Valsts, kuras iedzīvotāji nesaka «Nē»

Kā kolektīvajā kultūrā ierasts, Taizemes iedzīvotāji ir mācīti būt saistībā ar to, kas ir labāks visai iedzīvotāju kopai, nevis ar to, kas būtu labākais pašam personīgi, tāpēc viņi cenšas izvairīties citiem teikt vārdu “nē”. 

Taizemiešiem nepatīk teikt nē. Tas pat ir redzams viņu valodā: vārds “jā” ir chai, bet, lai pateiktu “nē”, tuvākais vārds ir mai chai, kas nozīmē “ne jā”. Un tas pat ir vairāk nekā tikai vienkāršs valodas untums. Tas atspoguļo taizemiešu sabiedrības dzīves uzskatus. Tie no malas uzreiz var būt neredzami, līdz šajā valstī pavadīsiet ilgāku laiku.

Taizeme ir pazīstama kā Smaidu zeme, un tās iedzīvotāji lepojas ar spēju būt žēlīgiem un piekāpīgiem. Kā kolektīvajā kultūrā ierasts, Taizemes iedzīvotāji ir mācīti būt saistībā ar to, kas ir labāks visai iedzīvotāju kopai, nevis ar to, kas būtu labākais pašam personīgi. Varbūt tas ir iemesls, kāpēc “nē” vienmēr tiek izteikts kopā ar “jā”. Varbūt šķiet, ka “ne jā” ir tikai tāda neliela, parasta frāzīte, lai izteiktu nožēlu, ka nav iespējams piekrist tam, ko esat jautājuši. Patiesībā, kad taizemietis izsaka mai chai, parasti redzēsiet viņu ar nodurtām acīm un mājot ar roku priekšā sejai – tas nozīmē vispatiesāko nožēlu.  

Saskaņā ar starpkultūru komunikācijas profesora Rachawit Photiyarach teikto, “Taizemieši izvairīsies no konfrontācijas, jo viņi dzīvo uz grupu orientētā kultūrā. Emociju rādīšanu uzskata par rupju un nenobrieduša cilvēka izturēšanos, toties augstu vērtē tos cilvēkus, kas visās situācijās spēj rīkoties mierīgi.” Profesors piebilst: “Taizemiešu sabiedrība ir ļoti konservatīva un tradicionāla. Tā ir kultūra, kurā emociju un prieka izrādīšanu kontrolē neskaitāmas sociālās normas.”

Atšķirībā no daudzām Eiropas valstīm, kurās cilvēki saka visu tieši, taizemieši “runā caur puķēm”, tāpēc ieceļotājiem vēlams iepriekš iepazīties ar taizemiešu kultūru, lai pilnībā saprastu, kas tiek pateikts. Taizemes iedzīvotāji konfrontācijai un emocionāli nepatīkamām situācijām iet aplinkus. Ja jūsu taizemiešu draugs saka jā, iespējams patiesībā tas ir domāts kā nē – caur šiem žēluma pilnajiem vārdiem ir jāmāk sataustīt patiesību. 

Turklāt taizemieši arī nemēdz atvainoties. Pateikt frāzi “man ir žēl” vai “es atvainojos” nozīmē atzīt savu kļūdu un būt apkaunotam – tā ir viena no sliktākajām lietām, kas ar jums var notikt lielākajā daļā Āzijas sabiedrību. Ja viņi tomēr ir kļūdījušies, viņi to praktiski nekad neatzīst. Kolektīvajā kultūrā sabiedrības viedoklis nozīmē visu. Taizemieši nevēlas nonākt sarežģītās situācijās un kļūt apkaunoti, tādēļ tie vienmēr izturas laipni un saprotoši. 


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai! Latvia Tours
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR
TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ  TAKA
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos. | Skatīt vairāk
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Uzņēmumi


Cēsu TIC
,


Nikos Travel
,


Jūrmalas TIC
,


Daugavkrasti
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.63739586sec.