumi, pārrobežu pārnešana jau ir notikusi. Eiropas iedzīvotāju imunitāte ir spēcīga, un COVID-19 būtībā ir kļuvusi par endēmisku slimību. Ir pienācis laiks koncentrēt ar COVID saistītos centienus uz uzraudzību un atcelt atlikušos ES iekšējos ierobežojumus. Tas ļaus cilvēkiem brīvi ceļot un atbalstīs darbavietu atgriešanos Eiropas gaisa transporta un ceļojumu nozarē," sacīja IATA Eiropas reģionālais viceprezidents Rafaels Švarcmans [Rafael Schvartzman].

"Tikko publicētie neatkarīgie pētījumi un modelēšanas dati liecina, ka valdības var droši atcelt ierobežojumus – gan attiecībā uz šodienu, gan jebkādiem problemātiskiem variantiem nākotnē.  Ir pierādījies, ka ceļošanas ierobežojumi ir vājš instruments, kas vīrusa izplatību ietekmē maz vai nemaz. Atceļot visus COVID-19 ierobežojumus, beidzot tiks pilnībā atjaunota ceļošanas brīvība. Tas būs ļoti nepieciešams stimuls visai tūrisma un ceļojumu nozarei, kas pandēmijas laikā bija spiesta likvidēt simtiem tūkstošu darbavietu," sacīja ACI EUROPE ģenerāldirektors Olivjē Jankovecs [Olivier Jankovec].

Ņemot vērā jaunākos pētījumus un pazīmes, kas liecina, ka COVID-19 smaguma pakāpe kļūst arvien tuvāka sezonālās gripas smaguma pakāpei, ACI EUROPE un IATA ir kopīgi vērsušās pie ES dalībvalstu transporta un veselības ministriem ar lūgumu:

•    pirms vasaras sezonas atcelt visus ar veselību saistītos ceļošanas un robežšķērsošanas ierobežojumus vismaz attiecībā uz Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) iekšējiem lidojumiem, sevišķi attiecībā uz pārbaudēm, kontaktu izsekošanu un vakcinācijas sertifikātiem;

•    saskaņot aviācijas nozarei piemērojamos veselības aizsardzības ierobežojumus ar tiem, kas tiek piemēroti valstu iekšienē, sevišķi attiecībā uz maskām;

•    atļaut personām, kas vakcinētas ar PVO apstiprinātu vakcīnu, ieceļot EEZ no trešajām valstīm ar tādiem pašiem nosacījumiem kā pasažieriem, kuri vakcinēti ar EMA apstiprinātu vakcīnu.

ACI EUROPE un IATA arī atkārtoti uzsvēra, ka ES digitālajam COVID sertifikātam (DCC) ir būtiska nozīme, lai valstis varētu droši atvērt robežas un atsākt ceļošanu.

"Mēs vēlamies izmantot šo iespēju un izteikt atzinību ES un dalībvalstīm par ES DCC izstrādi un īstenošanu. Mēs stingri atbalstām ES DCC vērtību, kas joprojām būs ļoti svarīga, sevišķi Eiropas pilsoņiem, kuri ceļo uz ārzemēm, kā arī trešajām valstīm. Tāpat ES DCC būs noderīgs, lai ierobežotu iespējamos problemātiskos variantus un palielinātu nozares noturību pret turpmākiem veselības problēmu uzliesmojumiem," teikts vēstulē.

Piezīmes:

•    10 valstis ir atcēlušas visus ierobežojumus ES/EEZ iekšējiem ceļojumiem – Somija, Ungārija, Islande, Īrija, Lihtenšteina, Lietuva, Norvēģija, Slovēnija, Zviedrija un Šveice.

•    OXERA/Edge Health ziņojums “A study of the effectiveness of travel restrictions in the EEA” pieejams šeit.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 30.04.2024 Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 06.05.2024 Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.744735sec.