Britu pētnieks mēģinās šķērsot Antarktīdu ziemas laikā

Britu pētnieks sers Ranulfs Fjenss gatavojas ievērojamam notikumam – ekspedīcijai, kuras gaitā plānots kājām šķērsot Antarktīdu.

Fjenss jau pabijis Ziemeļpolā un Dienvidpolā, uzkāpis Everestā un noskrējis septiņus maratonus septiņos kontinentos septiņās dienās, taču 2013. gadā 68 gadus vecais vīrs vadīs komandu, kas mēģinās kājām nokļūt Dienvidpolā, bet pēc tam – atgriezties sākumpunktā. 

Ekspedīcijas sākums plānots 2013. gada 21 martā, kad Fjenss un vēl viens slēpotājs kopā ar atbalsta grupu uzsāks ceļu pa ledaino kontinentu no Rosa Šelfa ledāja. Šis datums iezīmējas kā Antarktiskās ziemas sākums, kad dienasgaisma praktiski nav sastopama, un temperatūra var nokristies pat līdz gandrīz mīnus deviņdesmit grādiem pēc Celsija skalas. Ekspedīcija var ilgt pat sešus mēnešus, un tās laikā pētnieki šķērsos vairāk nekā 3 000 kliometru lielu attālumu.

Ekstrēmais aukstums un nepārtrauktā tumsa gan nav vienīgie izaicinājumi, ar ko pētniekiem nāksies saskarties. Antarktīdas klimats ir ļoti mežonīgs – intensīvs vējš un sniegavētras viņus var aizkavēt, īpaši ekspedīcijas sākumposmā, kad nepieciešams uzkāpt gandrīz trīs kilometrus augstajā Antarktīdas plato.

Daudzi pētnieki uzskata, ka Antarktīdas šķērsošana ziemā ir viens no lielākajiem cilvēces izaicinājumiem, ar kuru līdz šim vēl neviens nav saskāries, turklāt nevar prognozēt, vai Fjensa ekspedīcija izdosies. Tas gan nebiedē pētnieku, un viņš nolēmis izmantot savus pūliņus, lai savāktu 10 miljonus ASV dolārus globālam projektam, kura ietvaros paredzēts meklēt risinājumus, lai novērstu cilvēku aklumu. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.05.2024 - 17.05.2024 Pavasara ziedi Pakrojā! Nikos Travel
Pavasaris pašā plaukumā. Laiks doties ekskursijā uz Pakroju, kur krāšņi jo krāšņi zied narcises un tulpes... Pa ceļam ZS Līcīši un Šauļi | Skatīt vairāk
no 35 EUR
Māmiņai, sieviņai miļajai... Estravel Latvia
Lutinošais SPA piedāvājums - atpūta Siguldā // Pārsteidziet, ieprieciniet - uzdāviniet atpūtu // Dienas SPA | Skatīt vairāk
no 115 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.05.2024 - 23.05.2024 🇹🇷 𝐓𝐔𝐑𝐂𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Izdevīgākie ceļojumu piedāvājumi un labākās cenas atpūtai Turcijā. Sāc plānot savu sapņu ceļojumu uz Turciju un veic rezervāciju jau šodien! | Skatīt vairāk
no 305.00 EUR
ÖÖD brīvdienu spoguļmāju noma Estravel Latvia
Visa Igaunija // Spoguļmāju noma līdz 30.09. // Pieprasījums ir ļoti liels - pasteidzieties rezervēt! | Skatīt vairāk
no 176 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.77880597sec.