Travelnews.lv iesaka, kur svinēt Masļeņicu [2]

Masļeņica pēc slāvu tradīcijām ir kultūras svētki, kurus svinot vienas nedēļas garumā, simboliski aizvada ziemu un sagaida pavasari. Arī Latvijā šie svētki tiek svinēti daudzās ģimenēs.

Turpinājumā Masļeņicas svinību apkopojums Latvijas pilsētās.

Ventspilī Masļeņicas svinības paredzētas 2. martā no pulksten 12.00 līdz 16.00, kur Piejūras brīvdabas muzejā notiks Atvadas no ziemas slāvu folkloras tradīcijās. Ieeja pasākumā 1.42 EUR (1.00 Ls), 0.57 EUR (0.40 Ls), ģimenei - 2.13 EUR (1.50 Ls).

Vēju pilsētā Liepājā Masļeņica jeb atvadas no ziemas tiks svinētas 1. martā pulksten 13.00. Pasākums notiks koncertestrādē "Pūt, vējiņi!". Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Jelgavā jautrības pilnie, atraktīvie svētki Masļeņica ar jaunu programmu V.Astapenko vadībā notiks 2. martā pulksten 12:00 Jelgavas pilsētas kultūras nama Deju zālē un turpināsies pulksten 13:00 skvērā aiz kultūras nama. Pasākuma dalībnieki varēs klausīties dažādas slāvu tautasdziesmas, dejot un piedalīties rotaļās. Dalībniekiem būs iespēja nogaršot pankūkas, kas ir Masļeņicas viens no būtiskākajiem atribūtiem, kam ir rituāla nozīme. Neiztiks arī bez lelles dedzināšanas, pie reizes sadedzinot sliktās domas, kas pa ziemu sakrājušās. Visi interesenti, īpaši bērni ar vecākiem, tiek laipni aicināti līksmi pavadīt garo, auksto ziemu un sagaidīt ilgi gaidīto pavasari.

Savukārt Jelgavas novada Līvbērzes kultūras namā 1. martā no pulksten 13.00 notiks "Pankūku svētki". Svētki tiks svinēti kopā ar Jelgavas Baltkrievu biedrības folkloras ansambli ''Ļanok''. Ieejas maksa - pankūku kaudzīte un ievārījums. Bet Jelgavas novada Kalnciema kultūras namā "Masļeņica - pankūku svētki" notiks 2. martā no pulksten 14.00. Ieejas maksa pasākumā ir 1 EUR (0,70 Ls). Jaunsvirlaukas pagasta IKAC "Līdumi" filiālē tradicionālais slāvu kultūras pasākums arī tiks atzīmēts 2. martā no pulksten 14.00. Dalība pasākumā, ņemot līdzi pankūkas. Koncerts "Masļeņica" un balle notiks Nākotnes kultūras namā 3. martā pulksten 18.00. Ieeja - bez maksas.

Bez Masļeņicas svinēšanas neiztiks arī Jēkabpils. Tur svinības notiks 1. martā pulksten 14.00 un turpināsies līdz pat pulksten 17.00.
 
Daugavpilī 1. martā notiks pilsētas svētki "Plašā Masļeņica", kas apmeklētājus pulcēs laukumā pie Borisa un Gļeba katedrāles. Pasākuma programmā: svētku koncerts, konkursi un spēles, vizināšanās ar zirgiem, cienasts ar pankūkām, salmu lelles sadedzināšanas rituāls, tautas svētki. Svētku koncertā piedalīsies Daugavpils Krievu un Baltkrievu kultūras centru, Ukraiņu kultūras biedrības "Mrija", Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja, Valsts tehnikuma un Daugavpils 27. pirmsskolas izglītības iestādes radošie kolektīvi, deju teātris "Jūras pērles". Svētku pasākuma viesis - kolektīvs "Kaļina Krasnaja" no Sanktpēterburgas. Pasākums sāksies pulksten 12.00, un ieeja tajā ir brīva.

