20.maijā ar īpašām ekspedīcijām iedzīvotājus aicina apmeklēt Latvijas ūdens dižvietas

Projekta "Mangaļi ūdens dižvietas" ietvaros 20.maijā notiks projekta atklāšanas ekspedīcijas "DIENA AR ŪDENS DIŽVIETĀM", kurās ikviens ir aicināts apmeklēt dižvietas Latvijā, kas izvēlētas par Latvijas ūdens vēstnesēm. Šajā dienā būs iespēja gidu pavadībā doties uz Vējiņu pazemes ezeriem Straupē, ar laivu nokļūt Sv.Meinarda salā Daugavas vidū Ikšķilē, apceļot Lubānu un uz dienu iejusties dabas pētnieka lomā, kā arī labāk iepazīt Ventas rumbu un Alekšupītes ūdenskritumu vai Gauju pie Ērgļu klintīm. Visi pasākumi šajā dienā ir bezmaksas.

Šīs un vēl daudzas citas ūdens dižvietas ir atrodamas unikālā kartē www.mangalidizvietas.lv, ko kopā ar iedzīvotājiem ir izveidojis dabīgais minerālūdens "Mangaļi". Šīs ir vietas ar stāstiem par labākajām Latvijas ūdens dižvietām, kas saistītas ar Latvijas upēm, ezeriem, strautiem un avotiem. Tās ir vietas, kas vislabāk raksturos Latviju, apvītas ar leģendām un stāstiem un iedvesmos iedzīvotājus vairāk novērtēt mūsu ūdeni. Karte vienlaikus būs labs palīgs Latvijas apceļošanai un iepazīšanai.

Ekspedīcija uz svētāko salu Latvijā - Sv. Meinarda salu

Sv. Meinarda sala ir unikāla, jo šī ir vieta, kur vēsturiski Latvijā sākusies kristietība. No kristietības pirmsākumiem un pirmās baznīcas ir saglabājušās drupas Daugavas vidū. Brauciens uz Sv. Meinarda salu ar 50 vietīgu kuģīti un ar izzinošu stāstījumu par šo vietu. Plkst. 11.00/ 13.00/ 15.00 došanās ar kuģīti uz salu, kuru ar kājām šajā laikā nav iespējams sasniegt.

Ekspedīcija uz Vējiņu pazemes ezeriem

Vējiņu pazemes ezeri ir unikāls un vienīgais šāds veida pazemes veidojums Baltijā. Šī ir lieliska iespēja gida pavadībā bezmaksas apmeklēt šos pazemes ezerus. Plkst. 11:00/ 13:00/ 15:00 pavadoņa vadībā došanās uz alām, stāstījums par alu izcelsmi un unikalitāti, pazemes alu apmeklējums. Ekskursijas ilgums ir ap 1-1,5h atkarībā no grupas lieluma, kas ir attiecīgajā laikā. Uz vietas pie info centra viesi tiks sagaidīti ar uz ugunskura vārītu zupu.

Ekspedīcija uz Lubānu

Lubāna mitrāja apskate ar putnu vērošanu lieliem un maziem. 11:00/ 13:00/ 15:00 došanās gida pavadībā mitrāja apkārtnē ar putnu vērošanu. Vienas ekskursijas laiks ap 1-1,5h. Pēc pastaigas apmeklētājus gaidīs silta zupa. Papildus tam uz vietas varēs bezmaksas doties arī nelielā izbraucienā ar laivu pa Lubāna ezera neitrālo zonu.

Ekspedīcija par Ventas rumbu un Alekšupītes ūdenskritumu

Ventas rumbas un Alekšupītes ūdenskrituma apskate ar teikām, to rašanos un stāstījumu par šo apkārti un šīm divām nozīmīgajām vietām. Tikšanās punkts Baznīcas iela 34, Kuldīga, netālu no Alekšupītes ūdenskrituma. Plkst. 11:00/ 13:00/ 15:00 došanās gida pavadībā uz Alekšupītes ūdenskritumu, kurš ir augstākais ūdenskritums Latvijā. Stāstījums par šīs apkārtnes ūdenskritumu daudzveidību un bagātību. Pēc tam došanās uz Ventas rumbu. Ekskursijas ilgums ap 1-1,5 h.

