Vai Jūsu bērns ir gatavs nometnei ārzemēs?

Atcerieties kā vēl pavisam nesen, ierodoties pirmajā mācību dienā, bērnus gaidīja darbs pie sacerējuma "Kā es pavadīju savu vasaru". Dažiem vasara tika pavadīta laukos pie vecmāmiņas, daļa vasaru baudīja vietējā nometnē, bet sliktākajā gadījumā - dzīvoklī pie televizora vai pagalmā. Daudziem vecākiem vasaras brīvdienas sagādā lielas galvassāpes, jo laicīgi ir jāizplāno, ar ko bērnam nodarboties garajā brīvlaikā. Galvenais, ko vēlas vecāki – lai bērns atpūšas un pie reizes iemācās ko jaunu un lietderīgu.

Viens no pārbaudītiem variantiem ir bērnu vasaras nometnes, bet kā gan zināt, vai bērns šai nometnei ir gatavs, un kādu nometni izvēlēties? Vasaras nometņu vēsture aizsākās jau tālajā 1876. gadā Šveicē. Kāds mācītājs, kurš dzīvojis Cīrihē, aiz savas labās sirds un dvēseles izlēma aizvest bērnus no nabadzīgām ģimenēm uz kādu lauku ciematu. Tā šie bērni pavadīja visu vasaru, vērojot pasakainās Alpu ainavas!

Protams, pirms sūtīt bērnu uz vasaras nometni, ir jāpārliecinās, ka viņš ir gatavs kādu laiku pavadīt bez ierastās vides un gādīgiem vecākiem, it īpaši, ja nometne atrodas citā valstī. Kā gan noteikt, ka bērns tam ir gatavs? Katram šis brīdis pienāk citā laikā, tomēr psihologi uzskata, ka bērns ir gatavs patstāvīgai atpūtai jau no 8-9 gadu vecuma, pat ja daudzi vecāki uzskata, ka tas varētu būt par ātru. Pirmā gatavības pazīme ir vēlme un reakcija, kādas rodas bērnam, kad tiek paziņots lēmums par labu vasaras nometnei. Ja bērnam ir tikai pozitīvas emocijas – prieks, laime un saviļņojums, tad droši var teikt, ka viņam nesagādās nekādas problēmas pavadīt laiku tālu prom no mājām. Otrā, bet ne mazāk svarīgākā pazīme – bērna raksturs. Ja viņš ir komunikabls, patstāvīgs un viegli spēj rast kopīgu valodu ar saviem vienaudžiem un pieaugušajiem – Jūsu bērns būs drošībā!

Kad esat izlēmuši, ka bērns noteikti ir gatavs vasaras nometnei ārzemēs, rodas vēl nozīmīgāks jautājums – kuru nometni no lielā piedāvājumu klāsta izvēlēties? Education Centre Durbe iesaka izvērtēt svarīgākos argumentus nometnes izvēlē, piemēram:

•    Cik līdzekļu Jūs esat gatavs ieguldīt braucienā? Tas ir viens no svarīgākajiem faktoriem, izvēloties vasaras nometni. Izvērtējiet, kas tiek iekļauts pamatcenā un kādi ir papildus izdevumi, tajā skaitā kabatas nauda.

•    Vai šī nometne atbilst Jūsu bērnam? Ja bērns nav gatavs fiziskai slodzei, tad nebūtu laba doma sūtīt viņu uz sporta nometni, ja viņš baidās no zirgiem – uz jāšanas nometni, ja jūsu atvase ir kautrīga, nevajadzētu apsvērt  domu sūtīt viņu uz aktiermākslas nometni, kur ilgs laiks tiks pavadīts prožektoru gaismā uz skatuves. Zinot, kādas ir bērna intereses vai nepiepildīti sapņi, var izvēlēties vispiemērotāko  nometni. Piemēram, ja bērnam patīk ūdens pasaule, lieliska doma būtu sarīkot braucienu uz bioloģisko nometni, kur vien pāris metru attālumā var redzēt īstus vaļus!

•    Kur bērns dzīvos visu nometnes laiku? Ja Jūs uztraucaties par to, vai bērns visu nometnes laiku saņems maksimālu individuālu uzmanību, tad iesakām izvēlēties dzīvošanu viesģimenē, jo viesvecākiem tiešām rūp, lai bērns justos labi. Savukārt, dzīvojot rezidencē, Jūsu bērnu sagaida nepārtraukta draudzīga komunikācija ar vienaudžiem.

•    Kur atrodas nometne? Vai Jūs gribētu, lai bērns atpūšas pie ūdens, kalnos, pie dabas vai kādā noteiktā pilsētā, valstī vai reģionā.

•    Kādas ir atsauksmes par nometni? Lai būtu pilnīgi drošs, ka bērnu sūtāt uz labu vasaras nometni, ir jāiepazīstas ar viedokļiem, ko izteikuši citi nometnes dalībnieki vai viņu vecāki. Parasti šī informācija atrodama aģentūru mājaslapās, kuras piedāvā dažādus braucienus.

Jāsaka, ka pēdējos gados, papildus tradicionālajām vasaras nometnēm ar valodu nodarbībām un aktivitāšu programmu,  ir parādījusies izteikta tendence sūtīt jauniešus uz tematiskajām nometnēm, piemēram, sērfošanas, aktiermākslas, jāšanas, mūzikas, hokeja, futbola, basketbola, ūdenssporta utt. Tā kā daudzi jaunieši  nespēj iztēloties savu dzīvi bez jaunākajām tehnoloģijām un datoriem, nometnes organizatori ir padomājuši arī par to un piedāvā pavisam jaunu virzienu – mediju nometni, kurā tiek piedāvātas tādas tematiskās nodarbības kā filmu veidošana, web dizaina izstrāde, animāciju veidošana un mūzikas un video producēšana. Tas ļauj bērniem un jauniešiem strādāt ar jaunāko aprīkojumu, iegūt unikālas zināšanas, vērtīgu pieredzi un iespēju pilnveidot sevi pavisam jaunā jomā!

Lai pieņemtu pareizo lēmumu, daži vecāki pat sastāda tabulas "par un pret", lai maksimāli izvērtētu visus variantus, citi dod iespēju bērnam pašam izlemt, kas viņam liekas tuvāks sirdij, bet citi lūdz padomu profesionāliem konsultantiem! Ļoti ceram, ka, atgriežoties no Jūsu izvēlētas vasaras nometnes, bērns būs laimīgs un pateicīgs, bet Jūs – gandarīti par paveikto darbu!

Vairāk informācijas par tematiskajām vasaras nometnēm skatieties EC Durbe mājaslapā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 08.05.2024 Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Kandavas Retro auto  - pavisam drīz!  Tukuma TIC
14 vietīgs Kandavas Retro auto, kurš vedīs jūs iepazīt Kandavas šarmantās un vēsturiskākās vietas. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 11.05.2024 Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48160386sec.