TŪRISMA BIZNESS | Bizness

«Novaturas» grupas deviņu mēnešu rezultāti: EBITDA sasniedz 7,9 miljonus eiro, ieņēmumi pieaug par 7,4 procentiem

Baltijas valstīs lielākais tūroperators “Novaturas”, kas ietver arī Latvijas uzņēmumu “Novatours”, pēc 2023. gada pirmā pusgada dubultojot gada peļņas prognozi, veiksmīgi tuvojas šim mērķim. Uzņēmuma peļņa pirms procentiem, nodokļiem un amortizācijas (EBITDA) šajā ceturksnī pieauga vēl par 2,3 miljoniem eiro, laika posmā no janvāra līdz septembrim kopā sasniedzot 7,9 miljonus eiro.

“Neraugoties uz būtisko konkurences pieaugumu pēdējos gados, 2023. gada trīs ceturkšņu EBITDA tiks ierakstīta uzņēmuma vēsturē. Šis rezultāts ir trešais labākais, pat ne salīdzinot ceturkšņu griezumā, bet gan salīdzinot ar iepriekšējo gadu EBITDA, kas bija līdz šim veiksmīgākie,” stāsta “Novaturas” grupas vadītājs Vitālijs Rakovskis (Vitaly Rakovski).

“Novaturas” trīs ceturkšņu tīrā peļņa sasniedza 6,4 milonus eiro, savukārt pērn attiecīgajā periodā tā sasniedza aptuveni 0,3 miljonus eiro. Tikmēr uzņēmuma ienākumi salīdzinājumā ar 2022. gadu janvārī - septembrī pieauga par 7,4 procentiem un sasniedza 166,8 miljonus eiro.

Uzņēmums lēš, ka jūlijā - septembrī apkalpojis 86 000 klientu, savukārt no gada sākuma līdz septembra beigām – ap 210 tūkstoti. Lai gan ceļotāju skaits, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir par trīs procentiem zemāks, “Novaturas” finanšu rezultāti - EBITDA un tīrā peļņa - ir ievērojami augstāki un pārsniedz visa 2019. gada rezultātu.

Pēc V. Rakovska teiktā, trešajā ceturksnī bija augsts lidmašīnu piepildīšanas līmenis, sasniedzot aptuveni 96 procentus. Jūlijā - septembrī Baltijas valstu iedzīvotāji ne tikai labprāt izvēlējās tradicionālos vasaras galamērķus - Turcija, Grieķija, Bulgārija un Spānija, bet arī aktīvi ceļoja uz Tunisiju, kā arī uz Melnkalni, kas nu jau ir kļuvusi par "Novaturas" vizītkarti. Ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc ceļojumiem uz Melnkalni, "Novaturas" šogad palielināja savu piedāvājumu par aptuveni 25 procentiem, salīdzinot ar pagājušo gadu. Pēc uzņēmuma datiem, katrs otrais organizētā tūrisma ceļotājs, kurš izvēlējies Melnkalni, sava ceļojuma organizēšanu ir uzticējis “Novaturas”.

“Galamērķu dažādošana ļāva mums saglabāt spēcīgas pozīcijas un nepārprotami veicināja pozitīvus finanšu rezultātus. Turklāt, vērtējot ceļotāju uzvedību un paradumus, mēs spējām neradīt pārprodukciju, ko ļoti bieži vērojam tirgū vasaras sezonā, kad konkurenti atcēlai reisus un būtiski mainīja ceļojumu programmas uz Turciju,” norāda V.Rakovskis.

Paaugstinātās gada prognozes tiek saglabātas

Atgādināsim, ka augustā uzņēmums dubultoja 2023. gada prognozi: gada sākumā gaidāmos EBITDA 3-5 miljonus eiro koriģēja uz 6-8 miljoniem eiro un tīro peļņu - no 1-3 miljoniem eiro uz 4-6 miljoniem eiro. Izvērtējot pēdējā ceturkšņa zemāko aktivitāti un palielināto neskaidrību par pieprasījumu ceļojumiem uz Ēģipti, uzņēmums saglabā kopējo minēto gada prognozi.

