Citās valstīs, citi tikumi, kuri būtu jāatceras

 

Ja taksists ir bijis ļoti izpalīdzīgs, bet restorānā serviss – izsmalcināts, parasti atpūtnieki to atlīdzina ar dzeramnaudu. Tomēr kas pašu mājās tiek saņemts ar prieku, svešās zemēs var tikt uztverts kā apvainojums. Ieskatam:

Dzeramnaudas došanas tikumi dažādās valstīs var krasi atšķirties:

 

Ēģipte: Tieši tāpat kā Ziemeļāfrikā dzeramnauda jebkurā situācijā ir ļoti nozīmīga. Restorānos tā sastāda 10 – 15%, taksometros summu noapaļo. Istabenēm, portjē un pārējam apkalpojošajam personālam parasti pasniedz nelielu dzeramnaudu apmērā līdz 1 eiro.

 

Ķīna un Japāna: Ķīnā un Japānā nav dzeramnaudas došanas tradīciju, tādēļ nomaļās viesnīcās šādu rīcību var uztvert kā apvainojumu. Tūrisma metropolēs apkalpojošais personāls labprāt pieņem 10% , istabene divas, trīs Jaunas, bet gids – dolāru. Japānā labu servisu pieņemts atlīdzināt ar mazām dāvaniņām vai naudas summu 1-2 dolāru apmērā.

 

Francija: restorānos un kafejnīcās pierast dot dzeramnaudu 15% apmērā. Naudu atstāj uz galda. Viesnīcās naudas atlīdzība nav obligāta, taksometru šoferi saņem 10%.

 

Grieķija: Restorānos pieņemt ir labu servisu atlīdzināt ar dzeramnaudu 10% apmērā no summas, tavernās maksimālā summa ir viens eiro. Istabenēm pieņemts dzeramnaudu pasniegt personīgi aizbraukšanas dienā. Taksometros pieņemts cenu noapaļot.

 

Lielbritānija un Īrija: restorānos ierastā dzeramnaudas summa ir 15%, Īrijā maksimāli 10%. Ja rēķinā jau ir iekļauta maksa par servisu, tad droši varat atstāt mazāku summu. Krogos pie letes netiek atstāta dzeramnauda. Ja viesim ir vēlme atlīdzināt bārmeņa pūles, to parasti dara uzsaucot dzērienu. Portjē viesis parasti atstāj mārciņu, bet taksometros cenas tiek noapaļotas.

 

Itālija: Gastronomijas nozarē dzeramnauda nav ierasta lieta. Bieži vien rēķinā tiek iekļauts sava veida nodoklis par servisu un maizi. Ja kāds viesis ir īpaši apmierināts, tad viņš avar atstāt pāris monētas. Espresso bāros šim nolūkam ir īpaši trauciņi vai krājkasītes. Viesnīcās istabene saņem piecus eiro nedēļā, taksometros cenas pieņemts noapaļot.

 

Austrija: restorānos un taksometrā pieņemtā dzeramnaudu likme ir 5 – 10%. Viesnīcās portjē saņem eiro par katru bagāžas vienību, bet istabene 1-2 eiro dienā. Naudu pasniedz aizbraukšanas dienā.

 

Portugāle un Spānija: Ēdināšanas nozarē pieņemts atstāt 15% lielu dzeramnaudu, sīknauda divu vai piecu centu apmērā ir aizskaroša. Taksometros tāpat kā daudz kur citur cenas noapaļo.

 

Taizeme un Malaizija: šajās valstīs dzeramnaudas jautājumam ļoti rietumnieciski. Restorānos ierasta lieta ir 10% liela dzeramnauda, atlīdzība, kas mazāka nekā desmit bathas tiek uztverta kā apvainojums.

 

Turcija: Ēdināšanas jomā dzeramnauda 10% apmērā ir pierasta lieta. Ja tūrists nedod dzeramnaudu, tas skaitās nepieklājīgi. Taksometros cenas noapaļo.

 

ASV un Kanāda: Baudot maltīti restorānā vai arī pasūtot picu dzeramnauda 15 – 20% apmērā ir pienākums. Portjē saņem vienu Kanādas vai 1-2 ASV dolāru par bagāžas vienību, istabene – 1-2 dolārus par viesnīcā pavadīto nakti. Taksometrā tiek pasniegta dzeramnauda 15% apmērā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 01.05.2024 GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 30.04.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.27319407sec.