Tukuma muzeja pasākumi un izstādes augustā un septembrī

Durbes pils pagalmā viesosies Latvijas kurtu un kursinga klubs

12. augustā dienas garumā Durbes pils pagalmā notiks Latvijas kurtu un kursinga kluba čempionāts. Iespēja ikvienam vērot pasākuma norisi bez maksas. Durbes pils vēsturiskā interjera un izstāžu apskate ar muzeja biļeti.

Latvijas kurtu un kursinga klubs ir Latvijas kinoloģiskās federācijas biedrs un lielākais kurtu klubs Baltijā. Kluba pirmsākumi meklējami 1978. gadā ar 2 suņu šķirnēm: Krievu vēja suns un Afgāņu kurts. Šobrīd klubu pārstāv dažādu šķirņu suņi: Afgāņu kurts, Saluki, Krievu vēja suns, Īru vilku suns, Skotu dīrhaunds, Grejhaunds, Vipets, Levretes, Čirneko dell’Etna un Faraonsuns. Ik gadu klubs organizē 5 specializētas šķirņu izstādes, kur tiesneši ir Pasaules slaveni audzētāji un katru vasaru notiek Baltijā lielākā kurtu izstāde ar titulu “Baltijas kurts” piešķiršanu.

Informācija: 26305946, 25721502 [email protected]. Adrese: M. Parka iela 7, Tukums.

Vizuālās mākslas pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kursi

No 14. līdz 18. augustam Tukuma Mākslas muzejā norisināsies vizuālās mākslas pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kursi “Mozaīkas mākslas un dizaina principu pielietojums mūsdienu vizuālās mākslas pedagoģijā un radošuma attīstīšanā”.

Pedagoģes un mākslinieces Daces Runčas vadībā kursu dalībnieki pilnveidos zināšanas par mozaīkas principu izmantošanu radošajos darbos un apgūto paņēmienu integrēšanas iespējām vizuālās mākslas stundās un ārpusstundu nodarbībās. Programmas ietvaros tiks veidoti radošie darbi, sākot no idejas un skices līdz gatavam objektam mozaīkas tehnikā.

Informācija: 25494677, [email protected]. Adrese: Harmonijas iela 7, Tukumā. www.tukumamuzejs.lv

Marutas Raudes personālizstāde

19. augustā 13.00 Mākslas galerijā “Durvis” Marutas Raudes gleznu un porcelāna izstādes “Rudens kolekcija” atklāšana. Izstāde līdz 27. septembrim.

Informācija: 28391437, [email protected]. Adrese: Brīvības laukumā 21, Tukumā. Plašāk: www.tukumamuzejs.lv

Pasaku svētki

2. septembrī 13.00 Džūkstes Pasaku muzejā Pasaku svētki. Apgūt jaunas prasmes un dzīvesgudrības, visai ģimenei kopā piedaloties atjautīgos un izzinošos uzdevumos, jauno mācību gadu uzsākot. Tā ir jaunā mācību gada pirmā diena, kurā atraktīvā veidā iespēja uzzināt par skolotāja, folklorista Ansa Lerha-Puškaiša (1859-1903) pasakām un to nozīmi.

Pasaku svētki ir diena, kad gan maziem, gan lieliem ir iespēja pabūt kopā un mācīties ne vien no pasakām, bet arī vienam no otra. Apmeklētājus sagaidīs vairāk nekā atjautīgi uzdevumi un radošas nodarbības, kur caur A.Lerha-Puškaiša apkopotajām pasakām iespēja iepazīt dažādus putnus.

Dalība ar muzeja biļete pasākumā 3,00 EURO, pirmsskolas vecuma bērniem - bezmaksas. Informācija: 26513314, [email protected]. Adrese: Džūkstes pagasts, Lanciņu skola, Tukuma novadā. www.tukumamuzejs.lv.

Tēva diena

10. septembrī 12.00 Džūkstes Pasaku muzejā notiks pasākums ģimenēm “Tēva diena”.  Orientēšanās sacensības un radošās darbnīcas tēviem ar bērniem, kur nepieciešams tēva padoms, prasmes, iemaņas un gudrība.

Tēva diena ir starptautiska mēroga svētki, ko Latvijā oficiāli atzīmē kopš 2010. gada. Šie svētki tiek svinēti par godu tēviem, tādējādi atzīmējot viņu nozīmīgo lomu ģimenē, ieguldījumu bērnu audzināšanā, stiprinot tēvu un bērnu saites.

Dalība ar muzeja biļeti pasākumā 3,00 EIRO, pirmsskolas vecuma bērniem - bezmaksas. Informācija: 26513314, [email protected]. Adrese: Džūkstes pagasts, Lanciņu skola, Tukuma novadā. www.tukumamuzejs.lv.

IZSTĀDES

Izstāde “Tukumnieki Dziesmu un Deju svētkiem”

No 22. jūnija līdz 30. septembrim. Tukuma Audēju darbnīcā izstāde “Tukumnieki Dziesmu un Deju svētkiem”.

