Ēģiptē tūristiem atkal atvērs teritoriju ap Lielo Sfinksu

Ēģiptes senlietu ministrs paziņojis, ka jau drīzumā, noslēdzoties četrus gadus ilgai statujas restaurācijai, tūristiem atkal tiks atvērta teritorija pie Lielās Sfinksas.

Lielā Sfinksa, pasaulē lielākā monolīta statuja, ir viens no visvairāk apmeklētājiem pieminekļiem pasaulē, un tā regulāri tiek attīrīta no gaisa piesārņojuma veidotajiem nosēdumiem, vienlaikus novēršot arī pazemes ūdeņu radīto kaitējumu.

"[Lielās] Sfinksas priekšpagalms pirmo reizi pēc [skulptūras] restaurācijas tiks atvērts apmeklētājiem," svētdien paziņojis Ēģiptes senlietu ministrs Mahmuds el Damati. Tikmēr Mohameds al Saīdi, kurš uzraudzījis pieminekļa restaurāciju, norādījis, ka pagaidām konkrēts objekta atklāšanas datums vēl nav noteikts.

Kā atzinis Saīdi, paveiktie darbi galvenokārt saistīti ar restaurāciju statujas kreisajā pusē, kur iepriekš tika atrastas plaisas, kā arī tās krūšu un kakla daļas atjaunošanu, lai novērstu turpmāku eroziju. "Līdzko teritorija būs atvērta, tūristi varēs brīvi pārvietoties apkārt Sfinksai," viņš piebildis.

Lielā Sfinksa būvēta pirms aptuveni 4 500 gadu faraona Hefrena valdīšanas laikā. Arheologi vēl aizvien nav vienisprātis par nolūku, kādēļ tā tapusi, tomēr galvenokārt tiek uzskatīts, ka skulptūra celta reliģiskiem vai astronomiskiem nolūkiem.

Damati norādījis, ka vienlaikus plašākai publikai pirmoreiz durvis vērs neliels, faraona Amenhotepa II valdīšanas laikā būvēts templis, kas atrodas blakus Lielajai Sfinksai. Savukārt no 10. novembra, noslēdzoties trīs gadus ilgai restaurācijai, apmeklētājiem atkal pieejama Mikerina piramīda, kas ir mazākā no trīs Gīzas piramīdām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.05.2024 - 14.05.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam. Pasākums aptvers teritoriju no rallija pilsētas Liepājas līdz pat galvaspilsētai Rīgai. | Skatīt vairāk
Atlaide auto nomai Bahreinā Europcar
Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi. | Skatīt vairāk
Jaunas akcijas Piedzīvojumu ceļojumiem Estravel Latvia
Jauns mēnesis un Maija atlaides ir klāt! Piedzīvojumu ceļojumi visā pasaulē - dažādām gaumēm un budžetam. Jūsu sapņu galamērķis jau gaida Jūs! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē Alūksnes TIC
Atzīmējot mācītāja un skolotāja Ernsta Glika 370.gadadienu, aicinām doties aptuveni 4 kilometrus garā pastaigā iepazīstot vietas Alūksnē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.80687213sec.