Klaušinieku mājas Spāru svētki – ceļā uz Latvijas simtgadi

Turaidas muzejrezervātā 18. maijā notika Turaidas muižas atjaunotās Klaušinieku mājas Spāru svētki, iezīmējot Turaidas vēsturiskā centra 18. gadsimta beigās būvētās ēkas atjaunošanas darbu pirmā posma noslēgumu.

Pateicoties LR Kultūras ministrijas atļaujai par Klaušinieku mājas atjaunošanu Latvijas valsts 100gades ekspozīcijas vajadzībām, Turaidas muzejrezervāts noslēdzis līgumu ar VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) par būvprojekta procesa organizēšanu un finanšu resursu piesaisti. Klaušinieku māju pēc VNĪ pasūtījuma atjauno pilnsabiedrība "RERE MEISTARI 1", un šobrīd apjomīgākie būvdarbi ir pabeigti un ir uzsākti māla kleķa ārsienu izbūves darbi.

Turaidas muižas Klaušinieku māja ir vienīgā no 38 vēsturiskā centra ēkām-pieminekļiem, kas būvēta no māla kleķa. Ēka ilgu laiku kalpoja kā Turaidas muižas klaušinieku jeb muižas darbinieku māja. Vēlāk tā piedzīvoja dažādu izmantošanas maiņu un līdz mūsdienām nonāca bēdīgā stāvoklī, kad bija saglabājusies vien ceturtdaļa no tās. Ēkas izpētē veikti arheoloģiskie izrakumi, apzināti arhīvos esošie dokumenti, muzejrezervāta zinātniskajā arhīvā glabātās vietējo iedzīvotāju atmiņas un apkopoti materiāli no muzeju krājumiem par citās muižās bijušajām Klaušinieku mājām.

Spāru svētkos tikās visu iesaistīto pušu – Kultūras ministrijas, Turaidas muzejrezervāta, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" un pilnsabiedrības "RERE MEISTARI 1" pārstāvji, lai pateiktos meistariem par paveikto un novērtētu mājas unikalitāti, kas saistīta gan ar būvniecībā pielietotajiem dabīgajiem materiāliem – laukakmeņiem, koku, māla kleķi, māla un kaļķa javu u.c., gan senajām būvniecības metodēm un meistaru pārmantotajām prasmēm. Savā uzrunā Kultūras ministrijas Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns sveica klātesošos Starptautiskajā Muzeju dienā un pauda gandarījumu par iesākto projektu, kas sabiedrībai sniegs vēstījumu par Latvijas valsts tapšanas laiku un vērs jaunu dimensiju muzejrezervāta piedāvājumā.

Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne: "Atjaunojot Klaušinieku māju un radot ekspozīciju, Turaidas muzejrezervāts ir izvirzījis uzdevumu, kas saskan ar Latvijas valsts simtgades atzīmēšanas mērķiem - aktualizēt Latvijas vēsturi un notikumus, kas ietekmēja Latvijas valsts izveidi, un stiprināt izpratni sabiedrībā par Latvijas valstiskumu kā likumsakarīgu ilgstošas attīstības rezultātu. Ekspozīcijas "Ceļā uz Latvijas valsti" pamattēmas šajā ēkā būs - Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis. Lai parādītu, kā ritēja dzīve 19.gadsimtā, kad Turaidas muižas saimnieciskajā centrā izveidojās tā kultūrainava, ko redzam šodien, kas notika ar muižu, kādas pārmaiņas Vidzemē risinājās 100 gadus pirms Latvijas valsts izveidošanās un kādi notikumi radīja pamatu valsts izveidei, - bija un ir nepieciešamas telpas vēstures ekspozīcijai muižā."

Turaidas muzejrezervāta plašā teritorija, ēku-pieminekļu daudzveidība, ekspozīcijas ļauj apmeklētājiem no visas pasaules iepazīt Latvijas vēsturi un bagāto kultūras mantojumu un topošajā ekspozīcijā varēs iepazīt arī stāstu par to, kā tapa Latvijas valsts, kā noritēja tik nozīmīgās pārmaiņas 100 gadu periodā pirms Latvijas simtgades.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienas Jūrmalā  Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Lieldienās! 2 naktis viesnīcā un izvēlētā dāvana. Vietu skaits ierobežots. Ceļošanas periods: 28.03. - 01.04.2024. | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 25.03.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 27.02.2024 Liepājai pērn rekordliels tūristu skaits Liepājas reģiona TIB
2023. gadā Liepājas naktsmītnēs apkalpoti 112 714 viesi, kas ir līdz šim pilsētas augstākais rādītājs naktsmītņu datu apkopošanas vēsturē. | Skatīt vairāk
Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15535402sec.