Tukuma novada tautastērpus pētījušas un darinājušas TLMS “Durbe” audējas, nodrošinot tradicionālo aušanas prasmju uzturēšanu un pārnesi no paaudzes paaudzē. Piecdesmit darbības gadu laikā Tukuma audējas, tostarp Tautas daiļamata meistares, ir centušās izprast novada savdabīgo kultūrtelpu, kurā gadsimtu gaitā savijušās lokālās – zemgaliskās, kursiskās, lībiskās – un eiropeiskās tradīcijas, atrast un attīstīt sava novada identitātes zīmes.

Izstāde piedāvā īso stāstu par tautastērpu kā individuālās pašapziņas un novada kolektīvās identitātes izpausmes formu, pievēršot uzmanību gan TLMS “Durbe” darinājumiem, gan vēsturiskajām tautastērpa variācijām. Izstādes apmeklētājiem dota iespēja piedalīties aktivitātē “Saliec tautastērpu!”, vērot aušanas procesu un pašiem iesēsties stellēs, lai izjustu radīšanas prieku.

Informācija: 25622267, [email protected]. Adrese: Tidaholmas ielā 3, Tukumā. www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “Daba un gadījums Anša Artuma gleznās”

No 1. jūlija līdz 24. septembrim “Daba un gadījums Anša Artuma gleznās”.

Šogad svinam 115 gadu jubileju vienam no Tukuma zināmākajiem gleznotājiem - Ansim Artumam. Viens no Anša Artuma iemīļotiem teicieniem ir: “Es gleznoju to, ko dod daba un gadījums”. Daba tverta neskaitāmajos mākslinieka pavasara ziedošo dārzu, vasaras pilnbrieda, rudens ziedu vai ziemas kailo koku zaru gleznojumos Tukumā un apkārtnē. Gadījums mākslinieka daiļradē atradis paliekošu vietu nejaušu motīvu veidā - kādā necilā dārza stūrītī vai pļavas ziedu pušķī, kur katra puķīte pavisam netīšām atradusi savu vietu arvien jaunos krāsu salikumos.

Izstādē eksponēti mākslinieka darbi no Tukuma muzeja mākslas krājuma, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, Zuzānu kolekcijas (Mākslas centrs “Zuzeum”) un privātkolekcijām.

Informācija: 25494677, [email protected]. Adrese: Harmonijas iela 7, Tukumā. www.tukumamuzejs.lv

Kārļa Siliņa gleznu un Rutas Linītes tekstilmākslas izstāde

No 8. jūlija līdz 17. augustam Mākslas galerijā “Durvis” Kārļa Siliņa gleznu un Rutas Linītes tekstilmākslas izstāde “KOPĀ”.

Kārlim Siliņam glezniecība ir mīlestība un dzīvesveids. Jūra ir tuva ne tikai gleznās, viņš pats ir daudz arī burājis, jūra mākslinieku saista ar savu plašumu un vienreizību. Patīk ziedi, ainava, stilizēta forma, figurālas kompozīcijas un spēle ar krāsām.

Rutai Linītei tekstilmāksla ir profesionāls hobijs, ikdiena vairāk saistīta ar grafikas dizainu, radošajos darbos dominē melnbaltā grafika un kontrasts. Mīl nepārtraukti darboties un veidot sev tīkamu vidi apkārt.

Informācija: 28391437, [email protected]. Adrese: Brīvības laukumā 21, Tukumā. Plašāk: www.tukumamuzejs.lv

Kārlim Ieviņam – 135

Līdz 27. augustam Džūkstes Pasaku muzejā izstāde “Kārlim Ieviņam – 135”.

Kārlis Ieviņš (īstajā vārdā Kārlis Viktors Paķulis) - rakstnieks, dzejnieks, dramaturgs, gleznotājs, mūziķis, vijolnieks un vijoļbūvnieks. Dzimis namdara ģimenē Džūkstes pagasta “Ieviņās” (1888-1977). Mācījies Džūkstes pamatskolā. Pašmācības ceļā nolicis eksāmenus un ieguvis tautas skolotāja tiesības. No 1940. gada pastāvīgi dzīvojis Zviedrijā, kur pievērsies glezniecībai un vijoļu būvei. 2022. gada rudenī Tukuma muzejs saņēma brīnišķīgu dāvinājumu no Ingas Tormanes - vairākas Kārļa Ieviņa gleznas, izdevumus ar viņa sacerējumiem un viņa darinātu vijoli. Izstāde no 8. marta.

Informācija: 26513314, [email protected]. Adrese: Džūkstes pagasts, Lanciņu skola, Tukuma novadā. www.tukumamuzejs.lv.

Zili baltās pasaules valdzinājums. Angļu dekolētais fajanss Latvijas muzejos un privātkolekcijās

Līdz 2024. gada 31. martam Durbes pilīs otrajā stāvā skatāmā izstāde “Zili baltās pasaules valdzinājums”, kurā apkopoti Latvijas muzejos un privātkolekcijās esošie 18. -20. gs. angļu dekolētā fajansa paraugi no 13 Latvijas muzejiem un 2 privātkolekcijām - Daiņa Bruģa kolekcijas Bauskā, Agritas Tipānes kolekcijas Rīgā. Izstādes autori ir mākslas zinātnieki Ina Līne un Dainis Bruģis.

