No pludmales līdz laikmetīgajai mākslai – ko apskatīt brīvdienās Tallinā?

Vasara ir laiks, kad teju ikviens vēlas izbrīvēt kaut nedēļu un doties tuvākā vai tālākā atvaļinājumā. Kaut gan bieži sapņojam par siltajām zemēm un tāliem, eksotiskiem galamērķiem, arī tepat kaimiņos, Tallinā, iespējams izrauties no ikdienas skrējiena un nodoties atpūtai, neatkarīgi no tā, vai brīvas tikai pāris dienas, nedēļas nogale vai ilgāks laika posms. Ko apskatīt Tallinā tiem, kam patīk vecpilsētas šarms, vai tiem, kuri meklē mūsdienīgu un radošu atpūtu? Viedokli pauž Marja Lorenta (Maarja Loorents), muzeja “Fotografiska Tallinn” līdzdibinātāja.

Popularitāti iegūst radošie kvartāli

Līdzīgi kā Rīgā, arī Tallinā šobrīd atdzīvojas pilsētas apkaimes, kas attīstās par radošiem kvartāliem, piedāvājot dažādus jaunus konceptus koncertiem un citiem kultūras pasākumiem. Viens no piemēriem ir Telliskivi radošais kvartāls, kas dibināts 2007. gadā kādreizējā Baltijas dzelzceļa rūpnīcas vietā. Tas atrodas tikai dažu minūšu gājienā no Tallinas vecpilsētas un ir kļuvis par vadošo alternatīvo un māksliniecisko apvidu pilsētā - pievilcīgs gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristiem. Tajā atrodas radoši uzņēmumi, 30 veikali, restorāni, teātri, galerijas, vairākas konferenču un semināru telpas un ik gadu notiek gandrīz tūkstotis kultūras pasākumu. Viena no radošajām vietām ir centrs "Telliskivi Loomelinnak", kas apvieno dažādas mākslas institūcijas, darbnīcas un mākslinieku studijas. Ar aktuālajiem pasākumiem iespējams iepazīties šeit.

Mūsdienu laikmetīgās mākslas tendences

Tallina kā galamērķis būs interesants arī tiem, kuri vēlas iepazīt mūsdienu mākslas tendences un populāru mākslinieku izstādes, tāpēc plānā noteikti jāiekļauj muzeja “Fotografiska Tallinn” apmeklējums, kas arī atrodas Telliskivi kvartālā. Tas ir muzejs, kas izceļas ar neierastu fotogrāfiju kolekciju un pasaulslavenu mākslinieku izstādēm. Pašlaik muzejā iespējams apskatīt Lāslo Moholi-Nagi (László Moholy-Nagy) izstādi “Gaismas spēle”, godalgotās fotogrāfes Snežanas fon Bīdingenas-Dibas (Snezhana Von Büdingen-Dyba) romantisko izstādi „Tikšanās ar Sofiju”, kas ir fotostāsts par meiteni ar Dauna sindromu un viņas māti, un britu fotogrāfa Mailza Oldridža (Miles Aldrige) spilgto un krāsaino retrospekciju “Jaunava Marija. Lielveikali. Popkorns. Fotogrāfijas no 1999. līdz 2020. gadam”. Ar tuvākajiem pasākumiem un izstādēm iespējams iepazīties šeit. Turklāt muzeja pagalmā notiek koncerti un dažādi citi pasākumi. Savukārt vakaros uz jumta terases tiek rīkotas ballītes ar pilsētas labākajiem dīdžejiem. Programmu var atrast šeit. Laikmetīgās mākslas muzeji Tallinā kļūst arvien populārāki, un pilsētas ostas teritorijā maijā durvis vēris arī privātais muzejs “PoCo”. Tā izstādes apvieno dažādu laikmetu un vietu māksliniekus un tēmas, lai izgaismotu dažādās pieejas - no Ņujorkas popmākslas kustības aizsākumiem līdz pagrīdes mākslai PSRS. Muzejā iespējams apskatīt tādu mākslinieku darbus kā Endijs Vorhols, Džefs Kūns, Benksijs un citi. Ielūkoties “PoCo” piedāvājumā var šeit.

