Modernās palīgsistēmas – palīgi, ko jāprot izmantot

Agrāk automašīnas bija tikai pārvietošanās līdzeklis, kas atviegloja nonākšanu no vienas vietas citā. Mūsdienās tās ir pārbagātas ar modernām palīgsistēmām, kas padara braucienu gan drošāku, gan ērtāku. Tomēr, neraugoties uz šo tehnoloģiju izplatību, joprojām pastāv ievērojama plaisa starp šo funkciju pieejamību un efektīvu izmantošanu.

Auto tehnoloģiju attīstība liecina par nozares apņemšanos padarīt drošāku ikvienu braucienu. Uzlabotajām palīgsistēmām ir nozīmīga loma šajos centienos, jo tās palīdz autovadītājiem pareizi rīkoties sarežģītās situācijās, novēršot negadījumus un nodrošinot optimālu automašīnas darbību riskantos brīžos. Zināmākie auto industrijas spēlētāji, kuru vidū ir arī Kia ar saviem inovatīvajiem modeļiem EV9 un EV6, kā arī Volvo un Tesla, piedāvā šīs tehnoloģijas savos jaunākajos modeļos.

"Automātiskās drošības sistēmas jeb ADAS ir palīgs jebkuram autovadītājam, tā kā sniedz ļoti daudz priekšrocību. Īpaši var izcelt frontālās sadursmes novēršanu un braukšanas joslas saglabāšanu. Taču, lai gan šīs funkcijas reāli uzlabo drošību, par braucienu joprojām pilnībā atbildīgs ir pats vadītājs, tāpēc palīgsistēmas tieši tā arī vajadzētu uztvert – kā vērtīgus palīgus," uzsver žurnāla Profi Latvija redaktors Guntars Pulss.

Uz ko palīgsistēmas ir spējīgas

Kia patentētā DriveWise sistēma jau šobrīd ļauj izbaudīt daļējas pašbraukšanas priekšrocības. Arī konkurenti nesnauž. Volvo izstrādājis IntelliSafe asistentu, savukārt Tesla lepojas ar Autopilot. Šo tehnoloģiju mērķis ir rūpēties, lai gan transportlīdzeklis, gan vadītāja būtu drošībā.

Kā palīgsistēmas ikdienā rūpējas par cilvēku? Tās palīdz, brīdina un dažkārt iejaucas, lai novērstu vadītāja kļūdas. Piemēram, kāds asistents spēj novērst frontālo sadursmi, un, lai pamanītu šķēršļus automašīnas priekšā, izmanto radarus un kameras. Tāpat asistenti spēj noturēt auto konkrētā joslā – ja tā sāk braukt uz ceļa malu, automašīna pati uzmanīgi novirzās atpakaļ. Šīs tehnoloģijas, kas ir iekļautas jaunajos Kia EV9 un EV6, kā arī dažos citos Kia modeļos, ļauj automobilim sarežģītās situācijās reaģēt ātrāk, nekā to spētu izdarīt vadītājs.

Kia patentētās DriveWise palīgsistēmas ir apliecinājums zīmola apņēmībai gādāt par drošību un braucēju ērtībām. Tās ir izstrādātas, lai palīdzētu vadītājiem orientēties dažādās situācijās – gan, īsā maršrutā pa pilsētu, gan ilgā braucienā pa lielceļu. DriveWise komplekts ietver ne tikai iepriekšminētās drošības sistēmas, bet arī asistentu sadursmes novēršanai aklajās zonās. Šī sistēma uzrauga aklās zonas un sānskata spogulī vizuāli brīdina, ja tajās iekļūst cits transportlīdzeklis. Ja pastāv sadursmes risks, sistēma pati nobremzē vai pagriežas.

Papildus šīm funkcijām DriveWise komplektā ietilpst arī tāda tehnoloģija kā aizmugures šķērsvirziena sadursmes novēršanas sistēma (RCCA). Tā brīdina, ja, braucot atpakaļgaitā no stāvvietas vai iebrauktuves, jūsu auto trajektoriju šķērso cits transportlīdzeklis vai gājēji. Ja pastāv sadursmes risks, sistēma pati aptur automobili. Brīdī, kad vadītājs līkumu ir izbraucis, auto pats atjauno iepriekšējo ātrumu.

