Iepazīsti Bulgāriju [1]

 

Bulgārija iekļūst Eiropas desmit populārāko galamērķu vidū, gluži tāpat kā Grieķija un Itālijā, pateicoties tās daudzajām zelta pludmalēm. Tādas pilsētas kā Sozopola un Nesebra ir vienas no vispievilcīgākajām vietām. Tās atrodas vienādā attālumā no kūrortu centra un Melnās jūras dienvidu krasta galvaspilsētas Burgas.

 

Sozopola

Vilinoša antīka pilsēta, kas atrodas aptuveni 34 kilometrus no pilsētas Burgas uz klinšainas pussalas, kas iestiepjas jūrā vistālākajā Bargas līča punktā. Sozopola ir viena no vēcākajām piejūras pilsētām Bulgārijā, ko 610.gadā pirms mūsu ēras uzcēluši Grieķi. Līdz pilsētai ir ļoti viegli nokļūt. Jums tikai jābrauc pa ceļu, kas iet gar jūras karstu un paver neticamus dabas skatus, un jāseko ceļa norādēm. Ik stundu kursē arī autobusi no Burgas uz Sozopolu.

 

Kad ieradīsieties Sozopolas pilsētā, Jūs sajutīsiet, kā Jūs ieskauj vēsture. Pirms daudziem gadsimtiem trāķieši bija pirmie iedzīvotāji uz šīs zemes, bet Grieķi bija pirmie, kas te izveidoja savas pirmās apmetnes 7. gadsimtā pirms mūsu ēras. Viņi to nosauca par Apoloniju sava skaistuma dieva Apolona vārdā. Šāds nosaukums nav nejaušs - apvidus tiešām ir neaprakstāmi skaists.

 

Kā pateicību Apolonam grieķi uzcēla 13 metrus augstu bronzas statuju. Laika gaitā apmetne izveidojās par medus, vīna, olīvu, podniecības un labības tirdzniecības centru. Sestajā gadsimtā p.m.ē. pilsētā sāka kalt savu nauda. Pirms krišanas romiešu varā 1.gs. pirms mūsu ēras, Sozopola bija tik spēcīga pilsēta, ka tai bija pat sava kolonija – Anhialo, mūsdienu Pomarie.

 

Bulgāru hana Kruma valdīšanas laikā, Sozopola atkal kļuva par Bulgārijas īpašumu un ik pa laikam dažādos vēstures posmos mainīja savu piederību Bizantijai uz piederību Bulgārijai. Viduslaikos 1453. gada aplenkumā pilsēta nonāca arī turku pakļautībā. Kopš tā laika tika celtas tikai koka ēkas, no kurām dažas ir redzamas vēl šodien.

 

Mūsdienu Sozopola ir tūrisma centrs. Arhitektūras ziņā piesaista arī tās antīkās baznīcas. Svēta Zosima un Svētās Juanavas svētnīcas attiecas uz renesansi. Pilsētā atrodas tikai 45 arhitektūras pieminekļi. Nelielajā osta paveras pasakaini skati, it sevišķi saulrieti, kad zvejnieki ņem ārā savus tīklus.

 

Sozopola vilina tūristus ar šaurajām bruģa ieliņām, vecajām mūra ēkām, kas paceļas abos pilsētas krastos. Dažās no tām iz izveidoti mājīgi restorāni, neskaitāmi veikaliņi un paviljoni, kuros var iegādāties mākslas priekšmetus, gleznas un brīnišķīgus jūras suvenīrus. Dažiem labākais suvenīrs ir mājās gatavots ievārījums no veselām zaļām vīģēm, ko pārdot uz koka beņķīša savas mājas priekšā sēdoša veca sieviņa. Svešiniekus pārsteigs viņu īpašā gaume. Viņi noteikti aizvedīs mazu ievārījuma burciņu arī uz mājām.

 

Nesebra

Trīsdesmit septiņus kilometrus uz ziemeļiem no Burgas Jūs atradīsiet Nesebru. Tā arī atrodas uz klinšainas pussalas, kas iestiepjas jūrā. Tai pretī uz nelielas salas atrodas Nesebras vecpilsēta, ko ar sauszemi savieno šaura zemes strēle.

