Plašu ievērību guvusī Tukuma muzeja izstāde atgriežas no Francijas un būs skatāma Latvijā

2023. gada 3. novembrī 14.00 Durbes pilī (M. Parka ielā 7, Tukumā) atklās Tukuma muzeja izstādi “Sibīrijas vēstules”, kuras angļu un franču valodas versija bija skatāma Francijā. Paralēli aktīvam izstādes darbam Latvijā, tiek organizēti profesionālās pilnveides kursi par trauslo vēstuļu saglabāšanu un gatavots pieteikums vēstuļu popularizēšanai starptautiskā mērogā.

Izstāde “Sibīrijas vēstules” izceļ gan bērza tāss simbolisko nozīmi, gan vēstuļu rakstīšanas fenomenu kā garīguma praktizēšanas veidu nebrīves apstākļos Gulaga nometnēs un nometinājuma vietās Sibīrijā (1941-1965). Šīs vēstules bija vienīgā trauslā saikne starp tuviniekiem dzimtenē un izsūtījuma vietās Krievijā. Vēlāk, pēc Otrā pasaules kara, kad papīrs bija pieejams, vēstules uz bērza tāss tuviniekiem un draugiem ieguva īpašu simbolisku nozīmi.

Izstādē Durbes pilī skatāms bagātīgs informatīvais materiāls, kā arī vēstuļu autoriem piederējušie priekšmeti, ko deponējuši 11 Latvijas muzeji. Deportēto cilvēku personiskās lietas - pieraksti, trauki, apģērba elementi, rokdarbi un citi priekšmeti - palīdzēs iepazīt traģiskos likteņstāstus. Eksponātu vidū ir Vihorevkā darināts foto albums, Ērika Apaļā dienasgrāmata par deportācijas laiku Omskas apgabalā no 1949. gada 25. marta līdz 1956. gada 17. novembrim, kā arī latviešu dzejniekam Aleksandram Pelēcim piederoša neliela koka kastīte - čemodāns. Izstādi papildina kuratores Agritas Ozolas 2023. gadā sagatavotā grāmata “Sibīrijas vēstules”, kurā ir gan vēstuļu teksti oriģinālvalodās un tulkojumā, gan vēstuļu autoru likteņstāsti un vēsturiskas fotogrāfijas.

Tukuma muzejs, sadarbībā ar citiem Sibīrijas vēstuļu glabātājiem, aktīvi nodarbojas ar vēstuļu popularizēšanu starptautiskā mērogā. Šovasar izstāde “Sibīrijas vēstules” bija apskatāma Francijā. Strasbūras universitātes nacionālajā bibliotēkā izstāde kļuva par vienu no galvenajiem Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejas šīs vasaras kultūras notikumiem, bet septembrī izstāde noslēdzās ar starptautisku konferenci. Savukārt Marcevol priorijā izstāde pievilināja interesentus ar vairākiem latviskiem kultūras notikumiem.

Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss ir iekļautas UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā, bet šobrīd kopā ar kolēģiem no Lietuvas un Polijas, tiek gatavots pieteikums vēstuļu iekļaušanai starptautiskajā reģistrā. Tukuma muzejs ir nominācijas pieteicējs un kā reģionālais muzejs ir uzņēmies vadošo lomu.

Savukārt 3. novembrī plkst. 11.00, pirms izstādes atklāšanas pasākuma, Tukuma muzejs sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu organizē profesionālās pilnveides kursus “Vēstules uz bērza tāss: saglabāšanas un eksponēšanas specifika”, lai paaugstinātu Latvijas muzeju krājuma glabātāju, restauratoru, mākslinieku, izstāžu iekārtotāju un citu darbinieku kompetences, kas saistītas ar tādu krājuma priekšmetu glabāšanu, konservāciju, eksponēšanu, kas izgatavoti no dabas materiāliem un ir jūtīgi pret klimata izmaiņām.

Ieeja izstādes atklāšanas pasākumā - bezmaksas. Uz pasākumu aicināti Sibīrijā rakstīto vēstuļu uz bērza tāss autori un adresāti vai viņu radinieki, kas uzticējuši svētules muzejiem, kā arī muzeju, bibliotēku darbinieki, skolotāji un vēstures interesenti.

Izstāde apskatāma no 2023. gada 3. novembra līdz 2024. gada 3. novembrim.

Izstādi atbalsta Tukuma novada pašvaldība, Lietuvas Okupāciju un Brīvības cīņu muzejs, kā arī Latvijas Nacionālā bibliotēka un Strasbūras nacionālā universitātes bibliotēka. Tā tapusi sadarbībā ar Latvijas pastāvīgo pārstāvniecību Eiropas Padomē, LR Vēstniecību Francijā, biedrību Association Les Amis de l’Esparrou (Francija) un “VIA ARS” (Latvija). Pateicoties VKKF atbalstam, izstādes dizaina koncepciju sagatavojusi SIA “RADADARA” māksliniece Tatjana Raičiņeca.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48972821sec.