Marija Naumova par restartu «Jaunķemeros»: Atjaunoties var ne tikai Indijā!

Kūrorta rehabilitācijas centrā “Jaunķemeri” dziedātāja Marija Naumova ir gan koncertējusi, gan piedalījusies labdarības projekta īstenošanā. Lai arī viņa par savu “sanatoriju” dēvē Indiju, uz kurieni dodas vismaz reizi gadā, pirmo reizi Marija pavadīja pāris dienas rehabilitācijas centrā “Jaunķemeri”, piedzīvojot procedūru un nodarbību daudzveidību – no dūņām līdz mūzikas terapijai.

Vietā ar patīkamām atmiņām
“Mana pirmā sadarbība ar rehabilitācijas centru “Jaunķemeri” notika vēl pirms vairākiem gadiem, kad labdarības koncertā bijām savākuši naudu, lai palīdzētu Beslanas traģēdijā cietušajiem bērniem nodrošināt rehabilitāciju. Latvijas valdība bija šim mērķim atvēlējusi zināmu naudas summu, ko gribējām papildināt ar labdarības koncertā saziedotajiem līdzekļiem. Taču tad valstu sadarbībā kaut kas mainījās un sapratām, ka šie līdzekļi netiks izlietoti iecerētajam mērķim. Palikām ar naudu un vērsāmies “Jaunķemeros” pie toreizējā vadītāja Mihaila Malkiela, kurš uzņēma “Jaunķemeros” desmit Beslanas traģēdijā cietušos bērnus rehabilitācijā uz trīs nedēļām. Tā bija skaista un vērtīga pieredze redzēt, kā rehabilitācija spēj palīdzēt, kā bērniem kļūst labāk.

20231116-Naumova-02

Pati nekad agrāk neesmu izmantojusi rehabilitācijas pakalpojumus. Varbūt jāsaka – par laimi, ka tā, jo nav bijušas veselības problēmas, kas būtu jārisina. Mūsu mājās ir tikai ājurvēdiskas un homeopātiskas zāles, neko citu nelietojam un arī īpaši neslimojam. Mūsu trīspadsmitgadīgais dēls nekad nav izdzēris nevienu ķīmisku tableti vai lietojis antibiotikas. Savukārt sevi sakārtot reizi gadā dodos uz Indiju – tur ir mana “sanatorija”! Protams, zinu, ka rehabilitācija nāk par labu arī kopumā veseliem cilvēkiem kā profilakse, tāpēc šodien priecājos par iespēju pēc darba pilnām dienām palutināt sevi ar pāris dienām KRC “Jaunķemeri”.

Slinga terapija un joga. Vislabāk abas!
Ja nekad agrāk neesat bijuši rehabilitācijas centrā uzlabot veselību, rēķinieties – diena būs visai saspringta, būs jāsteidz no vienas procedūras uz otru, brīvā laika un atelpas gandrīz nav nemaz. Šobrīd manā dzīves ritmā ar lielu steigu ir sarežģītas attiecības, tomēr, neskatoties uz to, visas procedūras ļoti patika. Esmu patīkami pārsteigta arī par daudzveidīgo procedūru klāstu, kas šeit pieejams – cilvēkiem ir, ko izvēlēties, ja vien ārsts šīs procedūras rekomendē.

Slinga terapiju esmu izmēģinājusi jau agrāk, bet jāatzīst, ka pie KRC “Jaunķemeri” fizioterapeites Ingas Borskas tā ir izcila. Iekares sistēmās, kas tiek izmantotas terapijai, ķermenis labi atslābinās, saspringtie muskuļi relaksējas, mugurkauls tiek pastiepts un kļūst vieglāk. Slings nāk par labu gan mugurai, gan kakla daļai. Turklāt, ja ir iespēja saplānot tā, ka vispirms apmeklē jogas nodarbību un tad dodas uz slinga terapiju, tas noteikti jāizmanto – abas aktivitātes ļoti labi viena otru papildina.

