Ne visi ar senu vēsturi bagātie objekti ir viegli atrodami ceļotājiem

Sunākstes (Jaunjelgavas novads) vecie kapi glabā daudzus noslēpumus, dzīvesstāstus un arī stāstu par nelaimīgu mīlestību. Braucot par lielceļu Sunākste - Viesīte virzienā, ceļa kreisajā pusē norāde vēsta par Sunākstes Balto baznīcu, bet ne vārda par G.F.Stenderu, kurš bijis latviešu pirmās ābeces autors, kā arī par Angeli fon Bēri, kura mirusi nelaimīgas mīlestības dēļ.

Lai gan Sunākstes vecie kapi glabā senus un arī skumjus dzīvesstāstus, kapu kalniņā nav ne miņas no skumjām, vismaz Travelnews.lv redakcijas viesošanās laikā. Pamatīgos akmens krustus apspīd siltie saules stari, kļavu lapas krāsojās visapkārt nelielajam uzkalnam. Arī Stenders guļ, kur vienmēr gulējis un vieš cieņu pret viņa lielajiem darbiem latviešu tautai. Uzreiz aiz kapu robežas (norobežoti ar akmens stabiem), saules apspīdēts, cēli stāv Angeles fon Bēras atjaunotais piemineklis - meitene ar eņģeļa spārniem.

Angele fon Bēra ir bijusi Vārnavas muižkunga meita, kura 1907. gadā, nelaimīgas mīlestības dēļ, izdarīja pašnāvību. Tā kā nebija mirusi dabīgā nāvē, viņu apglabāja uzreiz aiz Sunākstes kapsētas robežas. Kamēr koki vēl nebija aizauguši, viņas tēvs no muižas varēja saredzēt savas meitas pieminekli.... Muiža jau gandrīz sabrukusi, toties meitenes piemineklis atjaunots vēlreiz - tāds kā mazs gaismas stariņš blakus Vecā Stendera kapam.

Apciemo arī Tu vēl neredzētās vietas Latvijā! Kā jau tika minēts, Travelnews.lv redakcija neredzēja nevienu norādi ceļa Sunākste - Viesīte malā, kas liecinātu par Stendera un Angeles fon Bēras kapavietām, tādēļ vērts iegaumēt, ka nepieciešams vadīties pēc zīmes "Sunākstes Baltā baznīca".

Angeles fon Bēras piemineklis agrāk

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48399401sec.