Aprīlis – Latgalei svarīgu vēsturisku notikumu mēnesis

Aprīlis – Latgalei svarīgu vēsturisku notikumu mēnesis

Atzīmējot latgaliešu valodas latīņu drukas aizlieguma atcelšanu, kā arī sagaidot Latgales kongresa dienu, tiks organizēti vairāki pasākumi, t.sk. “Esi i dori” Latgaliešu valodas forums Varakļānu Novada muzejā 19. aprīlī, novadmācības stundas attālināti katram skolas vecumposmam, kā arī diskusija “Latgaliešu valoda medijos” Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un tiešsaistē 26. aprīlī. Pasākumā var piedalīties ikviens interesents klātienē vai tiešsaistē Latgales kongresa mājaslapā.

23. aprīlī 1904. gadā tika panākts, ka atceļ latīņu drukas aizliegumu Vitebskas guberņā, kur tolaik ietilpa Latgales teritorija. Savukārt 26.–27. aprīlī 1917. gadā Rēzeknē notika Latgales kongress, kas pirmo reizi aktualizēja ideju par savas valsts izveidošanu un apliecināja, ka Latgale ir gatava apvienoties ar Vidzemi un Kurzemi savas valsts veidošanai. Latvijas valsts ideja pirmo reizi izskan tieši Latgales kongresā.

Foruma pamatideja – atkārtoti izglītot par latgaliešu valodas statusa un funkcionalitātes jautājumiem, atskatīties uz veikumu grāmatniecībā un digitālajos resursos 120 gadus pēc drukas aizlieguma, aktualizēt latgaliešu valodas dzīvotspēju, skatot tieši Varakļānu kultūrtelpu, un diskutēt par šķēršļiem, kas joprojām neļauj latgaliešu valodai atgūt savu dabisko attīstības gaitu izglītības un mediju sfērā.

Forumā Latgales kongresa lēmumu izpildes padomes priekšsēdētājs Agris Bitāns stāstīs par aktuālajiem latgaliešu valodas jautājumiem no juridiskā aspekta, savukārt, literatūrzinātnieki, rakstnieki, Valsts valodas centra lingvisti piedalīsies diskusijā par padarīto un vēl darāmo latgaliešu valodas kopšanā 120 gadus pēc latīņu drukas aizlieguma atcelšanas. Zīmīgi, ka pasākums noritēs Varakļānos un klātienē notiks diskusija par latgaliešu valodas dzīvotspēju, analizējot tieši situāciju Varakļānos. To vadīs Latviešu vēsturisko zemju attīstības padomes pārstāvis Dainis Mjartāns.
Plašāku pasākuma programmu var skatīt zemāk. Interesenti un dalībnieki ir aicināti reģistrēties klātienes pasākumam šeit: https://forms.gle/mETY41SLr6Dxrgua8

Nedēļu pēc klātienes foruma, turpinot iesākto tematu, 26. aprīlī 8:15 sāksim ar 3 attālinātās novadmācības stundām: pirmā – skolotājiem (par pieejamajiem digitālajiem resursiem latgaliešu valodas un novadmācības apguvē), otrā - pirmskolas un sākumskolas skolēniem par vienu no jaukākajiem kopprojektiem dzejā un mūzikā “Vušķeņa iz pļovys”, savukārt, trešā – pamatskolas un vidusskolas vecuma skolēniem, kurā vairāk tiks akcentēta Latgales kongresa dienas nozīme. Attālinātajām mācībām nav jāreģistrējas atsevišķi, tās varēs vērot tiešsaistē un ierakstā. Skolotāji ir aicināti izmantot video arī savu stundu ietvaros. Stundas vadīs sabiedrībā pazīstami cilvēki, latgaliešu valodas kopēji: literatūrzinātniece Ilga Šuplinska runās ar skolotājiem, dzejniece Ilze Sperga kopā mūziķi Kristapu Rasimu priecēs sākumskolas bērnus, bet ieskatīties romānā “Bruoli” un apjaust latgaliskās vērtības varēs kopā ar rakstnieku Aldi Bukšu noslēdzošajā pusstundā.

26. aprīlī plkst. 10:00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un tiešsaistē varēs vērot diskusiju “Latgaliešu valoda medijos”. Klātienē tiks aicināti dalībai žurnālisti, mediju pārstāvji, bet attālināti pasākumā varēs piedalīties un jautājumus uzdot ikviens interesents. Sīkāka informācija par šo pasākumu vēl sekos.

Pasākumu organizē: Latgaliešu kultūras biedrība un Latgales kongresa lēmumu izpildes padome (LKLIP) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Projektu” Latgaliešu kopienas līderības un piederības stiprināšana, īstenojot Latgales kongresa idejas” finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projekts tiek realizēts no 03.04.2022. līdz 31.10.2024.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 05.05.2024 Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Latvija
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73351002sec.