Kā aizvadīts 2023. gads Daugavas muzejā?

Izaicinājumu un piedzīvojumu pilns ir bijis šis gads Daugavas muzejā. Atskatoties uz šajā gadā padarīto, ir tiešām liels gandarījums un prieks. Gada garumā norisinājās daudz un dažādas radošās aktivitātes, kas priecēja jūs un mūs pašus.

Gadu iesākām ar māla veidošanas darbnīcu mākslinieces Madaras Peisenieces pavadībā, kur lieliem un maziem bija iespēja izveidot savu drošo māju. Vasaras sākumā atsākām seno prasmju darbnīcu ciklu. Pirmajā darbnīcā Latvijas Biškopības biedrības padomes priekšsēdētājs Juris Šteiselis iepazīstināja ar meža dravniecību, savukārt Vienkoču parka meistars Rihards Vidzickis demonstrēja, kā un ar kādiem instrumentiem tiek darināta dore. Otrajā seno prasmju darbnīcā, kas norisinājās vasaras izskaņā, pāris stundu laikā bija iespēja uzmeistarot pašam savas pastalas Agritas Krieviņas–Siliņas vadībā.

Vasarā jau ceturto sezonu notika vēsturiskā Doles muižas ziedu dārza arheoloģiskā izpēte. Muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratora Aivara Siliņa vadītie arheoloģiskie izrakumi ilga 3 nedēļas un tajos piedalījās dažāda vecuma brīvprātīgie no dažādiem Latvijas novadiem.

Augusta sākumā Arta un Karīna Volbetas izstādes “Salas Sakne” ietvaros vadīja cianotipijias radošo darbnīcu. Iepazinām un izmēģinājām cianotipijas tehniku, kas ir viena no senākajām fotogrāfijas kopēšanas metodēm. Veidojām augu un priekšmetu kompozīcijas, kuras saules staru iedarbības rezultātā uz speciāli apstrādātās virsmas atstāja nospiedumus uz auduma maisiņiem. Savukārt šo gadu noslēdzām ar Ziemassvētku sveču liešanas un enģelīšu veidošanas darbnīcu.

Šogad ļoti lielā cieņā gan starp maziem, gan lieliem bija muzejpedagoģiskā spēle “Laivas atslēga”. Spēles mērķis ir iepazīstināt ar Doles salas, Doles muižas vēsturi un zvejnieku dzīvi 19.gs. beigās un 20.gs. sākumā. Kopā gājām arī citās izzinošajās muzejpedagoģiskajās nodarbībās, prieks, ka aktīvi tika izmantota iespēja apmeklēt muzeju projekta “Skolas somas” ietvaros. Kopumā muzeju šogad apmeklēja skolēni no 84 izglītības iestādēm.

Pasākumos tikāmies ļoti lielā pulkā, lielākā kā pagājušo gadā, par to paldies! Lieldienās apmeklētāju skaits pārsniedza 2 tūkstošus! Pavasarī tikāmies muzeju naktī, kurā bija dažādas radošās darbnīcas par un ap putniem. Svinējām arī 130 gadu jubileju vācbaltu ornitologa Oskaru Levis of Menāra grāmatai –  pirmajam putnu noteicējam latviešu valodā. Šai grāmatai un gada putnam - lakstīgalai - par godu sarīkojām arī nelielu ekspresizstādi.
 
Jestri aizvadījām vasaras Saulgriežus, pat centrālā pļava kļuva par šauru šim pasākumam, nākamajā gadā būs jāmeklē lielāki plašumi muzeja teritorijā. Pēc tradicionāliem rituāliem, dančiem un dziesmām, kopā ar kokles skaņām sagaidījām maģisko pusnakti.
Vasarā tikāmies arī sirsnīgajos svētdienu pēcpusdienu koncertos, kuros mūs apbūra čelliste un dziedātāja Madara Fogelmane un koklētāja Zane Sniķere. Madaras koncerts noritēja pilnīgos lietus apstākļos un slapjumā, savukārt, kad koklēja Zane, laiks mūs lutināja. Dzīve ir kontrastiem bagāta!

Skaisti aizvadījām rudeni – Miķeļos ar tirgu, Mārtiņos vilkām laukā maskas no skapja dzīlēm un kopā dziedājām un gājām rotaļās Tirgū mājražotāji un amatnieki, kā arī apmeklētāji no malu malām, visi kā viens priecājās par iespēju atkal satikties un baudīt rudens veltes, burvīgo laiku un mūsu sagatavotās radošās aktivitātes skaistajā Doles muižas parkā. Bija tiešām liels prieks Jūs satikt, tiekamies arī nākamā gada pasākumos!

