15. februāris vēsturē: Pieņemti Francijas un Kanādas karogi

Lai arī abi karogi tika pieņemti ar teju divu gadsimtu lielu starpību, interesants ir fakts, ka abas šīs līdzīgās valstis teši karogus pieņēma tieši vienā dienā - 15.februārī.

Franciju ar Kanādu vieno ne tikai viena karoga pieņemšanas diena, bet arī daudz kas cits - kā nekā Kanādas teritoriju, ko vairākus tūkstošus gadu apdzīvoja dažādas ieziemiešu ciltis, 15. gadsimta beigās kolonizeja briti un franči, kas ekspedīcijas devās izpētīt mūsdienu Kanādas austrumu krastu, vēlāk arī tur apmetoties uz dzīvi.

1763. gadā pēc Septiņgadu kara Francija atdeva gandrīz visas savas kolonijas britiem, taču franču ietekme valstī ir saglabājusies vēl pat šodien - valstī oficiāli ir divvalodība - tiek runāts gan angliski, gan franču valodā. Kanādā gan ir novērojamas problēmas ar šo divu valodu sadzīvošanu, un franču apdzīvotā Kvebekas province regulāri cenšas atdalīties no valsts.

Lai nu kā, Francijas Republikas karogs jeb trikolors (le tricolore — 'trīskrāsu') vertikālām līnijām - zilas, baltas un sarkanas. Zilā un sarkanā krāsa ir Parīzes krāsas, kas simboliski ir atdalītas ar balto - karalisko krāsu. Revolūcijas laikā karogs tika izmantots lai parādītu tās galveno nozīmi, pilsoņu Brīvību, Vienlīdzību, Brālību. Zilā par Brīvību, Sarkanā par Vienlīdzību un Baltā par Brālību. Par nacionālo karogu trikolors kļuva 1794. gada 15. februārī, Pirmās Republikas laikā.

Savukārt likumu par Kanādas karogu Kanādas parlamentā pēc ilgām diskusijām pieņēma 1964. gada 15.decembrī. Karogā izmantotas divas krāsas - sarkana un balta. Uz centrālās, baltās daļas ir sarkana cukura kļavas lapa, abās pusēs balto daļu ierāmē vertikālas sarkanas svītras. Baltā daļa divkārt platāka par sarkanajām sānu daļām.

Karogs simbolizē divus okeānus, kas apskalo Kanādas krastus — Kluso okeānu un Atlantijas okeānu — un valsti, kura atrodas starp tiem. Kļavas lapa apzīmē nācijas vienotību. Baltā krāsa karogā simbolizē Francijas monarhijas krāsu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
JuRita mini zoo aicina ciemos! TAKA
JuRita Mini Zoo ir lieliska atpūtas vieta ģimenēm, kur iespējams iepazīties ar dažādiem dzīvniekiem. | Skatīt vairāk
Klasiskā Itālija jau 24.03.! Latvia Tours
Garantēts ekskursiju ceļojums! 24.03.-31.03. Grāca, Venēcija, San Marino, Roma, Florence, Pyramidenkogel | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 21.03.2024 Pirts rituāli pie Dzintras Abarones TAKA
Pirts rituāli un meistarklases dažādiem pasākumiem .Meistarklašu formāti parasti pielāgoti atbilstoši pasūtītāja vēlmēm. | Skatīt vairāk
Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14207006sec.