Ekspedīcija uz Ērģļu klintīm pie Gaujas

Ērgļu sarkanīgās klintis un dabas taka ir skaista pastaigu vieta, kur izbaudīt Latvijas dabas skaistumu un daudzveidību.

Plkst. 11:00/ 13:15/ 15:30 Gida pavadībā došanās uz klinšu skatu platformu, no kuras paveras plašs skaistu ainavu horizonts ar īpaši gleznainu upes Gaujas līkumu, stāstījums par šo vietu. Pēc tam došanās gida pavadībā pa Ērgļu klinšu pastaigu takām, par kurām iespējams uzzināt vairāk par skaisto un seniem stāstiem apvīto Gaujas upi, interesantajiem augiem un šeit mītošajiem putniem. Ekskursijas ilgums ~2h.

Aicinām rūpīgi sekot līdzi izmaiņām un aktuālajai informācijai par katru no ekspedīcijām "Mangaļi" Facebook lapā pasākumu sadaļā un www.mangalidizvietas.lv.

Ekspedīcijas notiek projekta "Mangaļi dižvietas" ietvaros. Godinot mūsu ūdens resursus, dabīgais minerālūdens "Mangaļi" uzsācis jaunu projektu "Mangaļi dižvietas" (www.mangalidizvietas.lv) un aicina iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus par labākajām ūdens vietām, lai līdz Latvijas simtgadei kopīgi izveidotu tai dāvanu – unikālu karti jeb dižceļvedi ar vismaz 100 dižvietām. Tās ir vietas, ar kurām lepojamies un kas saistītas ar Latvijas upēm, ezeriem, strautiem un avotiem. Iedzīvotāji var līdzdarboties projekta veidošanā un pievienot savas unikālās vietas www.mangalidizvietas.lv. Kartē šobrīd ir pievienotas 62 ūdens dižvietas.

Karte tiek veidota kā nelieli stāsti, kas raksturo vietu. Tā ir iespēja uzzināt vairāk par Latvijas daudzajām upēm un ezeriem, tās dzīvniekiem un augiem, atklāt senos ūdens tirdzniecības ceļus, dalīties ar labākajām ūdens sporta un makšķerēšanas vietām, kā arī atpazīt ūdens vietas no grāmatām un filmām.

Projekta mērķis ir veicināt ne tikai iedzīvotāju vēlmi apceļot Latviju, bet arī patriotismu, pierādot, ka, lai gan Latvija teritorijas ziņā ir maza valsts, tomēr tā var būt arī savā jomā lielvalsts. Lai gan mūsu dzīlēs nav atklāti vērtīgi naftas urbumi, tomēr mūsu dzīles ir bagātas ar ūdeni. Tāpēc droši varam apgalvot, ka Latvija ir ūdens lielvalsts.

"Mangaļi" uz šo projektu iedvesmoja Tallinas Tehnoloģiju universitātes pētnieku veiktais atklājums, ka dabīgā minerālūdens "Mangaļi" 213 m dziļumā iegūtais ūdens ir filtrējies caur zemes iežiem 36 000 gadus, kas ir raksturīgi tikai mūsu reģionam. Jāmin, ka no šī urbuma iegūtais minerālūdens "Mangaļi" ir viens no visiecienītākajiem dabīgajiem minerālūdeņiem Latvijā. Pateicoties tā ilgajai filtrācijai caur iežiem, ir vienlaikus arī vērtīgiem minerālsāļiem – magniju, kalciju un citiem – bagāts un saglabā augstu tīrības pakāpi, kopumā liecinot par ūdens augsto vērtību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienas  un skolēnu brīvdienas Estravel Latvia
Atpūta svētkos un skolēnu brīvlaikā - īsie ceļojumi un atpūta tepat Tartu ar izklaides programmu. Nepalaidiet garām, jo vietas kūst! | Skatīt vairāk
no 222 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 25.03.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.03.2024 - 22.03.2024 Krakova,Zakopane un Augstie Tatri Latvia Tours
Zinātāji stāsta, ka Krakovā izdodas pašas labākās iepirkšanās tūres. Tur atrodami gan mazi saloniņi ar neredzētām lietām, gan arī visu zināmo | Skatīt vairāk
no 199.00 EUR
Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.61732697sec.