LATVIJA | Jelgava

Tornī – Herštela grupas izstāde «Ciano mistērijas»

No 2024. gada 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. 9.martā pulksten 14 interesenti aicināti uz izstādes atklāšanu un tikšanos ar darbu autoriem.

Heršela grupā apvienojušies domubiedri  - Liepājas Universitātes Profesionālo mākslas maģistru pirmais izlaidums - Aivars Rozenbahs, Anita Zīverte, Dace Lejēja, Zane Beģe-Begge, Solvita Spirģe-Sēne.

Lai arī cianotipiju izgudroja angļu matemātiķis, astronoms un ķīmiķis Sers Džons Heršels jau 19.gadsimtā, Heršela grupa par tās ciltstēvu dēvē fotomākslinieku Aivaru Rozenbahu, kurš savus domubiedrus iepazīstināja ar šo tehniku un ieveda cianotipijas pārsteigumu pilnajā pasaulē. Šo – 22. izstādi “Ciano mistērijas” Heršela grupa velta savam iedvesmotājam Aivaram Rozenbaham viņa dzīves apaļajā jubilejā.

Grupas tikšanās vieta ir Cianotipijas pasaule un zilā krāsa ir grupas darbu vienojošais elements. Tā ir debesu un ūdens krāsa, kas simbolizē atklāsmi, mieru, tiek uzskatīta par garīguma simbolu, tā noskaņo cilvēkus uz pārdomām. Zilā krāsa veicina attīrīšanos un stimulē emocionālu neatkarību, paļaušanos uz sevi, liek ieklausīties sevī, attīsta intuīciju, pastiprina domu skaidrību. Krāsai ir auksts, tīrs un nomierinošs raksturs. Pilnīgu zilās krāsas neesamību telpā var salīdzināt ar nespēju elpot. Zilā krāsa slēpj sevī arī ēnas un kosmisku dziļumu.

Katrs no grupas autoriem atklājis savas ciano mistērijas. A.Zīvertei tie ir noslēpumaini cilvēku tēli un abstrakcijas, Z.Beģei-Beggei un S.Spirģei-Sēnei tā ir daba un arhitektūra, D.Lejējai – portretu, dabas un  simbolu kopums.

Caur cianotipiju katrs veido savu vīziju par objektiem, tēliem, procesiem, parādībām, metamorfozēm, problēmām. Cianotipijas tehnikas prezentēšana Heršela grupas interpretācijā ir tradicionālas vērtības pasniegšana mūsdienīgā izpildījumā, robežu nojaukšana starp fotogrāfiju un glezniecību, fotogrāfiju un grafiku, starp dokumentālo un māksliniecisko, tādējādi  radot jaunu mākslas produktu. Kā atzīst grupas mākslinieki: “tas ir veids, kā viņi iekļaujas  mūsdienu mākslas procesos, kur nemitīgi tiek meklēti jauni veidi, kā vērot un uztvert mākslu.”

Heršela grupas moto meklējams modernista Šarla Bodlēra vārdos: „Vienmēr vajag būt noreibušam – no vīna, no dzejas, no mīlestības, varbūt no tikuma, kā jums labāk tīk”. Mākslinieki piebilst: „Noreibt var arī no mākslas, tāpēc vērojiet, vērtējiet, baudiet!”

9.martā pulksten 14 interesenti aicināti uz izstādes atklāšanu un tikšanos ar darbu autoriem Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī.

Izstāde skatāma līdz 14. aprīlim, otrdienās no pulksten 10 līdz 18, no trešdienas līdz sestdienai no pulksten 10 līdz 20, bet svētdienās no pulksten 11 līdz 18.

Vairāk informācijas www.visit.jelgava.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.13329196sec.