LATVIJA | Jēkabpils

«Vidū salu» - Julgī Staltes, Ērika Zepa un Jāņa Purviņa Sēlijas izjūtu redzējums tautas mūzikā un dejā

2024. gada 13.janvārī no plkst.11 Viesītes Kultūras centrā «Sēlija» norisināsies pasākums «Vidū salu», uz kuru īpaši aicināti Sēlijas cilvēki – tautas mūzikas un tautas deju mīļotāji, un kurš būs horeogrāfa Jāņa Purviņa, kā arī folkloristu Julgī Staltes un Ērika Zepa (grupa «TKP / tā kā pērn») Sēlijas izjūtu redzējums tautas mūzikā un dejā.

««TKP» sadarbība ar horeogrāfu Jāni Purviņu aizsākās pirms gandrīz desmit gadiem, savukārt pirms pāris gadiem tika izveidotas trīs tautas mūzikas aranžijas un horeogrāfijas Kurzemes novada jaundeju koncertam «Zelta zemes vidiņā»; tad sekoja Zemgales mantojuma izcelšana, radot jaundarbus Vispārējo Dziesmu un deju svētku Latviešu skatuviskās dejas lielkoncertam «Balts», kurš pērn notika «Arēnā Rīga»,» par sadarbību ar Jāni Purviņu stāsta Ēriks Zeps un piebilst: «Ceļojumam turpinoties, bija skaidrs, ka nākamā godināšana pienākas Sēlijas novadam, kurš pavisam nesen beidzot arī likumiski iecelts kā pilntiesīga piektā zvaigzne Latvijas novadu saimē. Veiksmīgi sagadījās, ka idejas īstenošanas laiks sakrita ar 2023.gada pirmo «Sēlijas Kultūras programmu» (Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas «Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma» projektu konkurss «Sēlijas kultūras programma» 2023), ar kuras atbalstu tapušas trīs jaunas dziesmas postfolkloras stilā, savijoties ar trim jaunām Jāņa Purviņa horeogrāfijām.»

«Projekta ideja bija atlasīt atbilstošākās Sēlijas dziesmas, radīt to aranžiju, izpētīt Sēlijai raksturīgos soļus, balstot tos jaunradītajās horeogrāfijās. Katrā jaundarbā izcelta konkrētā vieta, no kuras nāk dziesma, un klāt pielikts kāds augs, uz kuru atsauces vērojamas dejā. Tā ir mūsu Sēlijas izjūta, kādu esam sajutuši, gan pētot Sēlijas folkloru, gan tiekoties ar vietējiem kultūras aktīvistiem, gan uzturoties Sēlijā. Mūsu cieņas apliecinājums Sēlijas daudzveidīgajai kultūrai un cerība, ka (tai skaitā izceļot vietējo izloksni) ir izdevies pilnasinīgi bagātināt Sēlijas pūru,» uzsver projekta autori.

13.janvārī rosība Viesītes Kultūras centrā «Sēlija» sāksies jau plkst.11, kad jaunās dejas tiks dāvinātas Sēlijas novada tautas deju kolektīviem. Lai gan dejas tiks iestudētas konkrētos kolektīvos, ikvienam interesentam būs iespēja piedalīties dejas pieradināšanas meistarklasēs. Tāpēc ikviens aicināts dejot līdzi deju ansambļiem, lai pēc tam šīs dejas varētu dejot arī savos kolektīvos (mūzika un apraksti būs brīvi pieejami). Plkst.11 deju «Ilūkstes ozoli» (B un C grupas) mācīsies JDK «Ance» no Ilūkstes; plkst.13 deju «Vārnavas naktsvijole» apgūs JDK «Kauranieši» no Jēkabpils. Savukārt plkst.15 deju «Neretas rudzu rogas» (B, C, D, E grupas) apgūs VPDK «Augšzeme» no Viesītes.

Savukārt plkst.19 sāksies koncerts, kurā Julgī Stalte un Ēriks Zeps kopā ar grupu «TKP / tā kā pērn» dalīsies ar savām sajūtām par saknēm, piederības spēku un tautas mantojumu; tāpat Sēlijas deju kolektīvu izpildījumā būs iespēja novērtēt jauniestudētās dejas, un ikkatram būs iespēja dalīties ar savu Sēlijas izjūtu stāstu.

Par grupu «TKP»: Julgī Stalte ir Latvijas senākās folkloras kopas «Skandinieki» vadītāja; darbojusies arī projektos «Tuļļi Lum», «Kalā Jeng», «Tai tai» u.c. Ēriks Zeps ir latgaliešu enerģiskākās postfolkloras grupas «Rikši» līderis, kas spēlējis «Dziesmu dancē», «Taktonikā» un citās apvienībās, kā arī vadījis krietnu pulku folkloras pasākumu. Ingus Grīnbergs ir vijolnieks, vijoļspēles pedagogs, kas papildus darbam Liepājas Simfoniskajā orķestrī un vairākos kameransambļos labprāt iemēģina roku dažādu žanru mūzikā. Artūrs Jefremovs ikdienas darbus vada pavisam citā nozarē, tomēr krietnu daļu sava laika velta arī vairākiem mūzikas projektiem, kur iejūtas gan basista, gan mūzikas veidotāja, gan arī podkāstu autora lomā.  Pēteris Narubins ar ģitārām, mandolīnām un vokālu sastopams gan grupās «The Coco'nuts» un «Rahu The Fool», gan soloprojektos, gan folkdžemos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46879005sec.