Kuldīgā notiks Daugavpils Marka Rotko mākslas centra lekcija "Ceļš un atgriešanās. Marks Rotko."

Marka Rotko vārds starptautiskajā mākslas telpā nav mazpazīstams. Mākslinieka fenomens saistāms ar 20. gadsimta 40. gados radušos un arvien pieaugošo abstraktā ekspresionisma ietekmi un pat zināmu invāziju sākotnēji Amerikas, vēlāk arī Eiropas kultūrvidē. Līdzās Džeksonam Pollokam, Villemam de Kūningam, Klifordam Stīlam krāsu laukumu glezniecību kā atklājumu, meklējumu un izpausmju rezultātu mākslas pazinēju vai vienkāršu baudītāju lokam piedāvāja Marks Rotko jeb 1903. gadā Dvinskā (tagad – Daugavpils) dzimušais Markuss Rotkovičs.  

Ceļš no bērnības pilsētas līdz Ņujorkas un pasaules mākslas galerijām, radošie meklējumi seno civilizāciju mītos, baroka un renesanses laikmeta mākslinieku darbos, 20. gadsimta filozofos un abstrakcionistos, iedziļināšanās sevī un apkārt notiekošajos procesos paredzēja līkumus, straujus pagriezienus, kāpumus un kritumus. 24. aprīlī Daugavpils cietokšņa teritorijā tika atklāts Marka Rotko mākslas centrs, kur līdzās stāstījumam par Rotko ceļu līdz pasaules atzinībai skatāmi M. Rotko oriģināldarbi.

Atsaucoties Kuldīgas Mākslinieku rezidences aicinājumam, 2013. gada 5. oktobrī pulksten 18:00 Kuldīgas Mākslas namā notiks Daugavpils Marka Rotko mākslas centra (DMRMC) lekcija "Ceļš un atgriešanās. Marks Rotko", kurā vēsturnieks Valentīns Petjko stāstīs par M.Rotko personību un daiļradi un būs iespēja aplūkot arī Rotko darbu reprodukcijas.

Lekciju papildinās mūzika akordeona izpildījumā. Astora Pjacollas un citu komponistu skaņdarbus oriģinālā skanējumā izpildīs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Jurija Rižova klases students Māris Rozenfelds. Līdzās studijām JVLMA mūziķis regulāri koncertē un 2011. gadā piedalījies arī Daugavpils Starptautiskajā akordeona mūzikas festivālā.

Ieeja – bez maksas. Interesentiem lūgums pieteikties, rakstot [email protected]. Pasākumu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.80775619sec.