LATVIJA | Aizkraukle

Eposa «Lāčplēsis» gaismas uzveduma Likteņdārzā

Režisors Kārlis Anitens un šī gada “Spēlmaņu nakts” nominants gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš strādā pie Andreja Pumpura eposa “Lāčplēsis” gaismas uzveduma veidošanas Likteņdārzā, kas būs līdz šim vērienīgākā gaismas izrāde Latvijā. Multimediālā izrāde Likteņdārzā notiks valsts svētku laikā no 10. līdz 19. novembrim. Gaismas uzveduma “Lāčplēsis” uzbūve jau sākusies un no 2023. gada 6. novembra līdz 21. novembrim Likteņdārza teritorija atvērta tikai pasākuma norises laikā.

Valsts svētku laikā dienas tumšajās stundās ikviens aicināts uz vērienīgu izrādi, kurā pastaigas formā, sadarbojoties dabai ar gaismu, skaņu, mūziku, video, scenogrāfiju un aktiermākslu, 17 epizodēs varēs izdzīvot Andreja Pumpura vareno eposu. Gaismas uzvedums ir specifiska teātra mākslas forma, kas iestudēto darbu paredz vērot, dodoties pastaigā jeb izrādes maršrutā divu kilometru garumā, tādējādi nonākot notikumu epicentrā un pašam kļūstot par izrādes dalībnieku. Izrādes ilgums, ieskaitot, pārvietošanos no epizodes uz epizodi – viena stunda 24 minūtes. Gaismas uzvedumā kopā ar apmeklētāju vienā veselumā savijas arī pārējie spēles dalībnieki – gaismu un skaņu režija, mūzika, aktieru balsis un apkārtējā vide. Biļetes uz pasākumu pieejamas “Biļešu paradīzes” interneta vietnē un tirdzniecības vietās visā Latvijā.

 “Tautai visos laikos bija, ir un būs nepieciešams varonis. Taču varonim ir nepieciešama arī vienota un uzticama tauta – to šodiena ir parādījusi visai pasaulei. Lāčplēsis ir mūsu tautas gara koncentrēts gaismas stars. Pirms mūsdienās saucam pēc Lāčplēša, jāapzinās, cik katrā no mums ir viņa līdzgaitnieku gara spēka – cik manī ir Laimdotas, Kokneša, Spīdalas, Kangara, Kaupas, Staburadzes, Burtnieka, Lielvārža, Aizkraukļa, Pērkona, Raganas un, cik viegli vai neiespējami mani ir uzpirkt svešzemju Diterihiem un bīskapiem. Ar režijas, gaismas, mūzikas, scenogrāfijas un tehnoloģiju palīdzību katrs apmeklētājs izrādē nonāks līdzās Lāčplēsim, lai kopā ar viņu iepazītu varoņa līdzgaitniekus ceļā uz tautas brīvības ideāliem,” tā par eposa uzvedumu stāsta režisors Kārlis Anitens. Likteņdārza izraudzīšanās par iestudējuma norises vietu uzveduma autoriem šķiet pašsaprotama, jo šī vieta ir emocionāli piesātināta ar latviešu tautas brīvības pieredzi, turklāt daļa no Pumpura eposa norisinās Kokneses apkaimē.

Uzveduma radošais kodols ir režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, kuri kopā jau realizējuši vairākas multimediālas izrādes, tostarp 2020. gada iespaidīgāko gaismas uzvedumu Latvijā “Teiksma par gaismas bruņinieku”. “Lāčplēša” veidošanā mākslinieki savā komandā pulcējuši arī citus radošos spēkus. Uzvedumam nepieciešamo oriģinālmūziku un īpašā tehnikā veidotus dziedājumus režisora veidotajā skaņu celiņā radīs jaunie mūziķi Jānis Aizupietis un Signe Aizupiete. “Lāčplēsi” ieskaņojuši aktieri Inga Misāne-Grasberga un Gundars Grasbergs. Video epizodes veidos mākslinieks Toms Zeļģis, savukārt projektu tehniski realizēs kompānija “Full Stage” Armīna Jukša vadībā.

Uzveduma sākumpunkts ir Likteņdārza Saieta nams, kas atvērts apmeklētājiem un kurā iespējams iegādāties karstus dzērienus līdzņemšanai pastaigu takā, uzrakstīt savu novēlējumu Latvijai un iegādāties Likteņdārza un gaismas uzveduma “Lāčplēsis” suvenīrus.

Aktuālā informācija par pasākumu Facebook: https://www.facebook.com/GaismasUzvedumsLacplesis

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 01.05.2024 Strūklakas modināšana TUKUMĀ Tukuma TIC
Kā katru gadu arī šoreiz pulcēsimies 1. maijā, lai modinātu strūklaku, kopā priecātos un sagaidītu silto pavasari. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45113707sec.