20231116-Naumova-03

Ikdienā ar jogu cenšos nodarboties regulāri, bet ja gadās situācijas, kad vēlu atgriežos mājās un no rīta agri dodos prom, tad hatha jogai īsti neatliek laika. Pranajāmas jeb elpošanas vingrinājumus gan cenšos neizlaist. Viesojoties “Jaunķemeros”, otrajā dienā devos uz jogas nodarbību pie treneres Alīnas Vanagas. Tā kā nodarbība bija ieplānota uzreiz pēc brokastīm, lielākoties izpildījām stiepšanās vingrojumus, jo pēc maltītes vispār nav ieteicamas vingrot, un pranajāmas pavisam ir aizliegtas. Šajā reizē šī bija vairāk nidra jogas nodarbība, kas pamatā ir meditatīva prakse un palīdz ķermenim atslābināties.

20231116-Naumova-04

15 minūtes dūņu
Pirmo reizi baudīju sildošās dūņu procedūras! Dažu brīdi bija karsti kā pirtī! Lai gan procedūra ilgst vien 15 minūtes un mans ķermenis ir diezgan izturīgs, jāatzīst, pēc noguruma pilnas dienas izturēt dūņu procedūru – tas nemaz nebija tik viegli. Kad meistare pēc procedūras dūņas ņēma nost, viņa sacīja, ka mans ķermenis izsviedrējis gandrīz litru ūdens. Kā to var noteikt – tas man aizvien ir neatbildēts jautājums.

Tomēr stāsts par “Jaunķemeros” piedzīvoto nebūtu pilnīgs, ja neuzsvērtu, cik jauks ir personāls, kas nodrošina visas šīs procedūras. Katrs cilvēks, kuru šajās dienās satiku, izrādīja rūpes un gādību. Un tas nav tikai tāpēc, ka esmu pazīstams cilvēks, – redzēju, ka arī citi pacienti man līdzās saņem tikpat laipnu attieksmi.

Zemūdens masāža – viena no manām iecienītākajām procedūrām
Kad gulēju siltajā vannā un baudīju masāžu, darbiniece, kas šo procedūru nodrošina, pastāstīja, ka ik dienu viņa sniedz 15 zemūdens masāžas pacientiem. 15! Visu cieņu par šo izturību un spēju saglabāt sajūtu, ka joprojām patīk darbs, ko ikdienā dara. Zemūdens masāžas vienmēr ar prieku izvēlos periodiski baudīt. Tā ir viena no manām mīļākajām ūdens procedūrām, jo šķiet, ka sniedz tūlītēju rezultātu – pat pēc vienas reizes sajūta ir tik viegla, ka šķiet – varētu pat aizlidot.

Dziedinošās skaņas
Dienā, kad man bija paredzēta mūzikas terapijas nodarbība, jutos nogurusi pēc jubilejas koncertiem un TV šova filmēšanas, kas ieilga līdz vēlai naktij. Mūzikas terapeite Inga Marte Līce nodarbību pielāgoja manam tā brīža fiziskajam stāvoklim. Nodarbība bija rāma, mierīga, meditatīva, vairāk darbojāmies ar skaņu kā terapiju. Es pati esmu apguvusi skaņu terapiju, kas izpaužas kā masāža, liekot virs ķermeņa budistu skanošo bļodu, kas ar skaņu palīdz ievibrēt ķermeni.

Ļoti izbaudu sitamo instrumentu, džambeja skaņas. Dievinu arī visas zvanu un zvaniņu skaņas. Arī mūzikas terapeite atzina, ka šī ir skaņa, kas patīk gandrīz visiem. – Gandrīz? Vai tiešām ir kāds, kam tas nepatīk?! Tad terapeite Inga pastāstīja, ka arī tādi cilvēki esot, un ir gadījies strādāt ar pacientiem, kuri nespēj izturēt zvaniņu skaņu. Nepatika pret vienu vai otru skaņu var liecināt par kādu iekšēju problēmu, ar kuru cilvēkam jāstrādā un kas jārisina.

Mūzikas terapija nav stāsts tikai par mūzikas veidošanu, te nav runa arī par talantu – ir vienkārši jāļaujas, jo skaņa spēj iedarboties uz cilvēka emocionālo stāvokli. Mani uzrunā jebkurš radošs process, kam var ļaut plūst caur mani pašu, tāpēc patīk gan deja, gan mūzika, gan runa.

Kad mūzikas terapijas nodarbībā Inga Marte spēlēja dažādus instrumentus, es aizvēru acis, meditēju, ieklausījos, bet kādā brīdī nespēju atpazīt – kas ir šis instruments, kas tik patīkami skan? Vēlāk man mūzikas terapeite atbildēja: “To es pati. Es svilpoju.”

