Tiri pilsētā ražošanu sāk Baltijā pirmā auzu dzērienu rūpnīca, kurā investēti 13 miljoni eiro

Pirmā auzu dzērienu rūpnīca Baltijā, kurā Igaunijas uzņēmēji ieguldīja vairāk nekā 13 miljonus eiro, sākusi ražošanu Centrāligaunijas pilsētā Tiri.

"Piena alternatīvas, kas izgatavotas no auzām, ir pieaugoša globāla tendence, jo tās ir garšīgas, neizraisa alerģiju un tām ir ļoti maza ietekme uz vidi, tādēļ tās ir arī ilgtspējīgākā alternatīva parastajam pienam," sacīja Katre Kovaska (Katre Kõvask), YOOK Production AS izpilddirektore, piebilstot, ka galvenie auzu dzērienu patērētāji visur ir līdzīgi, proti, videi draudzīgi cilvēki, vegāni, cilvēki, kuri veselības apsvērumu dēļ nevar dzert govs pienu, un cilvēki ar elastīgu uzturu, kas reizēm lieto arī piena alternatīvas.

Igaunijā YOOK jau ir pieejams visos mazumtirdzniecības tīklos, tostarp Kaupmees un Sanitex, kā arī kafejnīcās un restorānos. Latvijā YOOK auzu dzēriens jau februārī parādīsies Rimi veikalos un tuvāko pāris mēnešu laikā arī pie citiem lielākajiem mazumtirgotājiem. “Vienā maiņā spējam saražot līdz 20 miljoniem litru auzu dzērienu gadā, īpašu uzsvaru liekot uz eksportu. Sāksim ar savu vietējo tirgu, Baltiju, bet jau tagad mērķējam, cita starpā, uz Āziju un Persijas līča valstīm, kā arī uz Ziemeļeiropu un Rietumeiropu," skaidroja Katre Kovaska, raksturojot ģeogrāfiskās paplašināšanās perspektīvas. Viņa piebilda, ka konkurence šajā produktu segmentā ir ļoti liela, un, lai gūtu panākumus, YOOK ir jābūt nepārprotami labākam un gudrākam nekā ražotājiem un zīmoliem, kuriem jau ir ļoti spēcīga globālā sasniedzamība.

"Mēs rūpīgi sekojam tendencēm, esam elastīgi un apņēmušies pastāvīgi uzlabot savu produktu klāstu," sacīja izpilddirektore, piebilstot, ka YOOK izmanto tikai organiskas pilngraudu auzu pārslas, lai uzlabotu tīrību, garšu un kvalitāti, un saviem produktiem nepievieno cukurus. Organiskās pilngraudu auzu pārslas YOOK tiek piegādātas no 450 km rādiusa. “Tas nodrošina, ka izejvielas ir tuvu mājām un organiskas. Ekoloģiskās pēdas samazināšana ir viens no mūsu darbības pamatprincipiem: tas ir ieguvums gan videi, gan cilvēkiem.”

Šobrīd uzņēmums piedāvā trīs produktus: pirmais ir no bioloģiskām pilngraudu auzu pārslām gatavots bezglutēna barista dzēriens, kas primāri paredzēts kafijai ar piena putām un matcha latte; otrs ir bioloģiskais dzēriens, kas, kā norāda nosaukums, ir bioloģisks un piemērots dzeršanai tāpat, pievienošanai kafijā vai putrā un brokastu pārslām; un trešais ir ar vitamīniem un kalciju bagātināts auzu dzēriens, ideāli piemērots pievienošanai kafijā, dzeršanai tāpat vai smūtijiem. Visi produkti ir pieejami viena litra kartona iepakojumā.

Piena alternatīvas, kas izgatavotas no auzām, ir ilgtspējīgākas un ekoloģiskākas nekā govs piens. Auzu audzēšanā izmanto par 80% mazāk lauksaimniecības zemes, patērē 20 reizes mazāk ūdens un rodas par 80% mazāk siltumnīcefekta gāzu, salīdzinot ar piena ražošanu. Turklāt auzu dzēriens ir ilgtspējīgākais alternatīvajā pienu nesaturošu produktu kategorijā, jo tas ir augu izcelsmes dzēriens ar vismazāko ekoloģisko nospiedumu. Salīdzinot ar dzērieniem no rīsiem, mandelēm un sojas, auzu dzēriena pagatavošanai nepieciešams 6-7 reizes mazāk ūdens un rodas līdz pat 1,5 reizēm mazāk CO2 uz litru.

YOOK jaunais ražošanas komplekss ar vairāk nekā 2200 kvadrātmetru platību ir devis jaunu dzīvi arī gandrīz gadsimtu vecajai vietējai piena nozarei Tiri pilsētā. Mūsdienīgas iekārtas un maksimāla automatizācija palīdz uzturēt ražošanu efektīvu un elastīgu, jo šobrīd uzņēmumā strādā 15 darbinieki. Auzu dzērienu ražošana ir tehnoloģiski sarežģīts process, kas prasa ražošanas iekārtu pielāgošanu receptēm. Pašas receptes izstrādājuši Igaunijas un Ziemeļvalstu pētnieki, un izstrādes darbs ilga vairāk nekā gadu.

YOOK Production AS īpašnieki ir Igaunijas uzņēmēji Armīns Karu (Armin Karu), Martins Kangurs (Martin Kangur), Pāvo Pettai (Paavo Pettai) un Marks Eikners (Mark Eikner). Ražotnes celtniecību finansēja COOP Pank un PRIA, bet uzņēmuma procesu digitalizāciju atbalstīja EIS.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Luksus klases piedāvājumi - Taizeme Estravel Latvia
Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. | Skatīt vairāk
no 610 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 30.04.2024 TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4785881sec.