LATVIJA | Aizkraukle

Likteņdārza Saieta namā -tikšanās ar fonda «Sibīrijas bērni» vadītāju, režisori Dzintru Geku Vasku

Sestdien,  2023. gada 21.oktobrī plkst.13.00 Likteņdārza Saieta namā pēc vasaras pārtraukuma apmeklētāji atkal aicināti uz sarunu ciklu Saieta namā “Tikšanās ar personībām”.

Šoreiz saruna ar dokumentālo filmu  režisori, fonda “Sibīrijas bērni” vadītāju un politiķi Dzintru Geku - Vasku. Diskusiju vadīs viņas mazdēls  Rasmuss Filips Geks.

“Likteņdārzu vienmēr esmu uztvērusi ar tādu garīgu sajūtu. Te aug ābelīte, ko iestādījām manam tēvam, politieslodzītajam - Leopoldam Gūtmanim Parasigam. Vasarās parasti devos uz Sibīriju filmēt un pēc tam manī vienmēr ieplūda tāds spēks un miera sajūta. Līdzīgas sajūtas manī rodas, domājot par Likteņdārzu”, tā Dzintra Geka.

Jau studiju laikā Dzintra Geka debitē kā kinožurnāla Padomju Latvija režisore, tas ir 1978. gada 4. numurs par Ķeguma HES, Doles muzeju, Latvijas keramiku un ērģelnieku Nikolaju Vanadziņu, bet turpmāk filmas top Latvijas televīzijā, viena no pirmajām ir koncertfilma Dzied Olga Pīrāgs (1982).

Pirmo lielāko atzinību gūst Gekas filma Voldemārs un Leontīne (1987), tā saņem Lielā Kristapa žūrijas speciālbalvu, arī Māja lielceļa malā (1989) izpelnās Kristapa medaļu.

Deviņdesmitajos gados Dzintra Geka strādā filmu studijās Mandala un Balti, top vairākas dokumentālās filmas, kopš 1996. gada režisore veidojusi sižetus par kultūras darbiniekiem LTV raidījumam Kultūras parks, bet 90. gadu nogalē uzņēmusi desmit videofilmas ciklā Kinogadsimts Latvijā.

2001. gadā ar filmu Sibīrijas bērni aizsācies cikls, kurā pašlaik ietilpst jau sešas filmas (viena no tām – četrsēriju Sibīrijas dienasgrāmatas), cikla pirmā filma devusi nosaukumu arī Dzintras Gekas filmu studijai – “Sibīrijas bērni”.

Kopš sācies karš Ukrainā, Dzintra Geka Vaska vairs nedodas uz Sibīriju:

“Uz Sibīriju braukt pēdējos gados palika arvien izaicinošāk- mums visur sekoja čeka. Karš Ukrainā šo iespēju braukt nogrieza pilnībā. Pie tam, balsojot Rīgas domē par Uzvaras pieminekļa nogāšanu, esmu nokļuvusi “melnajā sarakstā” – es turp doties vairs nevarēšu nekad. Taču tieši šis karš manas filmas padarījis aktuālākas un pieprasītas- par tām interesējas daudzas vēstniecības” , uzver Geka.

Par Likteņdārza Saieta namu

2022.gada 18.augustā atklātais Saieta nams ir viens no centrālajiem objektiem Likteņdārzā un tas ir jauns kultūras un sabiedriskās dzīves centrs visā Aizkraukles novadā Projekta autors ir arhitekts Andris Kronbergs un SIA “Arhis  Arhitekti”. Ēka telpiski veidota kā kalns vai tilta aizsākums, simboliski atainojot Likteņdārza ideju – no pagātnes uz nākotni.

Līdz ar Saieta nama uzbūvēšanu īstenojies Kokneses fonda sen lolots mērķis – radīt modernu un arhitektoniski augstvērtīgu celtni, kas dod iespēju Likteņdārzam darboties visu gadu.

Ieeja pasākumā par ziedojumiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.53135586sec.