Tukuma muzejs strādā pie jauna pētniecības projekta par Tukuma keramiku

Tukuma muzejs uzsācis īstenot pētniecības projektu – “Katalogs “Tukuma keramika””. Tā ietvaros paredzēts padziļināti pētīt podniecības vēsturi, īpaši izceļot Tukuma meistaru darbību 20. gadsimtā, lai sagatavotu katalogu.

Pētniecības apjoms ir gana plašs. Tukuma muzeja keramikas kolekcijā vien ir ap 400 priekšmetu. Tās kodolu veido Jāņa Krieva (1886–1948) un viņa darba turpinātāju, tostarp Tautas daiļamata meistaru darbi, no kuriem daļa šobrīd apskatāma izstādē “ARTEFACTUM” Durbes pilī Tukumā. Aptuveni tikpat liela Tukuma keramikas kolekcija ir Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kas tikko atzīmēja 100. gadadienu.

Tā kā Tukuma keramiķu darinājumi ir plaši pārstāvēti ne tikai Tukuma muzejā, bet arī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā un vairākos citos Latvijas muzejos, projekta dalībnieki sadarbībā ar citu muzeju speciālistiem, krājumu glabātājiem, mākslas zinātniekiem un praktizējošiem keramiķiem cenšas identificēt tieši tukumnieku darinājumus un izvērtēt tos Latvijas keramikas tradīcijas kontekstā. Šī gada 29. janvārī projekta dalībnieki iepazinās ar Jāņa Krieva podniecības darinājumiem Latvijas Nacionālajā Vēstures muzejā.

Tukuma muzejs aicina muzeju darbiniekus, pētniekus un praktizējošus keramiķus uz sadarbību, lai labāk apjaustu keramikas mantojumu un tā nozīmi mūsdienu kultūrtelpā, lai izceltu īpašās personības un novērtētu viņu ieguldījumu un lai pievērstu sabiedrības uzmanību muzeju krātuvēs esošajām keramikas kolekcijām, kam ir potenciāls iedvesmot jauniem izaicinājumiem.

2024. gada 12. aprīlī Tukumā, Durbes pilī notiks zinātniskā konference “Personību nozīme Latvijas keramikas attīstībā 20. un 21. gadsimtā". Tajā iecerēts pievērst uzmanību Latvijas muzeju krājumos esošajām keramikas kolekcijām un personībām, kas ir šīs kolekcijas veidojuši un veido mūsdienās, kā arī personībām, kas pievērsuši uzmanību podniecības tradīcijām Latvijas reģionos un novērtējuši podnieku devumu.

Projektu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitala fonds un Tukuma novada pašvaldība.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49880004sec.