NASA zinātnieki: Arāla jūra ir teju pilnībā izžuvusi

Arāla jūra reiz bija ceturtais lielākais ezers pasaulē, taču nu savulaik plašā ūdenskrātuve Kizilkuma tuksnesī ir gandrīz pilnībā izžuvusi.

Arāla jūras atkāpšanās novērota jau teju pēdējā pusgadsimta laikā, kopš vērienīga PSRS apūdeņošanas projekta ietvaros tika lemts novirzīt divas galvenās upes, kas to apgādāja ar ūdeni.

Kā liecina NASA satelīta "Terra" veikti fotouzņēmumi, kopš gadsimtu mijas ezers sarucis vēl straujākā tempā, un šogad tā austrumu daļa izžuvusi pilnībā.

Ezeru savulaik baroja divas upes – Sirdarja un Amudarja. Taču 1960. gados īstenota irigācijas projekta ietvaros abu upju ūdens rezerves tika izmantotas, lai tuksnesī būtu iespējama kokvilnas audzēšana. Rezultātā upju ūdens vairs nesasniedza Arāla jūru, tādēļ šāds solis tai bija iznīcinošs.

NASA publiskoto attēlu sērijā uzskatāmi redzams, ka jau 2000. gadā ezers aizņēma vien nelielu daļu no tā sākotnējās platības (pirms apūdeņošanas projekta īstenošanas). Lai gan laika posmā no 2009. līdz 2014. gadam uzņemtajos attēlos vērojamas ūdens klātās platības svārstības, kas skaidrojamas ar attiecīgi sausākiem vai lietainākiem gadiem, kopumā redzams, kā ezera austrumu daļa pamazām atkāpjas, līdz šogad tā izžuvusi pavisam.

Lai glābtu daļu Arāla jūras, 2005. gadā Kazahstāna uzbūvēja dambi, kas šķīra ezera ziemeļu un dienvidu daļas. Tomēr šāda rīcība situāciju tikai pasliktināja – nu visas no Sirdarjas ieplūstošās ūdens rezerves paliek jūras ziemeļu daļā.

Arāla jūras izžūšana ir plaša mēroga ekoloģiska katastrofa, kas atstājusi paliekošas sekas arī uz tā krastos dzīvojošo ļaužu ikdienu. Ūdens zuduma dēļ reģionā nu tiek novērotas aukstākas ziemas un karstākas, sausākas vasaras. Tikmēr atlikušās ezera ūdens rezerves lauksaimniecībā izmantoto ķimikāliju dēļ ir piesārņotas, un NASA pētnieki pat norāda, ka no atklātās ezera gultnes augšup ceļas piesārņoti putekļi, kas ir tiešs drauds vietējo iedzīvotāju veselībai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tālo galamērķu lidojumu akcija  Estravel Latvia
ASV, Āfrika, Āzija un Tuvie Austrumi - lidojumu akcija līdz 04.06. // ceļošana 01.11.2024. - 26.03.2025. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 279 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.05.2024 - 31.05.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.05.2024 - 31.05.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
2024. gada vasarā Latvija pirmo reizi uzņems FIA pasaules rallija čempionāta posmu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16735196sec.