Pirmo reizi uz Šrilanku? 8 padomi, ko ņemt vērā

Šajā ziemā ievērojami pieaugusi Latvijas ceļotāju interese par eksotiskiem galamērķiem, un Šrilanka, kas ir pieejama no Rīgas ar tiešo reisu, kļuvusi īpaši populāra. Taču ko ņemt vērā, lai ceļojums izdotos – ko sagaidīt un ko ievērot, lai Āzijas eksotika sagādātu tikai prieku? Darja Romančuka, Join UP! Baltic pārdošanas un attīstības vadītāja, dalās savā pieredzē un 8 būtiskākajos padomos, kas jāzina pirms došanās uz Šrilanku - lai labi sagatavotos un izvairītos no negaitītiem pārsteigumiem. 

Darja Romančuka stāsta, ka pirmie tūristi no Latvijas, kas devušies uz Šrilanku pirmo reizi, izcēla ka viņus pārsteigusi Šrilankas unikalitāte un eksotika, sirsnīgie un viesmīlīgie cilvēki, klusums, daba - tās elpu aizraujošās ainavas, brīnišķīgās pludmales un bagātais kultūras mantojums. Viņa atzīmē, ka cenas ziņā šī ir pieejama eksotika - ceļojot divatā, cena ir, sākot no aptuveni 800-900 eiro personai par komplekso ceļojumu - lidojums kopā ar viesnīcu un transfēru.
 
    1. Izvirziet reālistiskas cerības attiecībā uz Āzijas eksotiku 

Šrilankā galvenais uzsvars tiek likts uz laika pavadīšanu ārpus viesnīcas, salas apceļošanu un dabas apskati - sākot ar plašām tējas plantācijām un beidzot ar tempļiem ar vēl īpašu arhitektūru unikālās vietās. Piemēram, Dambula ar gadsimtiem senu leģendu apvītiem kalniem vai Sigīrijas klinšu cietoksnis. Vietējie iedzīvotāji ir patiesi sirsnīgi, un tas vēl vairāk piešķir šarmu šim galamērķim.   

Ceļotājiem šajā galamērķī būtu jārēķinās ar pieticīgākām prasībām attiecībā uz apkalpošanu, kas atšķiras no Turcijas un Ēģiptes standartiem un vairāk atbilst Āzijā raksturīgajām normām. Salā ir pieejamas dažādas naktsmītnes, sākot no pieticīgām divu zvaigžņu viesnīcām zvejnieku ciematos, kur okeāns maigi glāsta krastu un zvejnieki pusdienām gatavo svaigu lomu, līdz pat augstākas klases viesnīcām, kas nodrošina 5 zvaigžņu apkalpošanu ar Āzijas pieskārienu. Tomēr patiesais piedzīvojums šajā galamērķī slēpjas izpētē ārpus viesnīcām.

Tiem, kas vēlas aktīvi pavadīt brīvdienas, optimāli ir izvēlēties viesnīcas ar ēdināšanas plānu "Gulta un brokastis" (BB). Pārtikas veikali Šrilankā piedāvā labas cenas un daudzveidīgu produktu klāstu. Ja plānojat pusdienot restorānā, izmaksas parasti ir aptuveni 7-8 ASV dolāri vienai personai. Ģimenes atvaļinājumam ir pieejama "viss iekļauts" iespēja, lai gan tā var būt pieticīgāka salīdzinājumā ar iespējām citos galamērķos, piemēram, Ēģiptē. Jāatzīmē, ka Šrilankā nav izplatītas ģimenes viesnīcas ar akvaparkiem un plašu bērnu infrastruktūru, un šādas naktsmītnes attiecīgi var būt dārgākas. 
 
    2. Pārbaudiet laikapstākļus, reģionus un pludmales 

Tūrisma sezonas aktīvākais un karstākais laiks, kas ir ideāli piemērots pludmales brīvdienām un salas rietumu un dienvidu piekrastes izpētei, ir no decembra līdz martam, kad šajos reģionos ir sausā sezona. Gaisa temperatūra ir aptuveni 25-29 grādi, ūdens temperatūra - 26-29 grādi. Visas Šrilankas pludmales ir publiskas, gandrīz bez rindās izkārtotajiem sauļošanās krēsliem. Vietējie iedzīvotāji pludmalēs atpūšas kopā ar tūristiem. 

Savukārt salas ziemeļu un austrumu daļā no oktobra līdz janvārim ir musoni. Ja plānojat apmeklēt šo salas daļu, ņemiet līdzi lietusmēteli. Musonu radītie nokrišņi parasti ir īsi un mijas ar gariem saulainiem periodiem.  
Ja jūsu mērķis ir atpūta pludmalē, apmeklējiet kādu no labākajām Šrilankas piekrastes pludmaļu pilsētām Bentotas kūrortu. Bentotā dominē lielas kompleksās brīvdienu viesnīcas, kas izvietotas smalku smilšu pludmales krastā. Dzidrā ūdens pasaule bagāta ar koraļļiem, krāsainām zivīm. Hikaduvas kūrorts ir ievērības cienīgs ar saviem jūras bruņurupučiem, neskartajām pludmalēm, aizsargājamiem koraļļu rifiem, ūdens aktivitāšu iespējām: snorkelēšanu, sērfošanu un kā sākumpunkts, no kura doties iepazīt plašāku Šrilankas teritoriju. Veligama ir pazīstama kā viena no labākajām sērfošanas pludmalēm Šrilankā, pateicoties smilšainajam dibenam.
 
