«Pasažieru vilciens»: krīze ir pārvarēta

Ir atjaunota vilcienu kustības precizitāte, “Škoda Vagonka” šobrīd ir nodrošinājusi jauno elektrovilcienu vismaz 95% pieejamību, un ir izstrādāts plāns, kā nepieļaut sērijveida defektu atkārtošanos gaidāmajos 15 vilcienos, preses konferencē informēja AS “Pasažieru vilciens” valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis.

Viņš norādīja, ka jauno vilcienu skaita palielināšana regulārajos pasažieru pārvadājumos notiks pakāpeniski, jo prioritāte ir pasažieru pārvadājumu paredzamība un vilcienu kustības grafika precizitāte. Tāpat piesardzības nolūkos AS “Pasažieru vilciens” turpinās strādāt atbilstoši risku mazināšanas plānam.

Tostarp AS “Pasažieru vilciens” ir mainījusi kārtību, kā turpmāk tiks pieņemti jaunie elektrovilcieni, proti, ražotājam vispirms jāapliecina, ka ir novērsti Latvijas vilcienu tipam konstatētie sērijveida defekti, un tikai pēc tam elektrovilcieni tiks pieņemti ekspluatācijā.

Pēc pirmo 17 vilcienu pieņemšanas ekspluatācijā, laišanas apritē un pēc konstatēto defektu analīzes tika atklāts, ka konkrētajam vilcienu tipam ir noteikti sērijveida defekti, kas atkārtojas vairāk nekā trīs reizes vismaz divos vilcienos.

Piemēram, nestrādā bateriju sensors tualetē vai kāpņu automātiskā izvirzīšanās un tamlīdzīgi. Nākamo elektrovilcienu pieņemšanas procedūrā ir paredzēts papildu solis, kur ražotājam ir jāapliecina, ka iepriekš konkrētajā vilcienu tipā atklātie sērijveida defekti ir novērsti. Pretējā gadījumā AS “Pasažieru vilciens” šādus vilcienus ekspluatācijā nepieņems.

“To, ka šādi defekti ir, tika konstatēts tikai pēc tam, kad tika saņemti pirmie elektrovilcieni un kad ražotājs uzsāka defektu cēloņu detalizētu analīzi. Tagad mums ir šī pieredzes un zināšanu bāze, ko ņemsim vērā, saņemot turpmākos vilcienus no “Škoda Vagonka”,” teica Grigulis.

Tikmēr “Škoda Vagonka” pārstāvji uzsvēra, ka ir izpildījuši doto solījumu, un lielāko daļu defektu jaunajos elektrovilcienos novērsa ātrāk nekā 24 stundās. Skaidrojot defektu cēloni, “Škoda Vagonka” pārstāvji norāda, ka vilcienu ražošanas un piegādes process nav bijis viegls, jo ierastā situācijā vilcienus saliktus piegādā pa dzelzceļu, taču karš Ukrainā pilnībā ir mainījis ierastās loģistikas ķēdes. Pašlaik pilnībā nokomplektētu vilcienu nogādāšana pa dzelzceļu uz Latviju, kā tas bija sākotnēji plānots, nav iespējama.

“Škoda Vagonka” valdes priekšsēdētājs Martins Bednārs teica, ka vilcieni tiek salikti divas reizes. Pirmo reizi rūpnīcā, Čehijā, lai tiem varētu veikt Eiropas Savienības tiesību aktos noteikto neatkarīgo laboratoriju sertifikāciju. Pēc tam, kad visi dokumenti ir saņemti, augšupielādēti Eiropas Dzelzceļa administrācijas sistēmā, tie tiek daļēji izjaukti, ar kravas automašīnām vesti uz Latviju un atkal salikti depo Rīgā.

“Pēdējie mēneši abām pusēm nav bijuši viegli. Es vēlos pateikties visiem mūsu kolēģiem, kuri strādāja un vēl strādā ar vilcieniem Latvijā. Pašlaik Latvijā strādā 31 mūsu eksperts, mēs esam izveidojuši 24/7 palīdzības dienestu, nodrošinājām došanos līdzi vilcienu izbraukumos un vēl citas darbības. Šie soļi ļāva palielināt vilcienu pieejamību, un februārī jau sasniedzām 95% rādītāju. Pēdējā februāra nedēļā vilcienu pieejamība sasniedza 98,23%, un mēs esam pārliecināti, ka spēsim saglabāt šo rādītāju augstā līmenī,” komentēja Bednārs.

