Ilgi gaidīto jumta remontu piedzīvos viena no vecākajām ēkām Tukumā

Tukuma Pils torņa, kas atrodas Brīvības laukumā 19a, jumta seguma un konstrukciju atjaunošanas darbu dēļ izstāde “Hercogistes laikazīmes Tukumā” apskatāma vēl tikai līdz 2023. gada 30. aprīlim. Sākot no 3. maija apmeklētājiem būs pieejams tikai Tukuma Pils torņa 1. stāvs ar ekspozīciju “Savējo stāsti, ne svešo”, kurā akcentēts novadnieka Imanta Ziedoņa mantojums dzejā un atsevišķos artefaktos.

Izstāde “Hercogistes laikazīmes Tukumā” veltīta trim kultūrvēsturiski nozīmīgākajiem objektiem Tukuma pilsētas centrā: virspilskunga rezidencei Tukuma mūra pilī, Sv. Trīsvienības Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas iekārtai un 1758. gadā būvētajai Vecās aptiekas ēkai, kur darbojās hercoga ķirurgs Johans Gotlobs Groške. No visām šīm ēkām tikai dievnams joprojām pilda sākotnējo funkciju. No mūra pils pārbūvētā veidā saglabājies tikai Tukuma Pils tornis, kur tagad atrodas pilsētas vēsturei veltītais muzejs. Vecās aptiekas nams ir zaudējis kādreizējo spožumu, bet tas ir kļuvis par populārāko mākslas telpu pilsētā, jo tajā mājo Mākslas galerija “Durvis”.

Izstādē vēl līdz 30. aprīlim ir apskatāmi īpaši vērtīgi artefakti no Tukuma muzeja, Rundāles pils un Bauskas pils krājumiem. Izstādes lielākais eksponāts ir Tukuma baznīcas pulksteņa mehānisms, kas tuvplānā nekad iepriekš nav bijis apskatāms, jo parasti glabājas Rundāles pils muzeja krātuvēs. Izstādes vērtīgākie priekšmeti – 17. gadsimta amatnieka darināts galdiņš un manierisma stila kroņlukturis, un 18. gadsimta alvas kristāmbļoda – raksturo baznīcas interjeru, kāds tas bija pirms lielajām pārbūvēm teju 200 gadus senā pagātnē. Savukārt restaurētās 18. gadsimta mēbeles, tostarp sekretārs, vedina iztēloties Vecās aptiekas gaisotni, kurā ikdienu vadīja viena no ietekmīgākajām Tukuma dzimtām.

Atzīmējot Tukuma 770. gadadienu, muzejs ir izstādījis arī 1253. gada Kursas līguma norakstu, kas parasti glabājas Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīvā. Norakstu un arī vairāku izstādē redzamo akvareļu autors ir izcilais etnogrāfs un arhīvists Johans Kristofs Broce.

Tukuma muzejs atvainojas saviem apmeklētājiem, ka ir spiests izstādi slēgt pirms plānotā laika. Diemžēl 1990. gadā uzklātais dakstiņu jumta segums ir tik sliktā stāvoklī, ka ietekmē arī pašu ēku. Māla dakstiņi ir noslāņojušies, ir saplīsuši, kā rezultātā zem jumta seguma pastiprināti uzkrājas mitrums. Tas ir bojājis koka konstrukcijas. Tukuma novada pašvaldība ir piešķīrusi finansējumu. Darbus veiks  SIA “Pretpils”, kam ir pieredze būvdarbu veikšanā Firkspedvālē un Dundagas pilī. Būvuzraudzību veiks A/S “Būvuzņēmums  Restaurators”, autoruzraudzību – SIA “Arhitektes I. Caunītes birojs”.

Plānots atjaunot jumta segumu un jumta konstrukcijas, saglabājot vēsturiskās substances, un nodrošināt jumta konstrukciju normatīvo nestspēju. Darbu laikā notiks fasāžu augšdaļas – dzegas sanācija un erodējušo posmu atjaunošana – un jumta seguma ieklāšanu ar māla dakstiņiem.

Tukuma Pils torņa darba laiks vasaras sezonā, no 20. aprīļa līdz 20. oktobrim, ir šāds: no otrdienas līdz sestdienai no plkst. 10.00 līdz plkst. 17.00, svētdienās no plkst. 11.00 līdz plkst. 16.00.

Tukuma Pils tornis

Alfrēds Moseičuks, vadītājs

A.: Brīvības laukums 19a, Tukums

T.: +37125622131

E.: [email protected]

M.: http://www.tukumamuzejs.lv/lv/pils-tornis

F.: https://www.facebook.com/pilstornis/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.96134996sec.