Sēlija ir vieta, kurā ērti īstenot neierastas pieejas un idejas

Biedrība “Sēlijas laivas” šovasar aicina sēsties pie pilsoniskās gribas garā galda, izzināt un kartēt vietu attīstības potenciālu.

Lai gan Latvijā ir gana spēcīgas amatniecības tradīcijas, sava aroda meistaru skaits samazinās. Arodizglītības prestižs ir zems un sabiedrībai kopumā mazinās interese par prasmju apgūšanu. Ar nestandarta piedāvājumu iespējams pārcelt zināšanas un prasmes mūsdienu dzīves ritmam un prasībām atbilstošā ietvarā. Sēlija ir vieta, kurā ērti var īstenot neierastas pieejas un idejas.

Vienā no skaistākajām, bet sen aizmirstām vietām Aknīstē ir Pasta parks. Kādreiz šī vieta bija pilsētas centrs ar mutuļojošu tirgus laukumu, ikdienas amatniecību, viesnīcām, foto studiju un kinozāli. Šobrīd no tā visa ir palicis daudz vēsturisko stāstu un nedaudz arhitektūras. Pirms pāris gadiem biedrība “Sansusī” šajā parkā izstādīja vietējās kopienas veidotas dzejas izstādi. Šī nelielā iniciatīva raisīja vietējo iedzīvotāju interesi par parka atmodināšanu. Biedrība “Sēlijas laivas” šo parku saskata kā laikmetīgās mākslas skatuvi, kurā var norisināties kopienai būtiskas dažādu formu iniciatīvas.

Pasta parkā 15. jūlijā no plkst. 10.00 līdz 14.00 norisināsies novadpētnieciska ietvara meistarklase: vietējo galdnieku un amatnieku veidota laiva, ko papildinās ieskats laivošanas vēsturē, akcentējot laivas izcelsmi un attīstību dažādos mērogos. Turpmākajā dienas gaitā paredzēta novadpētnieciska vietas izziņa: Aknīstes cimdu rakstu apgūšanu, vietas attīstības potenciāla kartēšana, iepazīšanās ar Jēkabpils novada jauniešu aktīvismu, sēžot pie pilsoniskās gribas garā galda ar sarunām par iedzīvotāju iesaisti iedzīvotāju padomēs, par līdzdalības budžetu un aknīstiešu sapņiem.

Šo pasākumu papildinās pasākums vienā no skaistākajiem Sēlijas ciemiem – Gārsenē, pie dzirnavdīķa, 5. augustā no plkst.9.00 līdz plkst. 13.00 paredzēta niedru laivas meistarklase. To papildinās ieskats laivošanas vēsturē, akcentējot niedru laivas izcelsmi un attīstību globālā, reģionālā un lokālā mērogā. Papildus seno prasmju pārnesei no plkst. 11.30 līdz 12.30 notiks profesionālās mūzikas koncerts, ko izpildīs flautu trio “Svīres”. Ūdeņi ir vietas ar īpašu akustiku un ūdenī vai virs tā skaņas izplatās daudz straujāk. Flauta kā viens no maigākajiem klasiskās mūzikas instrumentiem harmonizē ar dabu, neradot izteiktu ietekmi uz apkārtējo vidi un dzīvajiem organiskiem tajā. Flauta gan tiešā, gan pārnestā nozīmē kalpo kā instruments, ar kura palīdzību iespējams attīstīt jaunu pieredzi profesionālajā mūzikā.

Projekts “Svīru atbalsis Sēlijas ūdeņos” tiek īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Sēlijas kultūras programmas finansējumu.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39947319sec.