Masieris ar labām rokām un enerģiju
8.stāvā “Jaunķemeros” tiek piedāvātas masāžas un skaistumkopšanas procedūras. Masierim Sumešam ir ļoti labas rokas un enerģija, viņš pats kā personība ir ļoti jauks. Savukārt, ja masierim ir labas rokas un laba enerģija, man ir sajūta, ka, ļaujoties šim procesam, spēju aizlidot kaut kur tālu prom. Esmu piedzīvojusi tādas masāžas, pēc kurām masierim nākas atzīties – nezinu, ko jūs ar mani darījāt, bet tobrīd biju pavisam kur citur prom…

Cenšos regulāri izbaudīt ājurvēdas masāžas, jo tieši regularitāte ir pamats labai veselībai un pašsajūtai. Indijā tradicionāli ājurvēdā sievietēm masāžu drīkst sniegt tikai sievietes un vīriešiem – tikai vīrieši. Tas ir viens no galvenajiem principiem, jo ājurvēdā lielu lomu spēlē tieši nianses. Vismaz reizi gadā ieplānoju braucienu uz Indiju, kur izeju savu labsajūtas kursu. Janvāris, februāris ir labākais laiks, kad tur būt, jo Ziemeļindijā šajā sezonā ir ap +24, +25 grādiem silts. Lai gan mums ar vīru ir atšķirīgas gaumes, un viņam patīk okeāns, bet man – Ganga, arī viņš nesen ir uzsācis braukt uz Indiju. Tagad mums ir iespēja arī kopā aiziet līdz Gangai.

Pirts egoistiem
Kad devos uz sērūdeņraža minerālūdens vannu, mani brīdināja – ūdens būšot diezgan vēss. Neskatoties uz visu, es tiku pie siltas vannas, jo darbinieces, kas pacientiem šīs procedūras nodrošina, teica tā – mēs negribējām, lai jums salst! Tik gādīgi un mīļi – par to esmu pateicīga, jo pēc ķermeņa konstitucionālā pamattipa manī ir daudz vata enerģijas, daudz gaisa – šādiem cilvēkiem aukstuma peldes nav vajadzīgas – mums patīk siltumiņā, patīk eļļains ēdiens, savukārt daudz svaigu salātu un zaļumu ēst nav labi – tie jāierobežo.

Runājot par siltumu, “Jaunķemeros” izbaudīju arī EKO rituālu ar tvaicēšanu Sveda lādē, ko mēdzu dēvēt par “egoistu pirti”, jo šī ir iespēja tvaicēties gluži kā pirtī, tikai egoistiskā vienatnē (smejas).

20231116-Naumova-05

Pašatbildība
Senāk ājurvēdas medicīnā pieturējās pie principa, ka ģimenes ārsts algu saņēma tikai tad, ja neviens viņa pacients kādā konkrētā ģimenē neslimoja. Taču mūsdienās biežāk būtu jāatceras teiciens “sargā veselību jau kopš jaunības”, jo no tā, cik daudz dzīves laikā uzzināsim par savu veselību, cik spēsim tajā ieguldīt, būs atkarīgs, kā novecosim un cik ilgi veseli dzīvosim. Ik dienu jādomā par to, ko ēdam, kā dzīvojam, cikos ejam gulēt – ķermenī viss ir saistīts. Jācenšas arī savam uzturam izvēlēties tikai to labāko. “Jaunķemeros” 9.stāvā ir ļoti garšīga un diētiska ēdināšana, var padzerties veselīgo linsēklu uzlējumu, nobaudīt zaļo šotiņu ar spirulīnu, brokastīs iemalkot veselīgos kokteiļus. Reizēm arī tāda atslodzes diena organismam nāk par labu, lai gan parasti no rītiem ēdu kārtīgas brokastis, un tad man nepietiktu tikai ar dzērienu. Vakariņas gan nav tik svarīgas – tās varu arī izlaist.

Esmu pārliecināta, ka ikviens cilvēks pēc savas dabas ir slinks – mēs gribētu tikai baudīt, vēlams, neizkāpjot pat no gultas, bet jāatzīst, ka tikai tur, kur piepūlamies un pacenšamies, var sasniegt labu rezultātu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.57571888sec.