Veiksmīgi pārvesti staltbrieži no SIA «Rīgas meži» teritorijas uz briežu dārzu Vidzemē

Veiksmīgi pārvesti staltbrieži no SIA «Rīgas meži» teritorijas uz briežu dārzu Vidzemē

SIA “Rīgas meži” ir veiksmīgi pārvedusi staltbriežu ganāmpulku no savas teritorijas Tīnūžu pagastā, Ogres pievārtē uz briežu dārzu Vidzemē.

Ievērojot dzīvnieku labturības un drošības nosacījumus, uz Vidzemi pārvesti 45 staltbrieži. Par dzīvnieku pārvietošanu, kā arī ganāmpulka un novietnes likvidācijas faktu uzņēmums sniedzis informāciju Lauksaimniecības datu centram.

SIA “Rīgas meži” bija svarīgi, lai staltbriežu pārvešanas procesā tiek ievērotas visas dzīvnieku labturības prasības un drošības nosacījumi. Uzņēmums uzsver, ka neviens staltbriedis pārvietošanas procesā nav cietis, vēl vairāk – tagad dzīvniekiem ir sagādātas jaunas un drošas mājas specializētā briežu dārzā.

Jaunais briežu dārza īpašnieks dzīvniekus iegādājās ar mērķi veikt dzīvnieku selekciju un ganāmpulka genofonda uzlabošanu. Tas nozīmē, ka tiek krustotas dažādu ganāmpulku dzīvnieku asins līnijas, šajā gadījumā bijušie “Rīgas mežu” brieži ar jau Vidzemes dārzā mītošajiem sugas īpatņiem.

Dzīvnieku pārvešana no briežu dārza Tīnūžu pagastā uz Vidzemes pusi notika divos etapos. Proti, pagājušā gada nogalē tika pārvesti teļi un govis. Savukārt staltbriežu buļļus pārveda pavasarī, kad tie bija nometuši ragus. Drošības apsvērumu dēļ ragainus dzīvniekus pārvest ir bīstami, jo tie var savainot gan sevi un citus briežus, gan arī apdraudēt cilvēkus.

Staltbriežu novietne atradās “Rīgas mežu” vides izglītības centra “EkVidO” jeb “EKOLOĢIJA. VIDE. GAISS” teritorijā, uzņēmuma Juglas mežniecībā, Tīnūžu pagastā. Līdz ar dzīvnieku pārvietošanas pabeigšanu vairāk nekā 100 ha plašo teritoriju plānots atvērt apmeklētājiem un šeit vēl plašāk nekā līdz šim attīstot izglītības un informatīvos projektus.

Staltbriežu ganāmpulka vēsture

Jau kopš 2021. gada rudens “Rīgas meži” risināja jautājumu, ko darīt ar uzņēmuma vides izglītības centra teritorijā esošo staltbriežu ganāmpulku. To sāka veidot 2004. gadā, lai dārzā (slēgtā teritorijā) nodrošinātu staltbriežu selekciju un sugas populācijas pavairošanu uzņēmuma apsaimniekoto mežu vajadzībām.

Pirms apmēram 20 gadiem šajā teritorijā tika ielaisti vairāki desmiti staltbriežu, taču vienlaikus pilnībā netika ievēroti dzīvnieku labturības noteikumi. Proti, netika nodrošināts dzīvnieku ģenētiskais fonds un fiksēta tuvradniecība, kā arī nebija pilnībā atbilstoša, ar uzturvielām un mikroelementiem bagātināta pārtika.

Staltbriežu dārza izvērtēšanai un tā iespējamo nākotnes scenāriju noteikšanai 2021. gada nogalē tika piesaistīti neatkarīgi eksperti – biedrība “Bioloģisko lauksaimnieku un savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācija”, kā arī dzīvnieku vērtētājs. Viņi konstatēja, ka sākotnēji definētos briežu dārza izveides mērķus un vajadzības (dzīvnieku selekcija un sugas populācijas pavairošana) šādā formātā nav iespējams nodrošināt, jo laika gaidā radušās neatgriezeniskas izmaiņas dzīvnieku ģenētiskajā fondā, t.sk. tuvradniecība.

Balstoties uz speciālistu atzinumiem un normatīvajiem aktiem, kurus kapitālsabiedrībai ir jāievēro, 2022. gadā “Rīgas meži” organizēja divas staltbriežu ganāmpulka izsoles, abas noslēdzās bez rezultātiem. Konsultējoties ar speciālistiem, 2023. gadā uzņēmums uzsāka staltbriežu medību tiesību izsoli. Arī šī izsole beidzās bez rezultātiem.
Izsoļu rezultātā sabiedrībā plašāk tika aktualizēts staltbriežu ganāmpulka jautājums, kā rezultātā viens no interesentiem izteica priekšlikumu – pārvietot dzīvniekus uz sev piederošo briežu dārzu Vidzemē.
“Rīgas meži” kopš 2021. gada beigām ir atklāti snieguši informāciju sabiedrībai par staltbriežu stāvokli un dzīvnieku tālāko likteni. Informācija par izsolēm regulāri ir sūtīta medijiem, kā arī ievietota uzņēmuma mājaslapā.
Staltbriežu dārza uzturēšana “Rīgas mežiem” gadā izmaksāja ap 40 000 eiro. Tā kā dārzu uzņēmums apsaimnieko kopš 2008. gada, tikai tā uzturēšanai iztērēts vairāk nekā pus miljons eiro. Jāuzsver, ka uzņēmuma statūtos nav noteikta staltbriežu ganāmpulka uzturēšana un attīstība.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46279192sec.