TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājās par 2,9 %

Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā* (2017. gada janvārī, salīdzinot ar 2016. gada janvāri), palielinājās par 2,9 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieauga par 2,8 % un pakalpojumiem – par 3,1 %.

 

Patēriņa cenu pārmaiņas

(% pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi)


 

 

Patēriņa grupu ietekme uz kopējo PCI gada laikā

(% punkti)

 


Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2017. gada janvārī, salīdzinot ar 2016. gada janvāri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, sakaru grupai, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis 2017. gada janvārī, salīdzinot ar  2016. gada janvāri, palielinājās par 6,2 %. Cenas pieauga svaigiem dārzeņiem, sieram un biezpienam, augļiem, cukuram, sviestam, skābajam krējumam, pienam, konditorejas izstrādājumiem, cūkgaļai, kefīram, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, svaigām vai atdzesētām zivīm, jogurtam, saldumiem, šokolādei un gaļas izstrādājumiem. Savukārt lētāki kļuva kartupeļi.

Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 5,1 %. Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,9 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Apģērbiem cenas gada laikā samazinājās par 4,1 %, apaviem – par 3,4 %.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 5,6 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 14,9 %. Savukārt cenas samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem un pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem.

Vidējais cenu līmenis telekomunikāciju pakalpojumiem palielinājās par 5,8 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums fiksēto un mobilo tālruņu pakalpojumiem. Lētāki bija interneta piekļuves pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, farmaceitiskajiem produktiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, atkritumu savākšanai, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Cenas samazinājās siltumenerģijai un dabasgāzei.
Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,1 %

2017. gada janvārī, salīdzinot ar 2016. gada decembri, vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,1 %. Precēm cenas palielinājās par 0,4 %, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,4 %.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām janvārī bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pieauga par 1,7 %. Lielākā ietekme uz cenu kāpumu pārtikas grupā bija svaigiem dārzeņiem. Sadārdzinājās siers un biezpiens, gaļa un gaļas izstrādājumi, augļi, sviests, skābais krējums, piens, šokolāde, olas, cukurs, kafija, svaigas vai atdzesētas zivis. Savukārt cenas samazinājās augļu un dārzeņu sulām, jogurtam.

Atlaižu un izpārdošanu ietekmē apģērbiem cenas samazinājās par 10,6 %, apaviem – par 6,5 %.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,6 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 4,2 %. Lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Vidējais cenu līmenis atpūtas un kultūras grupā mēneša laikā samazinājās par 1,0 %, ko noteica cenu kritums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem un barībai lolojumdzīvniekiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupai vidējais cenu līmenis palielinājās par 2,5 %. Noslēdzoties akcijām cenas pieauga personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija dabasgāzei, mājsaimniecības tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, atkritumu savākšanai, tabakas izstrādājumiem. Cenu samazinājums bija stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Cenu pārmaiņas patēriņa grupās, %

 

Preces un pakalpojumi, kas vidējā cenu līmeņa pārmaiņas ietekmēja visvairāk,

% punkti

Grupas

Cenu pārmaiņas 2017. gada janvārī, salīdzinot ar:

2016. g.
janvāri

2016. g. decembri

Kopā

2,9

0,1

Pārtika

6,2

1,7

Alkohols, tabaka

2,4

-0,2

Apģērbs, apavi

-3,6

-9,2

Mājoklis

-0,1

0,2

Mājokļa iekārta

0,3

1,5

Veselība

2,6

0,1

Transports

5,6

0,6

Sakari

5,6

0,3

Atpūta, kultūra

1,1

-1,0

Izglītība

2,0

0,0

Restorāni, viesnīcas

2,7

0,3

Pārējie

2,2

2,5

 

 

Mēneša laikā

Degviela

0,23

Personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi

0,12

Svaigi dārzeņi

0,09

Dabasgāze

0,05

Kompleksie atpūtas pakalpojumi

-0,07

Apavi

-0,09

Pasažieru aviopārvadājumi

-0,11

Apģērbi

-0,40

 

 

Gada laikā

Degviela

0,79

Svaigi dārzeņi

0,29

Mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi

0,25

Telekomunikāciju pakalpojumi

0,19

Tabakas izstrādājumi

0,15

Siers un biezpiens

0,13

Apģērbi

-0,17

Siltumenerģija

-0,23

 

 



Informāciju par patēriņa cenu pārmaiņām 2017. gada februārī paziņos 2017. gada 8. martā.

Plašāka informācija par patēriņa cenu pārmaiņām pieejama CSP datubāzē sadaļā “Patēriņa cenas”.

*Gada inflācija atspoguļo patēriņa cenu pārmaiņas, salīdzinot pārskata mēneša vidējo cenu līmeni ar iepriekšējā gada atbilstošā mēneša vidējo cenu līmeni.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45016098sec.