Vecpilsētas tradicionālais šarms  

Nevar aizmirst arī par vecpilsētas apmeklējumu, kas ir UNESCO Pasaules mantojuma objekts. Tajā redzamas vairākas senas ēkas un gotiskas baznīcas, to skaitā Niguliste jeb Sv. Nikolaja baznīca - viena no ievērojamākajiem vēsturiskajiem pieminekļiem Tallinā. Pēc restaurācijas baznīca kļuvusi par svarīgu kultūras centru, kurā izvietots vēsturisko mākslas darbu muzejs. Tajā apmeklētāji var apskatīt gleznas, skulptūras un citus mākslas darbus no viduslaikiem līdz pat mūsdienām. Savukārt, izmantojot liftu, iespējams nokļūt baznīcas tornī un apskatīt pilsētu no augšas. Plašāku informāciju par šo iespēju var atrast šeit.

Vecpilsētā noteikti jāapmeklē arī Igaunijas Vēstures muzejs. Tas atklās Igaunijas un tās iedzīvotāju stāstus, sniedzot dziļāku ieskatu valsts kultūrā un mantojumā. Muzejs piedāvā daudzveidīgas izstādes, kas aptver dažādas vēstures periodus un tematus, sākot no senlaikiem līdz mūsdienām. Tas ir veids, kā iepazīt Igaunijas bagāto vēsturi un iegūt lielisku izpratni par šīs valsts attīstību. Vairāk informācijas par muzeja piedāvājumu var atrast šeit.

Savukārt pastaigas attālumā no vecpilsētas atrodas vēl viens rajons – Noblessner piekrastes kvartāls, kurā atrodas KAI mākslas centrs, kas arī piedāvā dažādus kultūras pasākumus.

Parki un pludmale

Pilsētas apkārtnē esošie parki un jūras tuvums piedāvā teritorijas, kurās var atpūsties un baudīt brīnišķīgus skatus. Netālu no Tallinas līča atrodas Pirita parks un pludmale. Līdz tai var nokļūt pastaigājoties vai braucot ar divriteni pa Pirita promenādi, kas ir lieliska vieta pastaigām un piknikiem ar skatu uz jūru un mežu. Aktīvāka dzīvesveida piekritēji var iziet šķēršļu trasi, kas pieejama dažādiem vecumiem un sarežģītības pakāpēm. Savukārt, ja nav vēlmes doties garākā pastaigā līdz pludmalei, turpat vecpilsētas tuvumā iespējams apmeklēt Kadriorgas parku. Vasarā tiek piedāvātas bezmaksas ekskursijas, lai iepazītu plašo parku, pili un tā vēsturi, arī Kadriorgas mākslas muzeju. Turpat atrodas arī KUMU mākslas muzejs, kur līdz novembrim var apmeklēt izstādi “Caur tavu melno acu aizu”, kas iepazīstina ar bagātīgo sieviešu grafiķu mantojumu. Plašāka informācija par pasākumiem, kas notiks parkā, atrodama šeit.

Kultūras dzīve un mūzikas festivāli

Tallina ir pazīstama arī ar savu dzīvo kultūras ainu un festivāliem. Tā kā festivālu programma mainās, pirms došanās ceļā noteikti vērts izpētīt, vai brīvdienās gaidāmi kādi interesanti pasākumi, piemēram, mūzikas festivāli vai ielu mākslas izrādes. Tajā skaitā koncerti “Fotografiska Tallinn” piedāvā mūziķus no visas pasaules. Tuvākajā laikā gaidāms Donovans Kīts (Donovan Keith) (ASV) koncerts. Vairāk informācijas šeit.

Arī vietējie teātri un koncertzāles piedāvā plašu izklaides programmu. Piemēram, 19. augustā Tallinā gaidāms mākslinieka Noëp lielkoncerts, kas iepriekš viesojies arī Latvijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 30.04.2024 Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR
Luksus klases piedāvājumi - Taizeme Estravel Latvia
Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. | Skatīt vairāk
no 610 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 05.05.2024 Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52342701sec.