TOP 5 skaistumkopšanā izmantotākās skābes, un kā tās pareizi lietot?

Izvēloties piemērotākos kopšanas līdzekļus savai sejas ādai, jāparūpējas, lai tā tiktu gan pienācīgi attīrīta, gan mitrināta, gan aizsargāta. Turklāt līdzekļu klāsts ir gana plašs. Kas ir hidroksiskābes, kā tās var palīdzēt tikt galā ar sejas ādas nepilnībām un kā tās pareizi lietot, stāsta dermatoloģe Elīza Sālījuma un BENU Aptiekas farmaceite Liene Graudiņa. 

Hidroksiskābes kosmētikas līdzekļos

Ādas ārējais – raga slānis ir nozīmīgs ādas aizsardzībai, taču, ja tas ir par biezu, āda var izskatīties nespodra un nelīdzena, skaidro dermatoloģe. Populārākās skābes sejas ādas kopšanā ir alfa-hidroksiskābes (AHA) un beta-hidroksiskābes (BHA) – šīs skābes ir ķīmiskie eksfolianti un, pateicoties to labvēlīgai ietekmei uz ādas stāvokli, tiek plaši izmantotas ādas kopšanas līdzekļos – attīrošajās putās, gelos, tonikos, serumos un krēmos. Skābes iekļūst ādas virsmā un atdala mirušās ādas šūnas, tādējādi tiek uzlabota ādas tekstūra un tonis, padarot ādas izskatu vizuāli mirdzošāku, tiek mazināta pigmentācija un sīkas grumbiņas, kā arī tās attīra poras. Atkarībā no tā, cik stipra ir skābe, ādas šūnas nolobošais efekts var būt ļoti virspusējs, piemēram, lietojot ikdienai paredzētos skābes saturošos ādas mazgāšanas līdzekļus. Taču tas var būt arī ļoti izteikts un iespējama pat ādas lobīšanās, ja tiek lietoti augstas koncentrācijas nakts pīlinga krēmi, uzsver E. Sālījuma.

Dermatoloģe E. Sālījuma uzskaitījusi TOP 5 skaistumkopšanā biežāk izmantotās skābes:

    • Glikolskābe (AHA). Glikolskābe ne vien eksfoliē mirušās ādas šūnas, izlīdzina ādas toni, mazina pigmentāciju, samazina sīkās krunciņas, lai mazinātu ar novecošanu saistītās pazīmes, bet arī samazina poras un aknes izsitumus.

    • Pienskābe (AHA). Pienskābe nespēj iekļūt tik dziļi ādā kā glikolskābe, taču tā sniedz maigu eksfoliāciju un hidratāciju.

    • Salicilskābe (BHA) var iekļūt porās un attīrīt tās no mirušām šūnām un sebuma, kas tur sakrājies. Tā ir piemērota kombinētai, taukainai ādai ar tendenci uz izsitumiem. Pateicoties tās pretiekaisuma un antibakteriālai iedarbībai, tiek plaši izmantota līdzekļos, kas paredzēti aknes ārstēšanai.

    • Polihidroksiskābes (PHA). To molekulas ir lielākas, tāpēc tās netiek tik dziļi ādā, rada mazāku kairinājumu, bet sniedz AHA ieguvumus. To pielieto ādas novecošanas pazīmju mazināšanai.

    • Azelīnskābe. Tā neietilpst ne AHA, ne BHA kategorijā, taču tai piemīt vieglas eksfoliējošas īpašības, antioksidantu un antibakteriāla darbība, ādu gaišinošas, apsārtumu un iekaisumu mazinošas īpašības. To pielieto rozācijas, aknes un postaknes pazīmju terapijā.

Kā šos līdzekļus pareizi lietot?

Skābes saturoši ādas kopšanas līdzekļi jālieto saskaņā ar lietošanas instrukciju, kas norādīta uz iepakojuma, skaidro dermatoloģe.

    1. Uzsākot lietot skābes saturošus līdzekļus, ieteicams tos izvēlēties ar mazāku skābes koncentrāciju, kā arī pakāpeniski palielināt lietošanas biežumu, lai izvairītos no pārlieka kairinājuma.