 

Starp pirmajiem apskates objektiem atrodas senās pils sienu drupas, kas agrāk apsargāja pilsētu. Starp diviem apaļiem torņiem atrodas pilsētas vārti. Tiklīdz iziesiet tiem cauri, atgriezīsieties pagātnē. Vienīgi automašīnas un skuteri Jums atgādinās, ka esat 21. gadsimtā. Nesebra ir viena no Eiropas vecākajām pilsētām, senās Trāķu kultūras mantiniece, pilsētas Messemvrias pēctece. Tad, kad tajā apmetās grieķi, tā kļuva par vienīgo doriešu koloniju Melnās jūras krastā. Tā atšķīrās no tās tuvumā esošajām joniešu apmetnēm. Messemvria attīstījās kā labi nocietināta pilsēta, kā aizsargs kalpoja arī jūras krasts. Tā kļuva par nozīmīgu tirdzniecības centru. Piektajā gadsimtā pirms mūsu ēras pilsēta sāka kalt pati savas monētas. Divus gadsimtus vēlāk, tā izveidoja savu koloniju Navlohu, netālu no mūsdienu Obzoras.

 

Viduslaikos pilsēta bija Romiešu un Bizantijas sastāvā. 812. gadā tā tika pievienota bulgāriešu hana Kruma pārvaldītajām zemēm. Vēlāk Nesebra izveidoja aktīvus tirdzniecības sakarus ar Vidusjūras un Adrijas jūras zemēm. Šajā periodā tika celtas Svēta Stefana un Svētā Jāņa baptistu baznīcas. Tās kļuva par paraugiem Nesebras 13. un 14. gadsimta baznīcu celtniecībai. Baznīcas bija arhitektūras šedevri, līdzīgi kā Bulgārijas viduslaiku galvaspilsētā Turnovo.

 

Nesebra piedzīvoja tās otro uzplaukumu, kad pie varas nāca cars Ivans Aleksandrs I. Viņa valdīšanas laikā tika uzcelti daudzi pieminekļi, to skaitā arī Chistos Pantokrator un 13.gadsimta St. Yoan Neosveteni, arī 14. gadsimta baznīcas, tāpat kā lielais skaits klosteru – Svētās Jaunavas, Svētā Pāvila un Svētā Andreja. Ik gadu simtiem tūristu apmeklē šīs baznīcas un klosterus.

 

Leģenda vēsta, ka visos vēstures periodos pilsētā bija 40 baznīcas. Šobrīd tās ir tikai 26. Šī pilsētā ieņem pirmo vietu visā pasaulē baznīcu skaita ziņā. Nesebru sauc arī par Bulgāru Ravennu, pateicoties tās daudzajām un labi saglabātajām baznīcām (īpaši 13. un 14. gs.). Lielākajā savas pastāvēšanas laikā pilsēta bija arī bīskapa rezidence. Nesebra ir bagāta ne tikai ar reliģiskajām celtnēm, bet arī ar saglabātajām piļu mūru paliekām un renesanses ēkām. Lielākā daļa ielu seguma attiecas uz Romiešu laikiem.

 

1956. gadā Nesebra tika iekļauta UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Īpaši tiek akcentēti Nesebras 3. un 4. gadsimta pils mūri un ieejas vārti, tās baznīcas, kas celtas un greznotas laikā no 5.-6. gadsimtam un no 10. – 14. gadsimtam. Šie pieminekļi ir vieni no labākajiem bulgāru un bizantiešu mākslas paraugiem; tāpat kā sešdesmit 14. – 19. gadsimta ēkas, kas apliecina Nesebras kā arhitektūras rezervāta statusu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 o 03/07/2008 13:26 normali

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 12.05.2024 TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ  TAKA
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos. | Skatīt vairāk
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.05.2024 - 13.05.2024 Anta Eņģele. Māmiņdienas koncerts Valmieras novada Tūrisma pārvalde
12.maijā pl.16.00 Kultūrtelpa Akustika ielūdz uz māmiņdienai veltītu koncertu kopā ar dziesminieci Antu Eņģeli! | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.42834091sec.