Ceļojums uz Sahāru: skaistākās Tunisijas oāzes

Tunisijas nācionālais tūrisma birojs aicināja Travelnews.lv doties ceļojumā uz Tunisiju, lai iepazītu šīs zemes dabas un vēstures dārgumus.

Ja dodies ceļojumā uz tādu tuksnesi kā Sahāra, tad tikai un vienīgi oāzes spēs nodrošināt svaigumu un atelpas brīdi karstā brauciena laikā. Vienas no skaistākajām pasaules tuksneša oāzēm atrodas tieši Tunisijā:

Oāze Šebika (Chebika Oasis)

Šebikas oāze atrodas kalna Djebel el Negueb pakājē, Gafsas provincē. Tā ir saulaina vieta, tāpēc vietējie iedzīvotāji sauc šo oāzi arī par Kasr-el-Šams (tulkojumā no arābu valodas – "Saules pils").

Foto: Vecā Šebikas ciemata iela Foto: Vecā Šebikas ciemata ēka

Kādreiz Šebikas oāze kalpoja romiešiem par tirdzniecības bāzi, tad tā nonāca barbaru tautas pārvaldē. Oāzes ciemats kā arī citi tuvākie ciemati tika iznicināti 1969. gadā spēcīgas 22 dienu garas lietusgāzes dēļ. Māla mājas neizturēja ūdens plūsmu un tika sagrautas. Šebikas iedzīvotāji nepameta oāzi un uzcēla jaunu ciematu nedaudz zemāk. Šodien jaunajā Šebikas ciematā dzīvo apmēram 100 cilvēki. Svētku dienās tie kopā ar ģimenēm atnāk uz veco Šebikas ciematu, uz savām kādreizējām mājām, klāj piknika galdus un atceras vecos laikus.

Foto: Skats uz jauno Šebiku Foto: Vecā Šebikas ciemata ēkas

Vecā ciemata drupas kļuva par atraktīvu tūrisma objektu un tā vilnoši skati katru gadu piesaista tūkstošiem ceļotāju. Vietējie gidi, ciemata kādreizējie iedzīvotāji, labā angļu valodā stāsta par ciemata ēkām, tradīcijām, rāda savas vecās mājas, avotus, zilu ezeru, kristālus un tuksneša smilšu rozes.

Foto: Šebikas ciemata iedzīvotāji Foto: Šebikas oāzes avots

Šī oāze ir slavena ar to, ka šeit tika uzņemtas populāro filmu "Zvaigžņu kari" IV un "Angļu pacients" epizodes. Arī mūsu apmeklējuma brīdī (2012. gada 11. maijā) te uzņēma kādu jaunu filmu, kuras nosaukums tika paturēts noslēpumā.

Foto: Kristāli Foto: WC

Oāze Tamerza (Tamaghza Oasis)

Tamerza ir lielākā Tunisijas kalnu oāze tuksnesī un to noteikti ir vērts apmeklēt. Tāpat kā Šebikas oāzes ciemats, Tamerzas vecais ciemats tika iznīcināts plūdu dēļ, taču dažu kilometru attālumā jau ir uzcelts jauns. Tagad Tamerzas oāze sastāv no divām daļām. Vecais ciemats – "spoku-pilsēta", šeit Jūs atradīsiet ar plūdiem iznīcinātas ēkas – mājas, bodītes, pašvaldības ēkas un citas ēkas.

Foto: Tamerzas ūdenskritums Foto: Ar salamandru

Otrajā pilsētas daļā (jaunajā) var apmeklēt ūdenskritumu, kurš kļuvis par galveno šīs vietas tūrisma objektu. Ūdenskritums nav liels, bet fakts, ka tas atrodas Sahāras tuksnesī, ir brīnums, kuru vērts redzēt. Spēcīga karstuma laikā Jums noteikti gribēsies atsvaidzināties aukstajā ūdenī.

Foto: Viesnīcas "Tamarza Palace" ēka Foto: Skats uz Tamerzas vecā ciemata drupām

Uz nogāzes, iepretim vecajam ciemam, izceļas grezna mūsdienu viesnīcas "Tamarza Palace" ēka, kas tika uzcelta 1992. gadā.  No viesnīcas numuru un restorāna logiem paveras fantastisks skats uz veca ciemata drupām, tāpēc daudzi ceļotāji izvēlas tieši šo vietu, lai ieturētu pusdienas un izbaudītu Sahāras oāzes brīnišķīgo atmosfēru.

Oāze Mides (Mides Oasis, Midess Oasis)

Mides arī ir kalnu oāze, kura atrodas tikai viena kilometra attālumā no Alžīrijas robežas. Ciemats ir izvietojies pie milzīga kanjona, kas ieskauj ciematu no trim pusēm un kādreiz kalpoja par labu dabisku aizsargsienu pret uzbrucējiem. Kanjons ir 3 kilometru garš un 50 m dziļš, šo vietu dēvē arī par Grand kanjonu.

Foto: Midesas oāzes kanjons Foto: Mides oāze

Vecais Midesa ciemats arī tika iznicināts 1969. gada lietusgāžu rezultātā. To neizglāba pat tas, ka, atšķirībā no iepriekšējiem diviem ciematiem, Midesas mājas tika celtas no akmens.

Šīs kanjons ir slavens pateicoties filmai par Indianu Džonsu.

Vairāk informācijas par Tunisiju kā tūrisma galamērķi var atrast interneta vietnē www.tourismtunisia.com

 
Travelnews.lv pateicas Tunisijas nacionālajām tūrisma birojam un tā pārstāvei Elkie Pupek par profesionāli organizētu ceļojumu, jaunu pieredzi un neaizmirstamiem iespaidiem, kurus atstāja šī brīnumaina un neparasta zeme.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 01.05.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 07.05.2024 Muzeju nakts rosība Liepājā Liepājas reģiona TIB
Sestdien, 18. maijā, no plkst. 19 līdz 01 ikviens liepājnieks un vēju pilsētas viesis ir aicināts ļauties Eiropas Muzeju nakts Liepājā rosībai. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51445413sec.