16. februāris vēsturē: Jaunmoku pils apsaimniekotājs svin dzimšanas dienu

2024. gada 16. februārī SIA “Jaunmoku pils” atzīmē savu 20 gadu pastāvēšanu. Šo gadu laikā īstenotas vērienīgas pārmaiņas, modernizējot un attīstot Jaunmoku pils kultūrvēsturisko kompleksu. Līdz pat apmeklētāju iemīļotajiem Dārza svētkiem caur dažādām aktivitātēm un notikumiem Jaunmoku pils atskatīsies uz paveikto un aicinās to baudīt apmeklētājiem.

Jaunmoku pils kultūrvēsturiskā kompleksa ilgtspējīga apsaimniekošana un pieejamība sabiedrībai ir SIA “Jaunmoku pils” sociālās atbildības joma, kuru pirms 20 gadiem tai deleģējusi AS “Latvijas valsts meži”. SIA “Jaunmoku pils” ir dibināta  2004. gada 16. februārī. Pamatdarbības veids ir Jaunmoku pils kultūrvēsturiskā kompleksa apsaimniekošana un muzeja darbība. Kā otrs saimnieciskās darbības virziens ir tūrisma un viesmīlības pakalpojumu sniegšana – aktivitātes un ekskursijas pils muzejā un parkā, vietu, kur īstenot dažādus pasākumus un svinības, īpaši akcentējot vispusīgu kāzu svinību piedāvājumu, kā arī sniedz viesnīcas un ēdināšanas pakalpojumus.

“Šodien, atskatoties uz SIA starta pozīciju, sajūtas ir grūti aprakstāmas – no ļoti vienkārša, neliela lauku vides uzņēmuma ar 20 000 apmeklētājiem gadā par modernu, tehnoloģijās balstītu uzņēmumu ar 80 000 apmeklētājiem šodien. Šie 20 gadi uzņēmumā ir bijuši ļoti dinamiski un pārmaiņu piesātināti. Izaicinājumi ir bijuši gan īpašuma atjaunošanas procesos, gan spējai mainīties līdzi klientu pieprasījuma tendencēm (tostarp ekonomiskā krīze, Covid krīze), gan komandas kompetenču attīstībā. Pirms 20 gadiem galvenās personāla kompetences bija fiziskā izturība un viesmīlīga attieksme, tad tagad tās ir – daudzpusīgas digitālās prasmes visu līmeņu amatos, profesionālas iekšējās, ārējās un attālinātās komunikācijas spējas un neizmērojama elastība, gatavība nepārtrauktām pārmaiņām” norāda SIA “Jaunmoku pils” valdes locekle Diāna Birzniece, kura strādājusi uzņēmumā kopš tā dibināšanas.

Pildot uzticēto misiju, pēdējo 20 gadu laikā veikti vērienīgi kompleksa ēku atjaunošanas un uzlabošanas darbi - kādreizējā zirgu staļļa rekonstrukcija, izveidojot Muižas ēkas viesnīcu un pasākumu telpu - Kolonnu zāli, restaurēta Jaunmoku pils podiņu krāsns (valsts kultūrvēsturiskā pieminekļa statuss), veikts pils Baltās zāles un pārējo 1. stāva salonu remonts, Baltās zāles kamīna restaurācija, logu un durvju nomaiņa kompleksa ēkām, kā arī vērienīgā jumta seguma nomaiņa, atjaunojot tā sākotnējo vēsturisko izskatu.

Teritorijā ir izveidotas rožu dobes, labiekārtoti parka celiņi, pils terase, parka lapene, rotējoša gaismas strūklaka, Rododendru dārzs, jūgendstila apstādījumi, Mežaparka pastaigu taka un izvietoti vides objekti, kā arī veikti komunikācijas un ūdensapgādes sistēmas uzlabojumi. 

AS “Latvijas valsts meži” stratēģiskais atbalsts kompleksa apsaimniekošanai un arī muzeja darbības uzturēšanai ir nodrošinājis, ka Jaunmoku pils muzejs ir valsts akreditēts vēstures un dabaszinātņu nozares muzejs, kas apmeklētājiem ir atvērts viscaur gadu. Tā ekspozīciju skaits ir palielinājies no vienas līdz četrām pastāvīgām ekspozīcijām divos tematiskajos virzienos – pils un meža nozare. Pils pirmajā stāvā skatāma vēsturiskā ekspozīcija un jūgendstila saloni, otrā stāvā meža un tornī medību  ekspozīcijas, kā arī atvērtā krājuma ekspozīcija saimniecības ēkā. Krājuma vienību skaits no 1050 ir palielinājies līdz 4500 vienībām.

