8 ieteikumi, kā pasargāt savus mobilos datus no kiberuzbrukumiem

8 ieteikumi, kā pasargāt savus mobilos datus no kiberuzbrukumiem

Mobilās ierīces apstrādā un uzglabā ļoti lielu informācijas apjomu, tāpēc ir pievilcīga platforma kiberuzbrucējiem, kas dažādos veidos cenšas iegūt privātu un sensitīvu informāciju. Uzbrucēji var iekļūt ierīcē, izmantojot lietotni, interneta pārlūkprogrammu un pat nekaitīgu USB uzlādes vietu kafejnīcā, tāpēc datu drošība jau ilgu laiku ir viena no tehnoloģiju uzņēmumu galvenajām prioritātēm. Ņemot vērā kiberuzbrukumu skaitu, kas pēdējo divu gadu laikā pieaudzis satraucošā tempā, ir vērts pievērst uzmanību arī sava viedtālruņa drošībai. “Samsung” produktu treneris Eduards Krumovics dalās ar vairākiem ieteikumiem, ko ikviens proaktīvi var veikt, lai nostiprinātu viedtālruņa drošību un pasargātu informāciju no datu noplūdes.

    1. Regulāri atjauno operētājsistēmu

Ne tikai drošības sistēmas, bet arī kiberuzbrukumi kļūst arvien komplicētāki, tāpēc viens no priekšnoteikumiem ierīces drošībai ir regulāri atjaunināt tās operētājsistēmu, lietotņu un pretvīrusu programmas. Visērtākais veids ir telefonā iestatīt automātiskus atjauninājumus, tādējādi nodrošinot pastāvīgu aizsardzību pret jauna veida uzbrukumiem. “Samsung” saviem viedtālruņiem nodrošina drošības atjauninājumus līdz pat septiņiem gadiem, bet papildus tam telefonu pasargā “Samsung Knox” drošības platforma.

Jāatzīst, ka telefona drošības pakāpi nosaka arī tas, cik jauns un aktuāls ir pats viedtālrunis, piemēram, jaunākajos Galaxy S24 sērijas telefonos ir speciāli iestrādāts drošības risinājums “Knox Matrix”, kas nodrošina pilnīgu datu šifrēšanu – datus var šifrēt vai atšifrēt tikai lietotāja ierīcēs un citi lietotāji tiem piekļūt nevar, pat ja serveris ir apdraudēts vai ir nozagta konta informācija. Un, ja tiek zaudēta piekļuve uzticamai ierīcei, atkopšanas kods var palīdzēt novērst datu zudumu.

    2. Izveido grūti uzlaužamu paroli

E-pasta un sociālo tīklu platformu piekļuvei ir ieteicams izmantot unikālas un grūti uzlaužamas paroles, apvienojot lielos un mazos burtus, ciparus un speciālos simbolus, turklāt – tām jābūt atšķirīgām, izvairoties no vienas un tās pašas paroles izmantošanas visās platformās. Ir vairākas paroļu pārvaldīšanas un drošības programmas, kas ātri un automātiski uzģenerē unikālas paroles. Ja nevēlies pavadīt ilgu laiku prātojot, kādu paroli izvēlēties, var izmantot kādu no internetā pieejamajām platformām, piemēram, LastPass, 1Password, Dashlane vai Bitwarden. Noderīgas būs arī paroļu pārvaldības lietotnes, tādas kā Samsung Pass, NordPass vai Roboform, lai droši glabātu un aizsargātu visas savas paroles.

    3. Ieslēdz divu faktoru autentifikāciju

Ātrs veids, kā uzlabot savu privāto kontu drošību, ir ieslēdzot divu faktoru autentifikāciju, kur vien tas ir iespējams. Papildus pārbaude, pieprasot kodu, kas nosūtīts uz telefonu vai uzģenerēts autentifikatora lietotnē, sniegs dubultu aizsardzību un ļaundariem būs grūtāk piekļūt lietotāja kontiem.  