Izstāde sniedz ieskatu nozīmīgā lietišķi dekoratīvās mākslas jomā - 18. gadsimtā Anglijā atklāto un ražošanā ieviesto keramikas trauku dekorēšanas paņēmienu ar mehāniski pārnesta attēla (dekola) palīdzību, kas ļāva ātrāk un lētāk radīt greznus un vizuāli pievilcīgus traukus, nodrošinot angļu fajansa ražošanai nepieredzētu uzplaukumu.

Izstāde apmeklētājiem sniedz bagātīgu informatīvo materiālu par nozares attīstību, dekolēšanas tehnikām, izmantotajām krāsām, ražotāju zīmju skaidrojumu. Ekspozīcijā pārstāvēta pārsteidzoša dekoru un dekolētā fajansa trauku daudzveidība.

Informācija: 26305946, 25721502 [email protected]. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. Plašāk: www.tukumamuzejs.lv

Tukuma muzeja 85 gadu jubilejas izstāde “ARTEFACTUM”

Durbes pils otrajā stāvā apskatāma Tukuma muzeja 85 gadu jubilejai veltītā mainīgā izstāde “ARTEFACTUM”, kas papildināta jau ceturto reizi.

Dinamiski mainīgā izstāde “Artefactum”, cikliski atjaunojoties, piedāvā iespēju skatīt daudzveidīgus arheoloģijas, tautas daiļrades un mākslas artefaktus no muzeja krājumiem. Tukuma muzeja krājumā pašlaik iekļauti 960 vērtīgi mākslas darbi.

Izstādē izcelti cilvēka darinātie priekšmeti un muzeja kolekcijas ar īpašu māksliniecisku, vēsturisku, zinātnisku vai simbolisku vērtību. Pašlaik apskatāma dinamiski mainīgā izstāde “Artefactum IV” - skatītāji tiek iepazīstināti ar Vilhelma Purvīša (1872–1945) gleznām, latviešu arhitektes, dizaineres, par modernisma romantiķi sauktās, Martas Staņas (1913-1972) dizainētām mēbelēm, tēlnieka Burkarda Dzeņa (1879 -1966) darbu un daiļamata meistaru veikumu.

Informācija: 26305946, 25721502 [email protected]. Adrese: M. Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

ĪPAŠAIS PIEDĀVĀJUMS

Radošā apdrukas darbnīca “Vasaras raibumi”

10. augustā no plkst. 11.00 līdz plkst. 13.00 Tukuma Audēju darbnīcā bērni un pieaugušie aicināti uz vasaras radošo darbnīcu “Vasaras raibumi”.

Apskatot aktuālo izstādi un iedvesmojoties no tur redzamā, būs iespēja apdrukāt sevis izvēlētu audumu - apģērbu vai maisiņu – un radīt savu individuālo un neatkārtojamo dizainu. Izmantosim audumu krāsu vai kodinātāju un jau sagatavotus trafaretus, kokvilnas mežģīnes un dabas augu lapas.

Līdzi jāņem T – krekls vai kāds cits apģērbs vai maisiņš no gluda auduma, kuru vēlas apdrukāt. Iesakām ņemt līdzi arī pašu atrastās dabā atrodamās augu lapas, kuras izmantot apdrukas procesā.

Dalības maksa: 4.00 EUR no personas. Pieteikšanās un informācija: 25622267, [email protected]. Adrese: Tidaholmas ielā 3, Tukumā. www.tukumamuzejs.lv

Akcija “Apceļo Latvijas pilis un muižas 2023”

No 1. jūnija līdz 28. oktobrim visā Latvijā norisinās akcija “Apceļo Latvijas pilis un muižas 2023”, kurā piedalās arī Durbes pils un Tukuma Pils tornis.

Akcijas mērķis ir Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma – muižu, piļu un parku - vērtību apzināšana un popularizēšana, iesaistot ceļotājus aktīvā Latvijas vēsturisko zemju apceļošanā, akcentējot saglabātā kultūras mantojuma vēsturisko vērtību un vietējā tūrisma daudzveidīgumu, unikalitāti un veicinot objektu atpazīstamību, iepazīšanu un to izzināšanu. Apceļošanas akcijas ietvaros interesentiem ir iespēja apmeklēt Latvijas muižas un pilis, veikt dažāda veida uzdevumus un aktivitātes, laimēt balvas.

Plašāka informācija par akciju - uz vietas objektos vai www.pilis.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 30.04.2024 NBS orķestra DŽEZA DIENA Tukumā Tukuma TIC
30. aprīlī plkst. 19.00 Tukuma pilsētas Kultūras namā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra “Džeza dienas koncerts”. Ieeja bez | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.50508881sec.