Aptauja: tikai katrs otrais vecāks Latvijā izmanto lietotnes, lai uzraudzītu bērna patērēto saturu internetā

Aptauja: tikai katrs otrais vecāks Latvijā izmanto lietotnes, lai uzraudzītu bērna patērēto saturu internetā

Nereti savu pirmo viedtālruni bērni saņem, uzsākot skolas gaitas. Samsung Baltijas valstīs veiktais pētījums*, aptaujājot bērnu vecākus, parāda, ka pieeja izglītojošām lietotnēm vai resursiem ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ bērnam iegādājās mobilo telefonu. Latvijā to ir norādījuši 51% respondentu, Igaunijā – 67%, bet Lietuvā 45%. Likumsakarīgi, ka biežākais ieguvums no mobilo ierīču lietošanas, ko saredz vecāki, ir tieši izglītības apguve, ko starp Latvijas respondentiem atzinuši 38%. Tomēr satraucoši, ka tikai puse no vecākiem norāda, ka izmanto lietotnes, lai kontrolētu saturu, ko bērni patērē internetā. To dažādi izglītības eksperti norāda, kā vienu no būtiskākajiem vecāku pienākumiem, lai nodrošinātu drošu un gudru interneta izmantošanu.

Saprot, ka jāuzrauga, bet to dara vien puse vecāku

Interesanta tendence, ko atklāj dati, parāda – lai gan praktiski visi vecāki uzskata, ka ir nepieciešams ierobežot bērna viedtālruņa izmantošanas laiku ar dažādiem kontroles rīkiem (47% norāda, ka nepieciešams stingri kontrolēt, 44% – nepieciešams nedaudz kontrolēt), jau krietni mazāks vecāku skaits to tiešām dara. 75% daļēji vai pilnībā kontrolē saturu, ko bērns patērē internetā, bet vēl mazāk – 49% dažkārt vai regulāri izmanto lietotnes, lai to darītu. Tātad var redzēt, ka izpratne par nepieciešamību pārzināt un kontrolēt bērna patērēto saturu ir, bet realitātē tas netiek tik uzcītīgi darīts.

Starp iemesliem, kādēļ tā, varētu būt gan grūtības atrast un izvēlēties piemērotu pārraudzīšanas lietotni, gan aizņemtība un šīs lietotnes uzinstalēšanas atlikšana. Tādēļ Samsung saviem viedtālruņiem ir iestrādājis lietotni Family Link (Iestatījumos sadaļā Digitālā labsajūta un vecākvadība). Šīs lietotnes rīki, kas pieejami arī jaunākajos Galaxy A55 5G un Galaxy A35 5G, ļauj vecākiem pārraudzīt bērna viedtālruņa lietošanas paradumus, laiku un saturu, kā arī, ja nepieciešams, redzēt ierīces atrašanas vietu. Tas var būt noderīgi gan tad, ja ierīce ir nozaudēt, gan tad, ja vecākam neizdodas sasniegt atvasi, taču svarīgi zināt, kur bērns atrodas.

Mobilās ierīces lietošana var būt vērtīga

Tikai nedaudz mazāk nekā piektdaļa aptaujāto vecāku (19%) atzina, ka nesaredz neko, kas, lietojot telefonu, būtu palīdzējis bērnam. Tomēr vairākums (81%) varēja norādīt dažādus pozitīvus ieguvumus, bērnam lietojot mobilās ierīces. 38% no respondentiem norādījuši, ka telefons ir palīdzējis izglītības apguvē, 34% – iederēties starp saviem vienaudžiem un 31% atklāt jaunas intereses vai aizraušanās.

Tādēļ mobilās ierīces lietošana var būt vērtīga, ja to izmanto ne vien interneta lietošanai vai spēļu spēlēšanai, bet arī apgūstot jaunas prasmes, piemēram, fotografēšanas pamatprincipus. Galaxy A55 5G un Galaxy A35 5G piedāvā tiešām izvērstas fotografēšanas iespējas, tai skaitā digitālā attēla stabilizāciju, kas nodrošina izcilu kvalitāti arī bērnu uzņemtām fotogrāfijām. Neskatoties uz to, ka bērnam ir grūtāk ierīci noturēt stabili, vēloties iemūžināt kādu aizraujošu momentu ar draugiem, attēls būs izdevies. Tādā veidā pat bērns varēs atklāt kvalitatīvas fotogrāfijas prieku un varbūt arī jaunu talantu.

Interesanti, ka gan Igaunijā, gan Lietuvā, kā vēl viens nozīmīgs ieguvums no mobilās ierīces lietošanas, tiek norādīta bērna iespēja piedalīties tiešsaistes interešu grupās (Igaunijā – 32%, Lietuvā – 31%), kamēr Latvijā to norādījuši vien 18% no aptaujātajiem vecākiem. Tas nozīmē, ka šī vēl nav pilnībā izmantota iespēja, kas motivētu bērnus lietot mobilās ierīces jēgpilnāk.

Primārā funkcija arvien ir komunikācija

Jāpiemin, ka ceturtā daļa Latvijas respondentu arī pauduši, ka mobilā ierīce bērnam ir palīdzējusi uzlabot komunikācijas prasmes. Tas saskan ar aptaujā atklāto, ka galvenais iemesls, kādēļ vecāki bērnam ļauj izmanto mobilo ierīci ir komunikācija ar ģimenes locekļiem. Turklāt tas tā viennozīmīgi ir visās trīs Baltijas valstīs (Latvijā – 75%, Igaunijā – 82%, Lietuvā – 75%). Kā nākamo būtiskāko iemeslu Latvijas respondenti norāda pieeju izglītības resursiem (51%) un komunikācijas uzturēšanu ar draugiem (46%). Abi šie iemesli ieņem otro un trešo vietu arī datos par Lietuvu un Igauniju.

*Pētījumu veica pētījumu aģentūra Norstat 2024. gada martā. Tajā piedalījās 508 respondenti Latvijā, 501 respondents Lietuvā un 510 respondenti Igaunijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.05.2024 - 10.05.2024 🇬🇷 JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀 Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 979 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.05.2024 - 09.05.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
“ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē TAKA
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko! | Skatīt vairāk
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.92068601sec.