Pēdējos gados aizvien vairāk tiek piedāvātas dažādas muzejizglītojošas programmas gan skolēniem, gan pieaugušajiem, kā arī muzejs kļuvis mūsdienīgāks apmeklētājiem. 2020. gadā muzejā tika ieviests audiogids četrās valodās, bet pils parkā izvietoti 15 izzinoši QR kodi objektiem kompleksa teritorijā. 2022. gadā tika izveidota izlaušanās spēle “Zaļā meža melnie stāsti”, kā arī jaunas muzeja programmas – “Zāļu tēja Tavā kabatā”, “Kas mīt Mežaparka pastaigu takā”. Meža muzejā interaktīvā veidā ļauj iepazīt Latvijas mežu bagātības un ar to apsaimniekošanu saistītos procesus.

Šodien Jaunmoku pilī joprojām notiek dažādi kultūras un izglītojoši pasākumi, pulcējot lielu skaitu apmeklētāju. Kopš SIA dibināšanas sākuma, apmeklētāju skaits ir ļoti pieaudzis. Tā, piemēram, 2004. gadā pils kompleksu apmeklēja 17 000 cilvēku, bet    2023. gadā kopā bijuši 87 917 apmeklētāju. 

Vieni no apmeklētākajiem pasākumiem, kuri notikuši pēdējo 20 gadu laikā, ir 2007. gadā notikušais Latvijas  Nacionālā teātra festivāls “Turamies kopā!” un 2009. gadā - pirmā Latvijas stādu parāde. Par ilggadējo tradīciju ir kļuvusi Medību trofeju izstāde, kuru pavasarī būs skatāma arī šogad, Muzeju un Leģendu nakts, Zinību diena, kā arī kopš 2008. gada apmeklētāju gaidītākie -  Dārza svētki, kuros šogad atskatīsies uz paveikto.

Kļūt par vienu no atpazīstamākajām pilīm un galamērķi ar pievienoto vērtību ir viscaur bijis SIA mērķis. Pirms 20 gadiem SIA “Jaunmoku pils” darbu uzsāka ar semināru telpām un viesnīcu, kuras paredzētas 25 - 40 personu lielām grupām. Sekojot tirgus tendencēm un attīstoties piedāvājumam, šodien Jaunmoku pilī tiek piedāvāta karaliska atpūta divos pils numuros, mūsdienīga Muižas ēkas viesnīca ar 20 numuriem, Dīķa māja ar 2  numuriem - 1. stāvā ģimenēm vai nelielai kompānijai, kā arī atpūtas zāli 2. stāvā. Svinībām tiek piedāvātas skaistas telpas pilī – līdz 50 personām, Muižas ēkā līdz 400 personām vai lapenē līdz 150 cilvēkiem.

Jaunmoku pils attīstību ir veicinājušas četras valdes locekles – Gunta Krecere, Gunta Laursone, Aiva Logina un Diāna Birzniece. Kopā ar profesionālu komandu sasniegtais ir radījis gandarījumu katrai un katram Jaunmoku pils darbiniekam. Atskats uz 20 gadus sasniegto sniedz iedvesmu un arī uzliek uzstādījumus turpmākajam. 

Lielu pateicību Jaunmoku pils komanda izsaka saviem viesiem un apmeklētājiem - tiem, kuri apciemo pili pirmo reizi, bet īpaši tiem, kuri atgriežas, lai atcerētos, lai ar pili iepazīstinātu savus bērnus un tuviniekus. Bez apmeklētājiem Jaunmoku pils nebūtu tāda, kā tā ir tagad, tādēļ līdz pat Dārza svētkiem, caur dažādām aktivitātēm un notikumiem Jaunmoku pils komanda leposies ar sasniegto un aicinās arī pils apmeklētājus to darīt.

Uz tikšanos Jaunmoku pilī!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.39136195sec.