Militārais konflikts Tuvajos Austrumos oktobrī ietekmēja atsevišķu ceļotāju plānus un pieprasījumu uz dažiem galamērķiem, tāpēc uzņēmums optimizēja savu ziemas programmu.

"Mūsu klientu drošība ir mūsu svarīgākā prioritāte. Saistībā ar notikumiem Izraēlā, mēs novērtējām pieprasījuma samazināšanos un pieņēmām svarīgu lēmumu šogad neveikt ceļojumus uz Jordāniju - tie atsāksies no nākamā gada marta. Tāpat, reaģējot uz pieprasījuma izmaiņām, grupas līmenī Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, mēs arī optimizējām ceļojumu programmu uz Ēģipti, taču saglabājām iespēju ceļotājiem šoziem atpūsties gan Šarm eš Šeihas, gan Hurgadas kūrortos,” stāsta. V. Rakovskis.

Lielāka lidojumu precizitāte un ilgtspējīgu viesnīcu izvēle

Lai sasniegtu stratēģisko mērķi nodrošināt augstu klientu apkalpošanas kvalitāti, “Novaturas” lielu uzmanību pievērsa lidojumu punktualitātei. Trešā ceturkšņa laikā tika reģistrēti tikai trīs reisi, kas kavējās vairāk nekā trīs stundas. Salīdzinot ar 2022. gada trešo ceturksni, šādus lidojumus izdevies samazināt pat sešas reizes. Kopumā šā gada deviņos mēnešos uzņēmumam bijuši tikai 15 šādi kavēti reisi, kas ir 4 reizes mazāk nekā pērn.

Trešajā ceturksnī “Novaturas” piedāvāja klientiem iespēju izvēlēties ilgtspējīgas viesnīcas. Uzņēmums bija pirmais no lielākajiem tūrisma operatoriem Baltijas valstīs, kas savā atjaunotajā mājaslapā ar atzīmi “Ilgtspējīga izvēle” sāka atzīmēt apmešanās vietas, kas darbojas atbildīgi un pievērš uzmanību sociālās un vides ietekmes pārvaldībai. Izvēloties šādas viesnīcas, “Novaturas” paļāvās uz trešās puses sertifikācijas un marķēšanas sistēmu, kas nozīmē, ka viesnīcām ar atzīmi “Ilgtspējīga izvēle” ir "Globālās ilgtspējīga tūrisma padomes" (Global Sustainable Tourism Council) atzīts ilgtspējības marķējums. Šobrīd šādas viesnīcas jau veido vairāk nekā trešdaļu no uzņēmuma kopējā piedāvājuma Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, un sortimentu plānots vēl palielināt.

Lai veicinātu tūrisma nozares ilgtspēju, “Novaturas” grupa oktobrī pievienojās Eiropas Komisijas iniciatīvai “Tūrisma nozares pārkārtošanās plāns” (Transition pathway for tourism). Uzņēmuma mērķis būs sniegt ieguldījumu tūrisma uzņēmumu un šīs nozares zaļajā pārveidē. “Novaturas” kļuva par vienu no 204 organizācijām, kas pievienojās šai iniciatīvai.

Īstenota akciju iegāde

Šī gada trešajā ceturksnī “Novaturas” grupa paziņoja par 75 997 uzņēmuma akciju (līdz 1%) atpirkšanu. Uzņēmums nolēma šīs akcijas atpirkt izsolē no 14. līdz 20. septembrim par cenu - 3,27 eiro par vienu akciju.

“Novaturas” nolēma akcijas iegādāties šajā periodā, ņemot vērā tirgus apstākļus - uzņēmuma spēcīgos finanšu rezultātus un finanšu stabilitāti pirmajā pusgadā. Saskaņā ar finanšu analītiķu novērtējumu ieteicamā akciju cena pārsniedz cenu biržā.

Uzņēmums plāno sadalīt iegādātās akcijas 144 “Novaturas” grupas darbiniekiem, lai palielinātu viņu iesaisti un motivāciju. Akcijas darbiniekiem plānots izsniegt līdz 2026.gadam. Kopumā akciju iegādē ieguldīti aptuveni 0,25 miljoni eiro.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 05.05.2024 4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Atlaide auto nomai Bahreinā Europcar
Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.07425189sec.