    3. Ņemiet vērā satiksmes iespējas un organizāciju

Lai gan Šrilanka ir samērā neliela (aptuveni Lietuvas izmērā), pārvietoties pa salu var būt sarežģīti un laikietilpīgi, ceļi ir šauri un sastrēgumi ir samērā bieži. Tāpēc, dodoties uz lidostu un no tās, esiet gatavi, ka nokļūšana galamērķī var būt ilgāka. Braukšana notiek pa ceļa kreiso pusi. Svarīgs aspekts attiecībā uz satiksmes drošību Šrilankā ir tas, ka ietves šeit ir reti sastopamas, pastaigas ar bērnu ratiņiem būs neērtas un nogurdinošas, tādēļ daudz labāks variants ir tuk-tuki, kas dienā varētu izmaksāt aptuveni 20 eiro atkarība no veicamajiem attālumiem. Tuk-tuki salā ir izplatīts un pieejams transporta veids, vidējā maksa par kilometru ir 45-55 rūpijas (0,50-0,60 eiro). Garākiem attālumiem var izmantot vilcienus vai autobusus. Plānojiet savus maršrutus un, ja iespējams, iepriekš rezervējiet biļetes vai izmantojiet organizētās grupu ekskursijas, un neuztraucieties par transporta organizēšanu.
 
    4. Skaidra nauda noderēs - Šrilankas rūpijas

Vietējā valūta ir Šrilankas rūpija: 1 Šrilankas rūpija ir aptuveni 0,003 eiro. Ja iespējams, ņemiet līdzi mazāka nomināla banknotes. Lai gan eiro un ASV dolārus, kā arī kredītkartes pieņem vairumā restorānu, veikalu un lielākajās viesnīcās tūrisma rajonos, vietējos veikalos un tirgos galvenokārt pieņem tikai vietējo skaidru naudu. 
 
    5. Alkohols ir dārgs un brīvdienās ir aizliegts

Alkohols ir nopērkams tikai specializētos veikalos, un, tā kā tas ir importēts, attiecīgi cena ir samērā augsta. Valsts svētku dienās un pilnmēness dienās, un reliģisku pasākumu laikā restorānos, bāros un veikalos alkoholu pārdot ir aizliegts.   
 
    6. Cieniet vietējo kultūru 

Šrilanka ir konservatīva un reliģioza valsts. Izvairieties no simpātiju izpaušanas publiskās vietās, skaļas vai traucējošas uzvedības. Ģērbieties atbilstīgi, cienot vietējo kultūru - peldkostīmi ir paredzēti tikai pludmalei, bet kleitas ar garām piedurknēm un garām piedurknēm ir piemērotākas publiskās vietās. Arī vīriešiem labāk ir ģērbties pieticīgi, tas nozīmē, ka jāaizsedz pleci un ceļgali. Izvairieties valkāt apģērbu ar Budas attēliem un nosedziet budisma simbolu tetovējumus.  
 
    7. Noformējiet vīzu

Latvijas pilsoņiem, ieceļojot Šrilankā, ir nepieciešama vīza. Jūs varat saņemt e-vīzu (elektronisko ceļošanas atļauju, ETA) tiešsaistē iepriekš vai noformēt vīzu lidostā ielidošanas brīdī. Maksa par vīzas noformēšanu ir 50 ASV dolāri, ierodoties - 60 ASV dolāri. Bērniem līdz 12 gadu vecumam vīza ir bez maksas. Turklāt tūristiem ir jāaizpilda ierašanās karte. Ieceļošanas brīdī pasei jābūt derīgai vismaz sešus mēnešus.
 
    8. Sagatavojieties 12 stundu lidojumam un transfēram

Ātrākais veids, kā nokļūt Šrilankā no Rīgas, ir 12 stundu un 10 minūšu lidojums (ieskaitot stundu garu tehnisko nosēšanos Bahreinā) uz Mattala Rajapaksa lidostu, ko piedāvā tūroperators Join UP! Baltic kopš 2023.gada decembra. Mattala Rajapaksa lidosta atrodas salas dienvidos, kur atrodas lielākā daļa nozīmīgāko apskates objektu, piemēram, Jalas nacionālais parks, Ādama smaile un Deviņu arku tilts. 

Ilgie lidojumi var būt garlaicīgi, neērti un nogurdinoši. Jārēķinās, ka arī transfērs uz viesnīcu prasīs zināmu laiku, atkarībā no izvēlētās viesnīcas atrašanās vietas, intensīvās satiksmes dēļ var ilgt pat līdz 5-6 stundām. Tas jāņem vērā, izvēltoties naktsmītnes. 

Parūpējieties par atpūtu pirms došanās ceļā - labi izgulieties, dodieties garā pastaigā vai uz sporta zāli, paēdiet; lidmašīnā ņemiet līdzi spilvenu, trokšņus slāpējošas austiņas, acu masku un citas lietas, kas var palīdzēt atpūsties lidojuma laikā justies komfortablāk. Telefonā vai planšetē lejupielādējiet filmas vai podkāstus, un uzlādējiet savas ierīces. Ja ceļojat kopā ar bērniem, ieplānojiet aktivitātes un paņemiet līdz visu nepieciešamo: rotaļlietas, spēles, krāsojamās un uzlīmju grāmatas u.c., kā arī paņemiet bērnu iecienītākās uzkodas.

Kompleksās tūres cena uz Šrilanku no Join UP! Baltic 2024.gada februārī, ceļojot divatā, par 10 dienām, ir, sākot no aptuveni 800-900 eiro par personu.   

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 01.05.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62987614sec.