    4. Pasargā konfidenciālu informāciju ar dubultu aizsardzību

Dubulta aizsardzība ir iespējama ne tikai ar divu faktoru autentifikāciju, bet arī papildus rīkiem, kas noderīgi konfidenciālas informācijas glabāšanai un datu noplūdes gadījumā var radīt īpaši lielus drošības riskus. “Samsung” telefonos ir iespējams izveidot īpašu drošības mapi jeb “Secure Folder”, kurā ar lietotāja izveidotu paroli var glabāt konfidenciālus failus, lietotnes un citus svarīgus resursus, nodrošinot, ka tie ir pasargāti no neautorizētas piekļuves. Savukārt, “Private Share” funkcija telefona īpašniekam ļauj nosūtīt fotogrāfijas vai video, liedzot saņēmējam saglabāt failus vai veikt ekrānšāviņus. Tā ir efektīva drošības funkcija, kas pasargā informāciju no pārsūtīšanas un tālākas izplatīšanas.

    5. Veic regulāru datu dublēšanu

Telefons glabā mūsu piedzīvoto un atmiņas foto un video formātā, kas dažkārt krātas gadiem, tāpēc fotogrāfijas, svarīgus dokumentus un citus resursus ieteicams regulāri dublēt uz drošu, šifrētu glabātuvi, gan lokāli ierīcē, gan saglabājot tos uz mākoņpakalpojuma. Kiberuzbrukumu, vīrusu vai citu datu zaudējumu gadījumā, tas nodrošinās ātru failu atjaunošanu.

    6. Pārbaudi sociālo tīklu profilu iestatījumus

Bieži vien nepievēršam uzmanību un neaizdomājamies par privātuma iestatījumiem sociālo tīklu platformās. Lieku reizi ieteiktu pārbaudīt profila iestatījumus, lai kontrolētu, kādi lietotāji var redzēt jūsu ziņas, fotoattēlus un personīgo informāciju. Ierobežojot publiski pieejamo personīgo datu apjomu, var samazināt datu noplūdi, neautorizētu piekļuvi saviem kontiem un pat mazināt identitātes zādzības riskus.

    7. Lieto drošu savienojumu tiešsaistes darījumiem

Veicot tiešsaistes pirkumus vai bankas darījumus, pārliecinies, ka izmanto drošu, šifrētu savienojumu, kas adreses joslā sākas ar "https://" un tam blakus redzama atslēgas ikona. Jābūt piesardzīgiem no biežas publisko Wi-Fi tīklu izmantošanas un uzlādes iespējām, jo uzbrucēji var piekļūt informācijai arī tad, kad veicam telefona uzlādi pie lidostā vai kafejnīcā pieslēgtas USB ligzdas. “Samsung” telefonu lietotājiem papildu drošību nodrošinās “Automātiskās bloķēšanas” funkcija, kas automātiski novērsīs datu noplūdi un ļaunprogrammatūras ielādēšanu no nedrošiem USB savienojumiem.

    8. Pārliecinies par telefona drošību

“Samsung” ierīces iestatījumos sadaļā “Drošība un konfidencialitāte” ierīce pati pārbaudīs, vai visi iepriekš minētie drošības priekšnosacījumi darbojas un telefons ir maksimāli pasargāts no uzbrukumiem. Ierīce ātri un efektīvi pārbaudīs bloķēšanas ekrānu, konta drošību (divu soļu autentifikāciju, konta atkopšanās metodes, pēdējo aktivitāti kontā), programmu drošību un atjauninājumus. Tāpat, ir vērts telefona iestatījumos ieslēgt programmu aizsardzību, kas automātiski lejupielādēs antivīrusa programmu “McAfee”, ka arī aktivizēt attālināto ierīces kontroli, gadījumā, ja telefons nonācis nelabvēļu rokās vai pazudis. Ar tādu lietotņu palīdzību kā “Find My Mobile” būs iespējams atrast telefona lokāciju un attālināti nobloķēt, lai to vairs nevarētu izmantot citi lietotāji.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 06.05.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15032983sec.