Radio stacijās Latvijā biežāk skanēs mūzika latgaliski

2023. gada 27. aprīlī jau piekto reizi Latvijā tiks atzīmēta Latgales kongresa diena, kuru svētku, atceres un atzīmējamo dienu kalendārā Saeima apstiprināja 2018. gadā. Lai svinētu šo dienu un celtu Latgales latviešu pašapziņu, kas ir viens no Latgales kongresa dienas mērķiem, vairākas radio stacijas visā Latvijā 27. aprīlī atsaukušās aicinājumam biežāk atskaņot mūziku latgaliski.

27. aprīlis ir vēsturiskā 1917. gada Latgales latviešu kongresa lēmumu pieņemšanas datums. Šajā kongresā pieņemtie lēmumi, kuru vidū – Latgales latviešiem apvienoties ar Kurzemes un Vidzemes latviešiem, veidoja pamatu Latvijas valstij un Latvijas Satversmei. Kopš 2018. gada Latgales kongresa diena iekļauta atzīmējamo dienu sarakstā ar ideju celt Latgales latviešu pašapziņu, stiprināt reģionālo identitāti, izrādīt cieņu vēsturiskajiem ar valsts izveidošanos saistītajiem notikumiem, kā arī veicināt latgaliešu iesaistīšanos pilsoniskajās aktivitātēs.

Lai šajā dienā plašāk svinētu Latvijas Republikas veidošanās ideju, popularizētu Latgales kongresa dienas atzīmēšanu un līdz ar to celtu latgaliešu pašapziņu, latgaliešu kultūras kustība “Volūda” aizsāk akciju par biežākas latgaliešu mūzikas skanēšanas dienu radio, rosinot raidstacijas visā Latvijā kaut vienu dienu gadā biežāk radio rotācijā ļaut izskanēt skaņdarbiem latgaliski. Akcija notiek pirmo reizi un tajā piedalīties apņēmušās gan komerciālās radio stacijas – Star FM, Radio SWH, Radio TEV, Kurzemes Radio –, gan sabiedriskās raidstacijas – Latvijas Radio 2, Latvijas Radio 3 un Latvijas Radio 5 – Pieci.lv.

Akcijas rosinātāju, latgaliešu kultūras kustības “Volūda”, pārstāve Edīte Husare stāsta: “Latgales kongresa diena ir samērā jauna atzīmējamā diena, tādēļ šogad un turpmāk aicinām 27. aprīli svinēt arī šādā veidā – radio ēterā visā Latvijā ļaut biežāk izskanēt mūzikai latgaliski. Skaņdarbs latgaliski reizi stundā, īpašs sveiciena džingls, intervijas ar latgaliešu mūziķiem – šie ir daži no veidiem, kādos raidstacijas, kas atsaukušās piedalīties akcijā, atgādinās par Latgales kongresa dienu un palīdzēs to svinēt plašāk. Katra reize, kad kādas radio stacijas ēterā ikdienā izskan mūzika latgaliski, ir kā prieka deva arī manai latgalieša pašapziņai. Tādēļ esam pateicīgi radio stacijām, kas uzreiz bija gatavas iesaistīties un atbalstīt akcijas ideju, lai šo pašapziņu latgaliešiem celtu vēl vairāk!”

Cik daudz un kādā veidā mūzika latgaliski izskanēs 27. aprīlī, Latgales kongresa dienā, ir atkarīgs no katras radio stacijas iespējām un programmas, jo piedalīšanās akcijā ir brīvprātīga. Akcijas rīkotāji priecājas, ka mūzika latgaliski šobrīd radio ēterā skan daudz biežāk nekā, piemēram, pirms 10 gadiem. Radio stacija, kurā ikdienas rotācijā pamatā ir mūzika latgaliski, Latvijā šobrīd ir tikai viena – tā ir Romas katoļu baznīcai piederošā Latgales Radio ar apraidi Latgales vēsturiskajā zemē un uzsvaru uz garīgo mūziku, taču mobilajā vidē – Latvijas Radio aplikācijā – iespējams klausīties kanālu “Pieci latgalieši” ar mūsdienu un tautas mūziku. No visas Latvijas apraidē skanošajām raidstacijām izceļamas ir Latvijas Radio 2, Latvijas Radio 5 – pieci.lv, kā arī Star FM, kuru rotācijā mūzika latgaliski ir samērā bieži, pierādot, ka arī tā attīstās līdzi laikam – kļūst mūsdienīgāka, izskan dažādu mūziķu sadarbībās un paplašinās žanriskajā skanējumā.

Ideju par biežākas latgaliešu mūzikas dienu radio ēterā latgaliešu kultūras kustību “Volūda” iedvesmoja savulaik izskanējusī doma, ka 11. novembri vajadzētu pasludināt par Latvijas mūzikas dienu, biežāk atskaņojot Latvijā radītu mūziku, kā arī vēlme sabiedrībā plašāk iedzīvināt Latgales kongresa dienas atzīmēšanu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54780412sec.