    2. Iegādājoties jaunu ādas kopšanas līdzekli – pirms uzklāt uz visas sejas, tas būtu pāris dienas jāizmēģina uz neliela ādas laukuma (piemēram, uz apakšdelma vai aiz auss), lai pārliecinātos par līdzekļa panesamību. Īpaši būtiski tas ir cilvēkiem ar jutīgu ādu.

    3. Ieteicams sekot līdzi, lai ādas kopšanas rutīnā nav pārāk daudz skābes saturošu līdzekļu, jo tie var radīt pārlieku kairinājumu. Arī retinolu saturoši līdzekļi kombinācijā ar skābes saturošiem līdzekļiem var izraisīt pārāk lielu kairinājumu.

    4. Lietojot skābes saturošos eksfoliējošos līdzekļus, jāpievērš uzmanība arī ādas mitrināšanai.

    5. Noteikti jālieto saules aizsargkrēms, jo āda kļūst jutīgāka pret sauli. Neievērojot to, ir risks iegūt hiperpigmentāciju.

    6. Pirms kosmētiķa apmeklējuma 2–3 dienas vajadzētu atturēties no skābes saturošu līdzekļu lietošanas.

    7. Šaubu gadījumā noteikti vajadzētu konsultēties ar dermatologu vai kosmētiķi, lai pielāgotu savai ādai piemērotāko kopšanas rutīnu.  

    8. Skābes saturošus līdzekļus nevajadzētu uzklāt uz bojātas vai karinātas ādas. Turklāt jāņem vērā, ka ir skābes saturoši līdzekļi, kas nav piemēroti lietošanai grūtniecības laikā.

Farmaceita padoms

Ziemā āda tiek pakļauta daudziem nelabvēlīgiem faktoriem: aukstumam, mitram gaisam, vējam, kā arī iekštelpās – apkurei, kas sausina gaisu telpā un ietekmē ādu. Visi šie faktori ādu padara jutīgāku, kairinātu, dehidrētu un pat sausu. Tāpēc ļoti svarīgi ziemā ir savu ādu mitrināt un tiem, kam ir sausa āda, to pietiekami pabarot. Ziema ir arī tas laiks, kad sejas ādu var palutināt ar kādām procedūrām, kuras nav ieteicams veikt izteikti saulainā laikā, piemēram, meso terapija un pīlingi, skaidro BENU Aptiekas farmaceite Liene Graudiņa.  

Hidroksiskābes (AHA un BHA) dažādās koncentrācijās ir atrodamas sejas un ķermeņa kopšanas līdzekļos – pīlingos, mazgājamajos gelos, skrubjos, maskās, tonikos, serumos, kā arī krēmos un atsevišķos ķermeņa kopšanas līdzekļos. Pirms to lietošanas ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu, lai izvēlētos savai sejas kopšanas rutīnai un ādas problēmai piemērotāko. Aptieku sortimentā pieejams plašs dermokosmētikas klāsts, šie līdzekļi ne vien dziļi kopj, bet arī ārstē ādu. Dermokosmētika labvēlīgi iedarbojas uz ādas dziļākajiem slāņiem, veicinot mitrināšanu un reģenerāciju, kā arī nodrošinot pretnovecošanas procesus. Dermokosmētikas lietošana ir ieteicama gan cilvēkiem bez ādas problēmām, gan arī tiem, kuriem tās ir specifiskas, piemēram, rozācija, atopiskais dermatīts, psoriāze, akne un citas ādas slimības.
BENU Aptiekas farmaceite L. Graudiņa iesaka ādu kopt ne vien no ārpuses, bet arī no iekšpuses, rūpējoties par to, lai ik dienas tiktu uzņemts pietiekams ūdens daudzums, kā arī nepieciešamie vitamīni un minerālvielas. Piemēram, vitamīnu kompleksos, kas īpaši piemēroti skaistumam un labsajūtai, tiek izmantoti tādi vitamīni kā A, E un C vitamīns, biotīns (arī citi B grupas vitamīni), cinks, selēns, dzelzs, hialuronskābe un kolagēns, kas palīdz uzturēt ādas, nagu un matu veselību, veicina normālu šūnu darbību, kā arī kolagēna veidošanos un palīdz uzturēt nepieciešamo mitruma līmeni ādā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56359506sec.