Rēzeknē Masļeņicas svinēšana notiks 2. martā. Pulksten 12.30 būs spēles un konkursi bērniem un pieaugušajiem, nacionālo virtuvju degustācija, vizināšanās ar zirgiem, rotaļas, izlozes un balvas. Bet pulksten 13.00 skanēs koncerts, kurā piedalīsies Rēzeknes pilsētas mākslinieciskie kolektīvi, jauniešu deju ansamblis "Balaguri" (Daugavpils krievu licejs), ansamblis "Na panadvorku" un tautas spēļu teātris "Ļoļi" (Braslava, Baltkrievija).

Alūksnē 2. martā pie Padedzes tautas nama notiks konkurss "Lelle Masļeņica". Ar konkursa noteikumiem var iepazīties šeit.

Rīgas Kalnciema kvartālā 1. martā no pulksten 10.00 līdz 16.00 notiks vēl nebijušas Masļeņicas svinības. Tradīcijām bagātajos slāvu pavasara gaidīšanas svētkos tiks ceptas pankūkas un gatavotas salmu lelles. Dejos ansamblis "Zabava" un dziedās autentiskā krievu folkloras studija "Iljinskaja pjatnica" (Ēlijas piektdiena). Programmas ietvaros tiks demonstrēta Ivo Brieža jaunā dokumentālā filma "Nacionālais pieskāriens". Bet tirdziņā varēsiet iegādāties dažnedažādas ar slāvu kultūru saistītas preces. Svētku neatņemama sastāvdaļa ir pankūku cepšana, kas pasaules kulinārijā simbolizē sauli. Pankūkas ar ikriem un citiem pildījumiem būs sarūpējis restorāns "EcoCatering".  Paralēli jau tradicionālajiem zemniekiem un amatniekiem būs arī daži tematiskie slāvu preču tirgotāji - ikonas no Sv. Lūkasa darbnīcas, krāšņie lakati, antikvāras un vēsturiskas lietas, kas saistītas ar krievu kultūru, un ēdieni. Radošajā darbnīcā tiks veidotas salmu un lupatu lellītes.

Lido Atpūtas centra apmeklētājus atrakciju parkā un estrādē no 1. līdz 2. marta pulksten 12.00 līdz 18.00 priecēs tradīcijām bagāta svētku programma un gardas svētku pankūkas. Būs arī Masļeņicas tirdziņi, konkursi, sacensības, tradīciju spēles, Umurkumurs un radošās darbnīcas bērniem, Folkloras kopas "Berendika" vai "Karagod" uzstāšanās, Deju ansamblis "Solo". Bet 2. martā pulksten 18.00 notiks salmu lelles dedzināšana.

Arī restorānā Le Dome notiks Masļeņicas sagadīšana, kas tiks atzīmēta ar īpašiem ēdienu piedāvājumiem (pieejami līdz 3. martam).

Gardas pankūkas varēs baudīt Jūrmalas viesnīcas Semarah Hotel Lielupe restorānā un Rīgas viesnīcas Opera Hotel & Spa restorāna Boulevard 33 vēlajās brokastīs. Semarah Hotel Lielupe Pankūku nedēļas īpašās pankūkas iespējams baudīt līdz 1. martam. Bet Opera Hotel & Spa 2. marta vēlājās brokastīs, papildus citiem ēdieniem, būs pieeejams īpašais piedāvājums - gardās pankūkas.




 




KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 anna 02/28/2014 05:55 lai vini tas pankukas iebaz Putinam viena vieta - Latvija tas netiek svinets - okupantu gimenes varbut vienigi bet okupanti - ta nav Latvija

2 euro 02/28/2014 02:58 Maslennicu kopa ar visiem svinetajiem viskabak svinet Sierija un uz Latvijas pusi labak nevilkties

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.07489991sec.