Vēl viena nozīmīga funkcija ir viedā kruīza kontrole. Tā, pamatojoties uz navigāciju, pirms iebraukšanas līkumā samazina ātrumu, lai manevru varētu veikt droši. Sistēmai pa spēkam ir arī mašīnmācīšanās, un tā var atdarināt jūsu braukšanas stilu.

Kur ir klupšanas akmens

Tesla kompānijas vadītājs Īlons Masks apgalvo – "ja ir ieslēgts autopilots, iespējamība iekļūt avārijā ir par 50% mazāka". Tas apliecina drošības sistēmu efektivitāti, tomēr aplami priekšstati kropļo izpratni par šīm sistēmām, kas bieži noved pie nepietiekamas vai nepareizas to izmantošanas. Tāpēc ir ļoti svarīgi izgaisināt šos mītus.

Ļoti izplatīti maldi ir tas, ka palīgsistēmas padara transportlīdzekli pilnībā autonomu. Patiesībā, neraugoties uz to attīstību, šie asistenti labākajā gadījumā ir daļēji autonomi. To mērķis ir palīdzēt vadītājam, nevis viņu aizstāt. Tāpēc vadītājs nedrīkst pārmērīgi paļauties uz šīm tehnoloģijām, pieņemot, ka tās ir nevainojamas un nekad nekļūdās. Šādas iedomas ir nepareizas un apdraud veselīgu sinerģiju starp cilvēku un automašīnu.

"Diemžēl cilvēkiem par šīm sistēmām mēdz būt aplami priekšstati, kas noved pie nepareizas izmantošanas. Ir ļoti svarīgi, lai autobraucēji izprastu ne tikai šo asistentu iespējas, bet arī ierobežojumus. Galvenais ir atcerēties – palīgsistēmas pastāv tāpēc, lai jums palīdzētu, nevis lai jūs aizstātu. Pareizi lietotas, tās ievērojami uzlabos jūsu drošību," skaidro Gundars.

Kas būs tālāk

Ir acīmredzams, ka vadītāja asistentu tirgus paplašinās. "Galu galā tas novedīs pie jauniem uzņēmējdarbības modeļiem – vai tā būtu datu monetizācija, vai tās būs funkcijas, kas būs pieejamas par maksu," prognozē Continental AG grupas prezidents Ziemeļamerikā Džefrijs Klejs. Kā šo tehnoloģiju attīstība ietekmēs nozari kopumā? Jauns regulējums, pilnvērtīgāka autovadītāju uzvedības izpratne un pat pārmaiņas apdrošināšanas biznesā – un šie ir tikai daži potenciālie scenārija virzieni.

Kāda ir palīgsistēmu nākotne? Līdz ar mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās attīstību gaidāms, ka nākotnē tās būs vēl prasmīgākas, atsaucīgākas un proaktīvākas. Vai tas nozīmē pašbraucošu auto ēras sākumu? Nu, domājams, autovadītāja loma pakāpeniski samazināsies.

Efektīva automobiļa drošības tehnoloģiju izmantošana ļauj auto potenciālam uzplaukt pilnībā. Šīs tehnoloģijas ir kā vēl viens acu pāris, kurš nepaguris stāv jūsu drošības sardzē. Tādi zīmoli kā Kia demonstrē teicamus panākumus, paplašinot savu auto iespēju robežas. Tomēr ir svarīgi vēlreiz un vēlreiz sev atgādināt – tehnoloģijas ir instruments, kas papildina, nevis aizstāj cilvēku. Tieši sinerģija starp tehnoloģijām un atbildīgu to lietošanu ļauj ticēt, ka nākotnes satiksmē drošība būs nevis problēma, bet gan norma.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 04.05.2024 Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄! Latvia Tours
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība. | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,


1st-studio.com
,


Europcar
,


Park Hotel Latgola semināru telpas
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78755689sec.