2023. gads mums pagājis izstāžu zīmē. Līdz vasaras sākumam muzejā bija apskatāma muzeja speciālistu sagatavotā izstāde “No šķiedras līdz kreklam”, kas sniedza priekšstatu par audumu un apģērbu izgatavošanu. Maijā, muzeju naktī, paguvām izveidot arī nelielu ekspresizstādi par godu grāmatai – pirmajam putnu noteicējam latviešu valodā.

Visu vasaru mūsu izstāžu telpas rotāja divu māsu – Karīnas Volbetas un Artas Volbetas – mākslas darbu izstāde “Salas sakne”. Māsu darbi stāstīja par dzīvi Doles dabas parkā, Daugavas aizaugšanu, kaimiņu attiecībām un bērnību, uzaugot unikālā salā. Vasaras vidū Daugavas muzeja parkā atklājām muzeja vēsturnieces Lilitas Vanagas fotoizstādi "Prieks ieraudzīt!", kurā varēja skatīt Doles salas dabas vērtības fotogrāfijās.

Vasaras beigās mūsu muzeja teritoriju apdzīvoja biedrības SUDDEN kūrētās izstādes “Akmens galvas” eksponāti. Izstādes darbus veidoja Vika Eksta, Shady Ladies, Agita Maračkovska, Madara Peiseniece, Andrej Polukord (LT), Krišs Salmanis un Elīna Vītola. Mākslinieki savos darbos izgaismoja Latvijas sabiedrībai aktuālus jautājumus gan ar īpaši izstādei radītiem darbiem, gan izstādot iepriekš radītus darbus.

Ar pieredzējušu speciālistu palīdzību no SIA "Pilsakmens", vasaras vidū muzeja parkā esošais Lēvisu of Menāru piemiņas obelisks tika attīrīts no bioloģiskā apauguma, tagad apmeklētājiem ir iespēja salasīt uz pieminekļa izkalto tekstu.
Septembra sākumā Daugavas muzeja telpās bija iekārtojusies mākslinieces Ritas Brokas izstāde “Dziļūdens”.

Mākslinieces galvenais iedvesmas avots bija tieši dziļais, baisi tumšais un necaurredzamais ūdens klaids Daugavā pie Ikšķiles.

Decembra sākumā izveidojām fotogrāfa Gunāra Bindes apaļajai jubileja veltītu retrospektīvu fotogrāfiju izstādi, kuru veido fotogrāfijas, kas uzņemtas laikā, kad viņš strādāja Doles (Daugavas) vēstures muzejā (1977.-2000. gadu vidum) un piedalījās tā veidotajās ekspedīcijās gar Daugavas krastiem. Pats autors vienmēr izcēlis melnbaltās fotogrāfijas nozīmi – tādēļ arī izstāde veltīta melnbaltajai fotogrāfijai. Savukārt sižetiski jāizceļ G. Bindes uzņemtie, t.s. psiholoģiskie portreti, kuros iemūžināti Daugavas krastu iedzīvotāji. Gunāra Bindes fotonegatīvu un fotogrāfiju kolekcija ir būtiska Daugavas muzeja krājuma sastāvdaļa, kas kopā veido aptuveni piekto daļu no visa Daugavas muzeja 56 316 vienību lielā krājuma. Izstādes autore ir Daugavas muzeja galvenā krājuma glabātāja Laine Juhansone.

Visbeidzot, pavisam nesen - decembra vidū, atklājām izstādi "Nelegālā zveja: Zvejniecības likuma pārkāpšana no 20.gs. sākuma līdz mūsdienām". Izstāde apkopo Daugavas muzeja krājuma priekšmetus, privātkolekciju zvejas rīkus un liecības par maluzvejniecību iekšzemes ūdeņos 20./21.gadsimtā. Izstādes mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību vienam no Latvijas ekonomiskajiem un ekoloģiskajiem resursiem – zivīm, un nelegālajām metodēm, ar kādām šis resurss tiek apdraudēts. Izstādes autore ir Inese Kupšāne, kurators – Aivars Siliņš.

Nākamais gads vairs nav aiz kalniem, par to gan varam izteikt tikai minējumus un gaidas, tomēr viens paliek nemainīgi - Daugavas muzejs turpinās būt jūsu kultūrvieta jebkādos apstākļos. Uz tikšanos nākamajā gadā!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 05.05.2024 Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.55594993sec.