Izseko zvēru pēdas pretī pavasarim

Ziema ir vienreizējs gadalaiks dzīvnieku uzvedības vērošanai pēc to atstātajiem pēdu nospiedumiem. Kaut arī tuvojas pavasaris un vairākām putnu un zvēru sugām ir sācies vairošanās periods, lielāko daļu Latvijas teritorijas vēl klāj sniega sega, īpaši bieza tā ir Latvijas ziemeļaustrumu daļā. Kas pazīst dzīvnieku pēdas, sniegu lasa kā grāmatu – var nojaust, kurp un kādi dzīvnieki pārvietojušies, ko tie darījuši, kādi to dzīves notikumi risinājušies. Visi zvēri ir aktīvi naktī un krēslā, tāpēc to pēdas vispiemērotāk ir vērot agri no rīta. Tad dažkārt var novērot arī pašus zvērus, kas vēl turpina baroties vai atgriežas uz dienas guļvietām. Ja naktī ir snidzis, tad pēdu "lasīšana" ir īpaši interesanta – tu zini, ka pēdu saimnieki atrodas tepat tuvumā. Pazīstot zvēru uzvedību un zinot to uzturēšanās vietas, var gūt interesantus novērojumus un piedzīvojumus.

Ir marts, ko tautā dēvē par sērsnu mēnesi. Tautas ticējums vēsta, ka, "ja otrā martā pa zemi puteņo, tad kustoņiem trūkstot barības". Arī šoziem sniega segu klāj blīva sērsna – vieglākiem dzīvniekiem kā zaķiem un plēsējiem tā atvieglo pārvietošanos, turpretim meža cūkas no guļvietām uz barības ieguves vietām pārvietojas galvenokārt pa pašu iemītām takām. Īpaši dziļā sniegā, lai taupītu enerģiju, lieli un smagi dzīvnieki pārvietojas maz un galvenokārt uzturas piemērotas barības koncentrācijas vietās. Aļņi uzturas galvenokārt krūmainās pļavās. Brieži veido lielus barus, tos bieži var redzēt uz rapša un ziemāju laukiem, kur nomīdītajos laukumos ir vieglāka barības pieejamība. Stirnas uzturas pamestu mājvietu dārzos, kur ābeļu zari ir viegli sasniedzami, vai arī dziļāk mežā, kur sniega sega zem koku vainagiem ir plānāka un līdz ar to ir vieglāk izkārpīt laukumus līdz melleņu un brūkleņu mētrām. Arī zaķi sāk apmeklēt ābeļdārzus un mielojas ar jauno ābelīšu mizu, ir pēdējais laiks tās piesegt ar egļu skujām. Īpaši liela dažādu zvēru koncentrācija ir bebrainēs pie rudenī nogāztajām apsēm – ar koku mizu un zariem mielojas aļņi, brieži, stirnas un zaķi, savukārt šie dzīvnieki ir vilku un lūšu barība.

Ja laukos, piemājas dārzā, būsiet ierīkojuši barotavu un to regulāri papildināsiet ar graudiem un pāri palikušajiem āboliem, šobrīd varēsiet novērot stirnas, sīļus, stērstes, žagatas, naktīs arī zaķus.

Turpretim laukirbes mielojas ar zaļo zāli zem sniega, kas atsegusies pie piemājas takām, ceļiem un ēkām.

Neraugoties uz dziļo sniega segu un šķietami ziemīgajiem apstākļiem, vairāku dzīvnieku sugu dzīves ciklā ir iestājies pavasaris – pārošanās laiks. Piemēram, teritoriālie vilku tēviņi apstaigā izvēlēto teritoriju, bieži izmantojot no sniega iztīrītos lauku un mežu ceļus. Par vilku teritoriju liecina dzelteni nočurātie sniega vaļņi un zāles ceri. Dzimumgatavību sasniegušie vilki jau ir izveidojuši pārus un riests tuvojas noslēgumam. Turpretim lūšu riests ir sasniedzis kulmināciju – arī lūši staigā pa pāriem, taču, atšķirībā no vilkiem, uzturas tikai mežā. Pieredzējis zvēru pazinējs siltās un klusās marta dienās sadzirdēs riestojošo un savstarpēji konkurējošo lūšu ņaudēšanu, kas līdzīga mājas runču "rūkšanai/ņaudēšanai uz šauras takas", šīs skaņas ir dzirdamas arī diennakts gaišajā laikā. Ja pavērosiet neaizsalušās upes un strautus, sniegā būs redzamas ūdru, ūdeļu un sesku pēdas, pacietīgs vērotājs sagaidīs arī pašus zvērus.

Martā no ziemas miega mostas arī āpši un lāči, turpretim ziemojošie sikspārņi vēl uzturas alās un pagrabos. Krēslas un nakts stundās ir dzirdamas pirmās riestojošās meža pūces un zvirbuļapogi, dienā dzirdamas dzilnīšu, zīlīšu un mizuložņu riesta dziesmas. Medņu gaiļi jau sāk pulcēties riesta vietās un ar spārniem sniegā velk "švīkas". Savukārt kraukļi un pārziemojušie jūras un klinšu ērgļi marta sākumā jau dēs olas (neuzturēties lielu ligzdu tuvumā!, iztraucēta perējoša mātīte ligzdā atgriežas pēc vairākām stundām, olas atdziest un iet bojā), meža cūkām dzims sivēni.

Tāpēc, lai mazāk traucētu dzīvniekus, to vērošanā ir ieteicams pārvietoties pa ceļiem vai arī, saskaņojot ar medību tiesību lietotājiem, izmantot medību torņus. Vērosim pavasara atgriešanos un būsim īpaši saudzīgi pret vairošanos uzsākušajām dzīvnieku sugām! Neaizmirstiet paņemt līdzi tālskati un fotoaparātu, vēlam veiksmi!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43430305sec.