Latgalē aicina uz pārgājienu Stompaku purvā

Turpinot atzīmēt februāri kā mitrājiem veltītu mēnesi, Dabas aizsardzības pārvalde Latgales pusē aicina uz "Zaļo pēcpusdienu" sarunām par mitrāju nozīmi bioloģiskās daudzveidības veicināšanā un izzinošu pārgājienu Stompaku Purvā.

"Zaļās pēcpusdienas" notiks 2020. gada 11. februārī Varakļānu novadā,  13. februārī Gulbenes novadā un 9. februārī Madonas novadā. Savukārt pārgājiens  Stompaku purvā norisināsies sestdien, 15. februārī.

Latgales reģionālās administrācijas vecākā valsts vides inspektore Sintija Balode stāsta, ka mitrāji kā ekosistēma ir ļoti nozīmīgi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā un tajos sastopama liela sugu dažādība. Mitrājiem ir nozīmīga loma arī cilvēka dzīvē, jo tie pilda rekreācijas un kultūrvēsturisko funkciju, uzkrāj ūdeni plūdu laikā un ir lielākie oglekļa uzkrājēji.

Viņa norāda, ka cilvēku neapdomīgas rīcības rezultātā arvien vairāk vērojama bioloģiskās daudzveidības samazināšanās, izmainot ekosistēmu dabisko vidi, tiek zaudētas daudzas nozīmīgas sugas.

Tieši tāpēc pasākumos plānots pievērst uzmanību tam, kādas dabas vērtības ir sastopamas starptautiski nozīmīgos mitrājos - Teiču purvā, Lielajā Pelečāres purvā, Lubāna mitrājā un runāt par to, kas un kāpēc samazina bioloģisko daudzveidību un ko ikviens sabiedrības pārstāvis var paveikt dabas vērtību saglabāšanai.

"Zaļo pēcpusdienu" dalībniekiem būs iespēja uzzināt par Dabas aizsardzības pārvaldes darbību un aktualitātēm, iepazīties ar dabas izglītības centra piedāvājumu un uzdot sev interesējošus jautājumus.

Zaļās pēcpusdiena "Mitrāji un bioloģiskā daudzveidība" norisināsies:

  • Varakļānu novada Stirnienes pagasta bibliotēkā  11.februārī plkst.14.00 (Stirnienes muiža, Varakļānu pagasts, Varakļānu novads)

  • Gulbenes novada Stradu pagasta bibliotēkā  13.februārī plkst.15.00 ("Rotas", Stradu pagasts, Gulbenes novads.)

  • Madonas novada Barkavas pagasta bibliotēkā 19.februārī plkst.14.00 (Brīvības iela 9, Barkava, Barkavas pagasts, Madonas novads)

Savukārt mitrāju iepazīšanai veltīts pārgājiens 15. februārī norisināsies akcijas "Izbaudi ziemu Ziemeļlatgalē" laikā - kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas pārstāvi interesenti aicināti doties uz  dabas liegumu "Stompaku purvi".

Pulcēšanās pārgājienam plkst.11.00. stāvlaukumā pie pagrieziena uz Partizānu mītni no autoceļa P 35  (koordinātas x- 712913- y- 340518 vai 57.158403 un 27.520752). Plānotais pārgājiena kopgarums – apmēram 8 kilometri.

Pārgājiena dalībniekiem nepieciešami ūdensnecaurlaidīgi apavi, iešanai dabā piemērots un ērts apģērbs. Dalība pārgājienā bez maksas, vēlama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot 29139677 (Regīna), e-pasts [email protected].

Starptautiskā Mitrāju diena tiek atzīmēta kopš Ramsāres, jeb Mitrāju konvencijas parakstīšanas 1971. gadā ik gadu 2. februārī. Konvencija ir vienīgais starptautiskais vides aizsardzības līgums, kas veltīts kādai noteiktai ekosistēmai, un tās misija ir mitrāju aizsardzība un apdomīga izmantošana. Latvija šai konvencijai pievienojās 1995. gadā.

Latvijā ir sešas īpaši aizsargājamas dabas teritorijas un to kompleksi, kas novērtēti kā starptautiski nozīmīgas mitrāju teritorijas jeb Ramsāres vietas: Engures ezers, Teiču un Pelečāres purvi, Kaņiera ezers, Ziemeļu purvi, Lubāna mitrāju komplekss un Papes mitrāju komplekss. Šogad Ramsāres vietu sarakstā plānots iekļaut arī visu ĶNP teritoriju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 23.03.2024 CAURSTAIGĀJAMĀ GUĻAMISTABA | Tukumā Tukuma TIC
Nāc uz izrādi "Caurstaigājamā guļamistaba" Tukuma pilsētas Kultūras namā 23.martā pulksten 19:00. Ieeja 15; 18; 20 un 25 EUR. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44952893sec.