Vienlaikus viņš piebilda, ka jāņem vērā, ka dažādi nelieli defekti joprojām var būt, un tā ir daļa no jaunu elektrovilcienu ieviešanas procesa. Grigulis papildināja, ka šīm situācijām ir stingri līguma noteikumi, kas paredz noteiktu defektu klasifikāciju un to novēršanas garantiju noteiktā laikā.

“Mēs esam izanalizējuši katru gadījumu, atraduši cēloņsakarības un izstrādājuši metodoloģiju, kā šos defektus novērst. Attiecībā par nākamo 15 vilcienu ražošanu. Tagad katram jaunam vilcienam ir spēkā atjauninātās kvalitātes prasības un procedūra, kā pārbaudām, kā šīs jaunās prasības ir ieviestas. Janvārī mēs jau esam sametinājuši visus vagonus. Tagad ražošana Ostravā rit pilnā sparā ar ieceri pabeigt piegādi atbilstoši apstiprinātajam plānam, proti, piegādāt visus vilcienus līdz šai vasarai. Domāju, ka pasažieriem patiesi patiks braukt jaunajos vilcienos, kas ir droši un ērti,” sacīja Bednārs.

Turpmākie jauno vilcienu pieņemšanas un satiksmē laišanas posmi paredz, ka pēc pirmās pārbaudes kārtas un pēc pieņemšanas ekspluatācijā katram vilcienam tiek veikti testi, maksimāli imitējot reālu ekspluatācijas režīmu atbilstoši pasažieru vilciena kustības grafikam, kuros turpina piedalīties “Škoda Vagonka” inženieri. Tikai pēc šādiem testiem vilcienus sāks izmantot pasažieru pārvadājumos, turklāt pirmajās nedēļās tos laižot līnijās, kurās ir divi sliežu ceļi. Pēc tam, kad ir gūta pārliecība, ka vilciens stabili funkcionē, tad tos var laist arī citos maršrutos.

Vienlaikus janvārī izstrādātais risku mazināšanas plāns paredz, ka vismaz divi līdz trīs jaunie elektrovilcieni tiek turēti rezervē neparedzētiem gadījumiem.

Plānots, ka atlikušie “Škoda Vagonka” ražotie vilcieni būs pieejami pasažieru pārvadājumiem šī gada vasarā. Tas ļaus pilnībā aizvietot visu veco elektrovilcienu parku. Pašlaik Valsts Dzelzceļa tehniskā inspekcija ir izsniegusi atļauju laist Latvijas tirgū 18. un 19. jauno vilcienu, tie ir piereģistrēti Valsts Dzelzceļa administrācijā. AS “Pasažieru vilciens” veic pārbaudes, pirms tos pieņemt ekspluatācijā.

Pašlaik visi 17 piegādātie vilcieni ir pieejami ekspluatācijai AS “Pasažieru vilciens”, 14 ir pieejami pasažieru pārvadājumiem, bet ar trim notiek dinamiskie testi. Tāpat jauno elektrovilcienu aprite ir atjaunota Jelgavas līnijā, kur iepriekš dzelzceļa infrastruktūras uzlabošanas darbu dēļ jauno ritekļu izmantošana tika ierobežota. Savukārt vilcienu kustības grafika izmaiņas “Pasažieru vilciens” plāno maijā, savukārt rudenī varētu sākties darbs pie pārejas uz intervālu grafiku.    

Jau iepriekš vēstīts, ka 2024. gada februārī vilcienu kustības grafika precizitāte ir atjaunota “Pasažieru vilcienam” ierasti augstajā līmenī, sasniedzot 98,6%, kas arī apstiprina to, ka ieviestie krīzes risinājumi sasnieguši plānoto rezultātu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47741294sec.